Annons

Bota klimatångesten – med engagemang!

Det finns en ny folksjukdom och den sprider sig globalt. Främst drabbar den välutbildade västvärldsmänniskor i storstad med smartphones, matkassar och Netflixabonnemang. Som jag. Vilket är ganska ironiskt, eftersom det också är såna som jag som bär en stor del av skulden till att den ens uppkommit från början skriver Maria Soxbo, journalist och grundare av Klimatklubben.

Redaktionen

27 oktober, 2018
Bota klimatångesten – med engagemang!
Dela inlägget

Det finns en ny folksjukdom och den sprider sig globalt. Främst drabbar den välutbildade västvärldsmänniskor i storstad med smartphones, matkassar och Netflixabonnemang. Som jag. Vilket är ganska ironiskt, eftersom det också är såna som jag som bär en stor del av skulden till att den ens uppkommit från början skriver Maria Soxbo, journalist och grundare av Klimatklubben som erbjuder en väg ut.

Jag pratar om klimatångest. Denna besvärliga åkomma som ger upphov till en rad olika symptom. Som selektivt hörselbortfall när någon stillsamt påpekar att vi kanske inte borde boka in en julresa till Thailand i år. Andra vanliga symptom är ett lätt illamående vid onormalt varm väderlek på våra breddgrader, som liksom förtar den goa känslan av att kunna lämna vantarna hemma. En tendens att stoppa huvudet i sanden varje gång FN släpper en ny klimatrapport, eftersom det liksom börjar sticka lite obehagligt i fingertopparna om vi fortsätter att lyssna. Och en vag oroskänsla när vi steker köttbullar, nappar på ett flott shoppingerbjudande i ett nyhetsbrev eller tar bilen till jobbet för att det duggregnar så där otrevligt. För i bakhuvudet surrar då en känsla av att … är det inte något vi glömt?

Lätt att bota
Det allra, allra bästa med klimatångesten är att den faktiskt är väldigt lätt att bota. Och medicinen är inte bara naturlig och effektiv, den är också receptfri, gratis och tillgänglig för alla. Den stavas Engagemang.

Att känna att vi gör något istället för att stå bredvid och maktlöst se på är nämligen ett alldeles förträffligt sätt att hantera ångest. På sikt kan vi både bota och utrota denna skenande folksjukdom, om vi bara lägger manken till.

LÄS OCKSÅ: Tyskland tar stadsodling till en ny nivå

Annons

”Vi mår bra av att känna mening”
Lyckoforskare världen över är eniga om att vi blir lyckliga av att hjälpa andra, och enligt en undersökning som Volontärbyrån gjorde i fjol mår hela 8 av 10 bättre av ideellt engagemang av något slag. Vi mår också bra av att känna mening, befinna oss i ett sammanhang, skapa nya relationer och känna att vi bidrar. Känslan av tillfredsställelse när vi tar ställning för något slår det där rastlösa adenalinpåslaget som uppstår när vi hänger på låset till mellandagsrean med hästlängder. Det finns ju nämligen ingen mening alls med att stå där. Vi har ju redan allt vi behöver.

Vi har 10 år på oss
Enligt FN:s senaste klimatrapport (den där som får många av oss att i panik titta bort och istället klicka upp vårt rosaskimrande instagramflöde, ni vet) har vi så lite som ett decennium på oss att verkligen vända hela världen åt rätt håll. Ingen säger att det kommer att bli lätt, tvärtom. Forskarna är väldigt eniga om att vi i princip måste tänka ”gör om, gör rätt” vad gäller ALLT i hela vårt samhälle. Hur vi ser på framgång, tillväxt och utveckling. Vad som definierar livskvalitet, på vilken nivå vår levnadsstandard ska ligga, vad som egentligen är rimligt när det gäller tillgång till allt från mango till semesterminnen. Det svindlar när man försöker tänka på det. Jag vet. Därav ångesten. Särskilt om man, som du och jag, är svensk och därmed är en av världens värsta klimatbovar. Vi släpper ut i snitt 11 ton koldioxid per person och år*, världsgenomsnittet ligger på 7. För att rädda världen ska vi ner på 1–2 ton. Det svider att läsa. Aj.

Här kommer de goda nyheterna. Jag har botat min klimatångest. Det kan du också göra.

Jag kanaliserade nämligen min genom att tillsammans med två vänner starta en klubb för alla oss som våndas. Den heter Klimatklubben, och den är byggd helt och hållet på världens mest effektiva medicin. Engagemang.

LÄS OCKSÅ: Kött- och mjölkproduktion – ett växande miljöproblem

Annons

Klimatklubben erbjuder en lösning
Sen Klimatklubben föddes har tusentals svenskar gått med. På bara ett par veckor har medlemmarna gått från ångestridna och handfallna till att prata med varandra. De diskuterar allt från hur man hittar bäst elbil för pengarna och förbättrar miljöpolicyn på sin arbetsplats till hur vi kan införa vegetarisk mat som norm i samhället, hitta lösningar på takeawayskräpet och föra upp klimatet på alla mediers agendor dagligen. Ett gäng föräldralediga samordnade sig på en kvart och drog igång barnvagnspromenader där de kan spåna idéer för hur de kan rädda världen åt sina bebisar samtidigt som de plockar upp allt skräp längs vägen. Det är, om ni ursäktar språket, helt jävla fantastiskt. Och det finns bokstavligen förbättringar att göra precis överallt i vårt samhälle, om vi bara öppnar ögonen. Det går till exempel 15 000 plan mellan Stockholm och Göteborg varje år, som tillsammans släpper ut 174 000 ton koldioxid. Om de resenärerna hade tagit tåget istället (och förlorat max 45 minuters restid) hade hela klimatnotan stannat på … 1,3 ton. Futtig förändring för individen, stor effekt för miljön.

LÄS OCKSÅ: Allt fler vill ta tåget ned till Europa

Rörelsen bara växer
Klimatklubben är än så länge en grönskande tätort med engagerade invånare som varje dag hjälps åt för att göra detta samhälle lite, lite bättre på alla plan. Men varje dag, varje timme rent av, flyttar det in fler människor som inser att vi har något stort på gång. Att vi har skapat en plats där vi utgår från att livet kan bestå av helt andra saker än meningslös konsumtion och där alla utan att tveka skrivit under på att vårt samhälle blir vad vi gör det till. Att vi alla vinner på att dela med oss av allt – idéer, lösningar, resurser, tid. Och engagemang.

Det kommer förhoppningsvis inte att dröja länge innan den digitala tätorten Klimatklubben förvandlats till en småstad. En mellanstor stad. En storstad. Det kanske låter lite oroväckande – förtätning av städerna brukar ju leda till mer avgaser, ökad stress, kriminalitet?

Fast nu tänker du i gamla banor. Vi har tio år på oss att omdefiniera vårt samhälle, och vår första uppgift är att tänka utanför boxen. Målet är inte att en dag driva Sveriges största instagramkonto om klimatfrågor, utan att flytta hemifrån. Från vår digitala plattform och ut i verkligheten, där vi kan förverkliga alla idéer och hjälpas åt att göra Sverige till världens klimatsmartaste land. Det går, den mänskliga drivkraften är obegränsad när den får spelrum. Vi har satt människor på månen, för sjutton.

Vi har tio år på oss. Tillsammans är vi starka. I Klimatklubben är alla välkomna. Ska vi flytta ihop?

Av Maria Soxbo, frilansjournalist och en av grundarna till Klimatklubben

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Maria Soxbo
Gör: Frilansjournalist och en av grundarna till Klimatklubben.
Klimatklubben hittar du antingen på Instagram elelr Facebook

Annons