Trädgårdsterapi är effektivt vid utmattningsdepression enligt forskare vid Lantbruksuniversitetet i Alnarp. Och sjukvården är inte sen att haka på.
Trädgårdsterapi är mer effektivt som behandlingsmetod mot utmattningsdepression än många andra terapiformer – inklusive mediciner. Det visar en studie med över hundra deltagare. De som fått trädgårdsterapi var i större utsträckning tillbaka i arbetslivet även fem år efter behandlingen och hade mindre kontakt med sjukvården, skriver SVT Nyheter.
Utmaningen är att bara vara
Patrik Grahn, professor i landskapsarkitektur och en av personerna bakom trädgården i Alnarp där studien utförts menar att utmaningen för många med utbrändhet är att hålla sig ifrån att prestera. Vad de behöver är att lära sig att bara vara och existera utan att prestera. Vägen tillbaka är enligt honom att tillåta sig att vila.
LÄS OCKSÅ: Vi blir lyckligare av att påta i jorden
En behandlingsform på tillväxt
En behandlingsperiod med trädgårdsterapi varar i 12-18 veckor, då ingår även samtalsterapi och sjukgymnastik.
De senaste åren har behandlingsformen vuxit och trädgårdsterapi erbjuds nu i ungefär en tredjedel av alla landsting och regioner. För några år sen fanns det bara i två landsting.
LÄS OCKSÅ: Svenskarna mår bra i skogen
Vi stressar av och får mer ljus
Teorierna om vad det är som gör trädgårdsterapin effektiv är många, en av dem är att naturen gör att vi sressar av. Men när vi är ute får vi även mer solljus och mer fysisk aktivitet vilket leder till att vi sover bättre.
Av redaktionen
Källa: Svt Nyheter
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!