Att laga lunch till sig själv känns inte alltid inspirerande och kul. Men med några enkla knep och råvaror med mycket smak ger du lite extra kärlek till din måltid. Här får citron, parmesan, svartkål och nötter piffa upp potatispastan gnocchi!
”Om man ska laga lunch snabbt vill man ju hitta sätt att maxa smaken. Att bryna gnocchi är ett, för då får den en nötigare smak. För att det inte ska bli för torrt, satsa på färsk gnocchi och några extra droppar olivolja. Färsk gnocchi hittar du i kyldisken. Ligger den bland torrvarorna kommer den behöva ett dopp i kokande vatten innan du steker den”, tipsar receptets skapare Cina Risberg.
Cina är aktuell med boken ”Lunch hemma” (Ordfront) som är full av goda, enkla och svinnsmarta lunchrecept för en eller flera personer. Precis som det här!
LÄS OCKSÅ: Grönsakswok med bovetenudlar och ägg
Ingredienser
1 portion
70–100 g färsk potatisgnocchi
3–4 blad svartkål
1⁄2 dl riven parmesan
en näve hasselnötter
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk smör
2 msk olivolja
zest från 1⁄4 citron
olivolja
salt och svartpeppar
LÄS OCKSÅ: Tareq Taylors enkla rotfruktslasagne
Gör så här
Ta bort stjälken från kålen och dela varje blad i 3–4 bitar.
Häll över 1 matsked olivolja, strö en nypa salt över och krama kålen med handen.
Hetta upp en stekpanna och ha i både 1 matsked olivolja och smöret. När det är riktigt varmt sänker du värmen till medel, lägger i gnocchin och steker tills den har fått en guldig färg.
Lägg i svartkål, vitlök och hasselnötter. Dra ett drag med pepparkvarnen över och stek i ytterligare 1–2 minuter.
Lägg upp, ringla olivolja över och toppa med riven citronzest, hackad vitlök och parmesan. Smaka av med salt och peppar.
Variera? Välj:
• Pecorino istället för parmesan.
• Grönkål istället för svartkål.
• Valnötter eller mandel istället för hasselnötter.
LÄS OCKSÅ: Tröstsoppa för tunga dagar
Av Carolina Eriksson