Pumpa halloween

Buuu – Därför tycker vi om att bli skrämda

Varför kan vi ibland njuta av att bli riktigt rädda som när vi ser en skräckfilm eller går in i spökhuset på nöjesfältet medan vi knappast njuter av att bli jagade av en främling en mörk natt. Skillnaden ligger i vår hjärnas förmåga att bedöma sammanhang och en känsla av kontroll menar experter på området.

Rädsla har funnits sedan tidernas begynnelse, det är en grundläggande och djupt liggande överlevnadsinstinkt som utvecklats genom historien för att skydda levande organismer mot det som kan hota deras existens. Rädsla kan vara något så enkelt och subtilt som en antenn hos en snigel som dras in när den vidrörs, det kan också vara något så komplext som existensiell ångest hos en människa skriver forskarna och psykiatrikerna Arash Javanbakht och Linda Saab, vid Wayne State University på The converation.

Samma signaler styr rädsla som styr glädje
Om man ser till hjärnan och människans psykologi är det samma signalsubstanser som är triggar vår fly-eller-fäkta-respons som även styr mer positiva upplevelser som glädje och upphetsning, skriver de. Därför är det logiskt att den upphetsning vi känner när vi blivit uppskrämda även kan ha en positiv sida. Men vad är skillnaden på att uppleva spänning och att vara skräckslagen på riktigt?

 

Förståelse för sammanhang är avgörande
Psykiatrikerna förklarar det hela med att det rör sig om sammanhang. När vår tänkande hjärna ger respons till vår känslohjärna upplever vi att vi en känsla av trygghet och vi kan snabbt förändra vår upplevelse av rädsla till en känsla av upphetsning. Som exempel nämner de att när du går in i nöjesfältets spökhus och förväntar dig att ett spöke ska komma och skrämma dig – då vet du att det inte föreligger något verkligt hot och du kan snabbt omvärdera din upplevelse från rädsla till att känna dig road. Till skillnad från om du skulle gå i en mörk allé en kväll och någon börjar jaga dig, då skulle både den känslomässiga och den tänkande delen av din hjärna vara överens om att det var en farlig situation och att det var dags att lägga benen på ryggen.

LÄS OCKSÅ: Deprimerade dras till det negativa

Men hur gör hjärnan då detta?
Rädsla börjar i hjärnan och sprider sig ut i kroppen som anpassar sig för den bästa reaktionen för situationen – om det är att fly eller att stanna och ta striden. Denna reaktion startar i den del av hjärnan som kallas amygdalan. Amygdalan aktiveras till exempel när vi ser ett ansikte som visar en känsla, särskilt om den känslan är rädsla eller ilska. Ett hot såsom åsynen av ett rovdjur triggar rädsla i amygdalan som i sin tur aktiverar andra områden i hjärnan som förbereder oss bland annat genom att påverka stresshormoner. Det påverkar också det sympatiska nervsystemet vilket får flera konsekvenser i kroppen – hjärnan blir hyperalert, pupillerna vidgar sig och vår andning ökar, precis som pulsen. Och kroppsfunktioner som inte är fullt så viktiga för vår omedelbara överlevnad som till exempel matsmältningen sätts på sparlåga.

Vi blir försäkrade att allt är OK
Hippocampus – en annan del av hjärnan – är starkt sammanlänkad med amygdalan. Här tolkas det vi uppfattar som hot och hjälper oss bedöma om hotet är verkligt. Till exempel att se ett lejon i det vilda kan och bör trigga stark rädsla medan om vi ser ett på ett zoo är det mer troligt att vi tycker att det är gulligt. Detta beror på att hippocampus sätter saker i ett sammanhang och genom det dämpar amygdalans rädsloreaktion. Lite förenklat kan man säga att vår tänkande hjärna försäkrar vår känslohjärna att allt är OK.

LÄS OCKSÅ: Anders vill vidga ramarna för vad som anses normalt

Lär genom erfarenhet och instruktion
Men hur lär vi oss då att förstå skillnaden? I likhet med andra djur lär vi oss rädsla genom egna erfarenheter som att bli anfallen av en argsint hund eller genom att se det hända någon annan. Men vi människor har även den unika förmågan att kunna lära oss genom att bli instruerade alltså genom att någon talar om för oss eller genom läst information. På liknande sätt lär vi oss trygghet som till exempel att se någon kela med en tam och vänligt sinnad hund.

Varför tycker vi då om att bli rädda?
Rädsla distraherar oss, vilket kan vara en positiv upplevelse. I det ögoblick något skrämmande inträffar är vi på helspänn och allt som vi vanligtvis går och grubblar över är som bortblåst som bråk på jobbet eller det där provet vi måste göra – det tar oss direkt till nuet. När vi dessutom delar upplevelsen med andra kan vi också märka att känslorna smittar – vi är sociala varelser och lär oss av varandra. Så när du tittar på din vän inne i spökhuset och ser att hon slutat vara rädd och istället skrattar kan du plocka upp hennes känsloläge vilket kan ha en positiv inverkan på ditt eget.

 

LÄS OCKSÅ: Därför är tystnad viktig för hjärnan

En känsla av kontroll
Även om alla dessa faktorer – sammanhang, distraktion och social inlärning har inflytande på hur vi upplever rädsla så är den gemensamma nämnaren en känsla av kontroll. När vi kan skilja på vad som utgör och vad som inte utgör ett hot, sortera in upplevelsen i facket för ofarlig händelser och istället njuta av spänningen har vi en känsla av att vi har koll på läget och känslan av kontroll är avgörande för hur vi upplever och reagerar på rädsla. När vi kommit över vår första reaktion att fly eller slåss känner vi oss istället nöjda och litar på vår förmåga att möta det som skrämde oss.

Rädsla kan även vara sjuklig
Rädsla kan också slå över i sjukdom och orsaka stora problem i en människas liv, skriver experterna. Nästan var fjärde vuxen har upplevt någon form av ångestproblematik någon gång i livet och nästan var tionde har upplevt posttraumatisk stress. Ångest och sjuklig rädsla kan uttrycka sig på många olika sätt och startar ofta i unga år.

Översättning av Nina Törmark

Källa: Texten är en fri översättning av artikeln "Why We Love to Be Scared, According to Science" av psykiatrikerna Arash Javanbakht och Linda Saab, vid Wayne State University ursprungligen publicerad på brittiska sajten The conversation.
The Conversation

Vill du lära dig mer om hjärnan?
Gå in på Kureras "Hjärnklok skola" och låt kiropraktor Marin Fransson lära dig mer. 

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

 

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

 

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

 

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan

Återfukta hår och hud – inifrån och ut

Skönhet

Sommarsolen kan torka ut både håret och huden och så här frampå höstkanten behöver vi ge oss själva det bästa för att återfukta och reparera både inifrån och ut! Här ger Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström tips på några sköna produkter att ladda upp med inför kallare tider.

Tappade fisknät fångar upp stora mängder fisk 

Eko/miljö

Fisknät som tappas ute till havs kallas spökgarn. De sjunker ner till botten och blir en till en dödsfälla för fiskar i många år efteråt. Ett djurplågeri som aldrig tillåtits på land. I FN pågår nu förhandlingar om att ta fram ett globalt havsavtal men även lokalt efterlyser man åtgärder.

 

Lukas Färenstedt- Widerberg

Så fick Lukas, 16, hjälp med sin adhd

Intervju

Sedan Lukas Färenstedt-Widerberg fick sin adhd-diagnos har han provat olika mediciner för att få bukt med känsloutbrott och koncentrationen, men ingenting har fungerat. Det var inte förrän han provade ett näringstillskott som han kände sig lugnare, mer fokuserad och kunde sova bättre

Mellanösternpanna med broccoli

Recept

En rätt som går hem hos många barn är ugnsrostad broccoli. I det här receptet från kokboken "Little Green Kitchen" får broccolin sällskap av kikärter, kanel, granatäppel­kärnor, tahiniyoghurt och en fräsch melonsallad.

Sober October: Ta en vit månad för din egen skull

Kurera debatt

Med hösten flyttar aktiviteter och umgänge inomhus. Mycket är kopplat till alkohol som after work med kollegorna, middagar med vin eller krogkvällen med vännerna. Det är frestande enkelt att slå på alkoholens autopilot som en genväg till att ha trevligt, skriver Johnny Mostacero förbundsordförande IOGT-NTO i denna debattartikel där han uppmanar att haka på traditionen med sober october och ta en vit månad.