Cancer är numera den ledande dödsorsaken i höginkomstländer och har gått om hjärt-kärlsjukdom som ledande dödsorsak bland medelålders personer enligt en omfattande internationell studie.
Totalt omfattades 21 länder och 162 534 personer, i åldrarna 35-70 år, de följdes upp under i snitt 9,5 år. Studien är den första stora internationella befolkningsstudien i världen som systematiskt och med standardiserade metoder undersökt insjuknande och död i vanliga sjukdomar. Fynden presenterades vid hjärtkongressen i Paris, European Society of Cardiology Congress, tidigare i år och publicerades samtidigt i The Lancet.
Dubbelt så många kvinnor dör av cancer än hjärt-kärlsjukdom
Resultaten visar att hjärt-kärlsjukdomar, som exempelvis hjärtinfarkt och stroke, står för fyra av tio dödsfall i världen bland medelålders personer. De är därmed vanligaste dödsorsaken i åldersgruppen men i höginkomstländer har det dock svängt. Där har dödsfallen i hjärt-kärlsjukdom minskat vilket istället gjort cancer till ledande dödsorsak. Bland medelålders män i höginkomstländer är dödsfallen i cancer 50 procent fler än i hjärt-kärlsjukdom och bland kvinnor dör dubbelt så många i cancer som i hjärt-kärlsjukdom,
LÄS OCKSÅ: Allt fler barn överlever cancer – men tuffa behandlingar ger många komplikationer
Total dödlighet störst i låginkomstländer
I höginkomstländer stod hjärt-kärlsjukdomar för 23 procent av dödligheten, i medelinkomstländer 41 och i låginkomstländer 43 procent. Motsvarande andelar för cancer bland dödsfallen var cirka hälften, en tredjedel och en sjättedel.
Höginkomstländerna i studien var Förenade Arabemiraten, Kanada, Saudiarabien och Sverige. Medelinkomstländerna var Argentina, Brasilien, Chile, Colombia, Filippinerna, Iran, Kina, Malaysia, Palestina, Polen, Sydafrika och Turkiet. Låginkomstländerna var Bangladesh, Indien, Pakistan, Tanzania och Zimbabwe.
LÄS OCKSÅ: Årets nobelpris i medicin mobiliserar mot cancer
Höginkomstländer bra på att förebygga
Skillnaderna förklaras med att höginkomstländer utvecklat framgångsrika strategier för att förebygga och behandla hjärt-kärlsjukdom, något som även behöver ske i låg- och medelinkomstländer, menar Salim Yusuf, professor vid McMaster University, Kanada, som leder studien internationellt.
LÄS OCKSÅ: Minskad risk för cancer med optimala D-vitaminnivåer
Matlagning inomhus medför hög risk i fattiga länder
I en andra rapport från det som kallas PURE-studien, påvisas att sju av tio fall av hjärt-kärlsjukdom kan förklaras av påverkbara riskfaktorer. Fetma, högt blodtryck och diabetes förklarade fyra av tio fall, särskilt i höginkomstländer, medan en viktig riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom i låginkomstländerna visade sig vara matlagning inomhus med ved eller kol. De är enligt forskarna viktigt att utifrån den nya kunskapen formulera nya mål men även titta närmre på vad man kan göra för att förebygga.
Av redaktionen
Källa: Göteborgs universitet