Övervikt väntas gå om rökning som cancerrisk | Kurera.se

Övervikt väntas gå om rökning som cancerrisk

Övervikt på väg att ta täten framför rökning som den främsta orsaken till cancer hos kvinnor enligt en brittisk rapport. Experter kräver nu satsning på förebyggande arbete, särskilt viktigt är att stoppa barnfetman.

12 procent av cancerfallen hos brittiska kvinnor kopplas till rökning och 7 procent till övervikt och fetma men det gapet beräknas försvinna om 25 år i takt med att antalet rökare minskar och fetman ökar. Och allt mer pekar på ett samband mellan övervikt och olika cancersjukdomar, även Världscancerfondens senaste stora forskningsgenomgång visar på ett samband.

 

Övervikt går om rökning
Enligt brittiska prognoser kommer 10 procent av cancerfallen hos kvinnor vara relaterade till rökning och 9 procent till övervikt år 2035. Och om utvecklingen håller i sig kommer antalen fall av cancer som kopplas till övervikt och fetma gå om dem orsakade av rökning efter ytterligare åtta år.

LÄS OCKSÅ: Övervikt hos barn kan bidra till astma i tonåren

Rökning fortsätter dominera hos män
Det lär däremot dröja innan övervikt går om rökning som orsak till cancer hos män, detta då fler män än kvinnor röker. Så trots att fetma är vanligare hos män, anses det vara en större risk för cancer hos den kvinnliga delen av befolkningen.

LÄS OCKSÅ: Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Triggar olika cancerformer
Världshälsoorganisationens cancerforskningsinstitut IARC har kopplat tretton olika cancerformer till fetma.

Cancerformer som länkas till rökning är leukemi, lungcancer, cancer i urinblåsa och tarm samt livmoderhalscancer, cancer i bukspottskörteln och magen.

 

Cancer relaterad till övervikt eller fetma är tarmcancer, cancer i gallblåsan, njurar, lever, bröst, äggstockar och sköldkörtel.

LÄS OCKSÅ: Kroppens egen badrumsvåg styr hur mycket vi äter

Måste arbeta förebyggande
Linda Bauld, professor och expert inom cancerprevention menar att den brittiska att regeringen måste lära sig av arbetet med att förebygga cancer orsakad av rökning för att minska antalet viktrelaterade cancerfall.

Enligt henne är de som är överviktiga som barn fem gånger mer benägna att vara överviktiga som vuxna och enligt färska siffror har fetma hos engelska barn ökat det senaste årtiondet. Linda Bauld vill därför öka medvetenheten om sambandet mellan cancer och fetma och kräver åtgärder för att skydda barn.

Av redaktionen

Källa: BBC och SvD

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.