Övervikt väntas gå om rökning som cancerrisk

Övervikt på väg att ta täten framför rökning som den främsta orsaken till cancer hos kvinnor enligt en brittisk rapport. Experter kräver nu satsning på förebyggande arbete, särskilt viktigt är att stoppa barnfetman.

12 procent av cancerfallen hos brittiska kvinnor kopplas till rökning och 7 procent till övervikt och fetma men det gapet beräknas försvinna om 25 år i takt med att antalet rökare minskar och fetman ökar. Och allt mer pekar på ett samband mellan övervikt och olika cancersjukdomar, även Världscancerfondens senaste stora forskningsgenomgång visar på ett samband.

Övervikt går om rökning
Enligt brittiska prognoser kommer 10 procent av cancerfallen hos kvinnor vara relaterade till rökning och 9 procent till övervikt år 2035. Och om utvecklingen håller i sig kommer antalen fall av cancer som kopplas till övervikt och fetma gå om dem orsakade av rökning efter ytterligare åtta år.

 

LÄS OCKSÅ: Övervikt hos barn kan bidra till astma i tonåren

Rökning fortsätter dominera hos män
Det lär däremot dröja innan övervikt går om rökning som orsak till cancer hos män, detta då fler män än kvinnor röker. Så trots att fetma är vanligare hos män, anses det vara en större risk för cancer hos den kvinnliga delen av befolkningen.

LÄS OCKSÅ: Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Triggar olika cancerformer
Världshälsoorganisationens cancerforskningsinstitut IARC har kopplat tretton olika cancerformer till fetma.

Cancerformer som länkas till rökning är leukemi, lungcancer, cancer i urinblåsa och tarm samt livmoderhalscancer, cancer i bukspottskörteln och magen.

Cancer relaterad till övervikt eller fetma är tarmcancer, cancer i gallblåsan, njurar, lever, bröst, äggstockar och sköldkörtel.

LÄS OCKSÅ: Kroppens egen badrumsvåg styr hur mycket vi äter

Måste arbeta förebyggande
Linda Bauld, professor och expert inom cancerprevention menar att den brittiska att regeringen måste lära sig av arbetet med att förebygga cancer orsakad av rökning för att minska antalet viktrelaterade cancerfall.

Enligt henne är de som är överviktiga som barn fem gånger mer benägna att vara överviktiga som vuxna och enligt färska siffror har fetma hos engelska barn ökat det senaste årtiondet. Linda Bauld vill därför öka medvetenheten om sambandet mellan cancer och fetma och kräver åtgärder för att skydda barn.

Av redaktionen

Källa: BBC och SvD

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kureras skönhetspanel testar: Handkrämer

Hud

Torr inomhusluft och kyligare luft ute gör snabbt våra utsatta händer torra och fnasiga. Skönt då att hålla händerna mjuka med en välgörande kräm. Kurera satte ett gäng handkrämstuber i händerna på testpanelen och lät den prova sig fram bland fem naturliga alternativ. Läs om panelens utlåtande och favorit!

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.

Immunförsvaret – ett underverk att vårda

Förkylning

Vi kommer dagligen i kontakt med tusentals virus och bakterier. Bara genom ett tryck på din mobilskärm så har du kommit i kontakt med cirka 6000 bakterier. Vi har dessutom miljoner bakterier och virus i vår egen mikroflora. Med tanke på det är det ett under att vi inte blir sjuka oftare. Underverket kallas immunförsvar.

Kureras skönhetspanel testar: Duschkrämer

Hud

Idag är det premiär för Kureras skönhetspanel, först ut är duschkrämer. Oavsett när och hur du duschar är sällskapet i duschen viktigt. Ja, duschkrämen, alltså. Eller gelen. Kurera har låtit skönhetstestpanelen prova sig fram bland fem naturliga alternativ och hittat en löddrande och smart favorit.