Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Övervikt väntas gå om rökning som cancerrisk

Övervikt på väg att ta täten framför rökning som den främsta orsaken till cancer hos kvinnor enligt en brittisk rapport. Experter kräver nu satsning på förebyggande arbete, särskilt viktigt är att stoppa barnfetman.

12 procent av cancerfallen hos brittiska kvinnor kopplas till rökning och 7 procent till övervikt och fetma men det gapet beräknas försvinna om 25 år i takt med att antalet rökare minskar och fetman ökar. Och allt mer pekar på ett samband mellan övervikt och olika cancersjukdomar, även Världscancerfondens senaste stora forskningsgenomgång visar på ett samband.

 

Övervikt går om rökning
Enligt brittiska prognoser kommer 10 procent av cancerfallen hos kvinnor vara relaterade till rökning och 9 procent till övervikt år 2035. Och om utvecklingen håller i sig kommer antalen fall av cancer som kopplas till övervikt och fetma gå om dem orsakade av rökning efter ytterligare åtta år.

LÄS OCKSÅ: Övervikt hos barn kan bidra till astma i tonåren

Rökning fortsätter dominera hos män
Det lär däremot dröja innan övervikt går om rökning som orsak till cancer hos män, detta då fler män än kvinnor röker. Så trots att fetma är vanligare hos män, anses det vara en större risk för cancer hos den kvinnliga delen av befolkningen.

LÄS OCKSÅ: Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Triggar olika cancerformer
Världshälsoorganisationens cancerforskningsinstitut IARC har kopplat tretton olika cancerformer till fetma.

Cancerformer som länkas till rökning är leukemi, lungcancer, cancer i urinblåsa och tarm samt livmoderhalscancer, cancer i bukspottskörteln och magen.

 

Cancer relaterad till övervikt eller fetma är tarmcancer, cancer i gallblåsan, njurar, lever, bröst, äggstockar och sköldkörtel.

LÄS OCKSÅ: Kroppens egen badrumsvåg styr hur mycket vi äter

Måste arbeta förebyggande
Linda Bauld, professor och expert inom cancerprevention menar att den brittiska att regeringen måste lära sig av arbetet med att förebygga cancer orsakad av rökning för att minska antalet viktrelaterade cancerfall.

Enligt henne är de som är överviktiga som barn fem gånger mer benägna att vara överviktiga som vuxna och enligt färska siffror har fetma hos engelska barn ökat det senaste årtiondet. Linda Bauld vill därför öka medvetenheten om sambandet mellan cancer och fetma och kräver åtgärder för att skydda barn.

Av redaktionen

Källa: BBC och SvD

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

 

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.