Övervikt väntas gå om rökning som cancerrisk

Övervikt på väg att ta täten framför rökning som den främsta orsaken till cancer hos kvinnor enligt en brittisk rapport. Experter kräver nu satsning på förebyggande arbete, särskilt viktigt är att stoppa barnfetman.

12 procent av cancerfallen hos brittiska kvinnor kopplas till rökning och 7 procent till övervikt och fetma men det gapet beräknas försvinna om 25 år i takt med att antalet rökare minskar och fetman ökar. Och allt mer pekar på ett samband mellan övervikt och olika cancersjukdomar, även Världscancerfondens senaste stora forskningsgenomgång visar på ett samband.

Övervikt går om rökning
Enligt brittiska prognoser kommer 10 procent av cancerfallen hos kvinnor vara relaterade till rökning och 9 procent till övervikt år 2035. Och om utvecklingen håller i sig kommer antalen fall av cancer som kopplas till övervikt och fetma gå om dem orsakade av rökning efter ytterligare åtta år.

 

LÄS OCKSÅ: Övervikt hos barn kan bidra till astma i tonåren

Rökning fortsätter dominera hos män
Det lär däremot dröja innan övervikt går om rökning som orsak till cancer hos män, detta då fler män än kvinnor röker. Så trots att fetma är vanligare hos män, anses det vara en större risk för cancer hos den kvinnliga delen av befolkningen.

LÄS OCKSÅ: Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Triggar olika cancerformer
Världshälsoorganisationens cancerforskningsinstitut IARC har kopplat tretton olika cancerformer till fetma.

Cancerformer som länkas till rökning är leukemi, lungcancer, cancer i urinblåsa och tarm samt livmoderhalscancer, cancer i bukspottskörteln och magen.

Cancer relaterad till övervikt eller fetma är tarmcancer, cancer i gallblåsan, njurar, lever, bröst, äggstockar och sköldkörtel.

LÄS OCKSÅ: Kroppens egen badrumsvåg styr hur mycket vi äter

Måste arbeta förebyggande
Linda Bauld, professor och expert inom cancerprevention menar att den brittiska att regeringen måste lära sig av arbetet med att förebygga cancer orsakad av rökning för att minska antalet viktrelaterade cancerfall.

Enligt henne är de som är överviktiga som barn fem gånger mer benägna att vara överviktiga som vuxna och enligt färska siffror har fetma hos engelska barn ökat det senaste årtiondet. Linda Bauld vill därför öka medvetenheten om sambandet mellan cancer och fetma och kräver åtgärder för att skydda barn.

Av redaktionen

Källa: BBC och SvD

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Nutritionisten: Tarmflorans viktiga roll

Naturlig hälsa

Vår tarmflora har fått ett uppsving, från att ha varit något vi knappt ägnat en tanke har den visat sig spela en viktig roll för vår hälsa och påverkar allt från immunförsvaret till vårt humör. Nutritionisten Lina Åhlén berättar om mikrobiomet som det också kallas och hur vi bäst äter för att det ska vara i så bra form som möjligt.

Carina Ahlqvist på expedition för klimatet

Äventyr

Från cykeldemonstrationer för en bilfri innerstad till klimatexpeditioner på 8000 meter höga berg, för Carina Ahlqvist från Solna sitter miljöengagemanget djupt. Idag är hon en av ett trettiotal svenska medlemmar i anrika Explorers club i New York och i april bär det iväg på en ny expedition.

“5G medför både hälso- och miljöfaror”

Kurera debatt

5G framställs i enbart positiv dager i svensk media. Ingen har hittills brytt sig om att rapportera om riskerna, menar Mona Nilsson ordförande i Strålskyddsstiftelsen som tycker att det är på tiden att vi får upp ögonen för de faror för hälsa och miljö som en utbyggnad av 5G för med sig.

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.

charlotte kalla

Charlotte Kallas bästa motivationstips

Intervju

Om någon kan det här med pepp och motivation är det Charlotte Kalla. För idrottare är det viktigt med självdisciplin men belöningar som middag med vännerna eller att bara ge sig själv en klapp på axeln är minst lika viktiga.