Annons
Annons

Cayenne (Capsicum annuum)

Cayennepeppar och andra chilifrukter har använts i tusentals år i Central- och Sydamerika. Cayenne har odlats i dessa trakter i mer än 7 000 år. Först användes pepparfrukter som dekoration och därefter som livsmedel och medicin.

Redaktionen

10 juli, 2012
Dela inlägget

Historia
Cayennepeppar och andra chilifrukter har använts i tusentals år i Central- och Sydamerika. Cayenne har odlats i dessa trakter i mer än 7 000 år. Först användes pepparfrukter som dekoration och därefter som livsmedel och medicin. Det var på 1400–1500-talet som cayenne introducerades till Europa tack vare Columbus som påträffade frukten på Karibien och förde tillbaka den till Europa där den användes som substitut för svartpeppar.

Form
Cayennepeppar är ett samlingsnamn för en grupp inom arten spansk peppar (Capsicum annuum). Gruppen är uppkallad efter staden Cayenne i Franska Guyana och dess frukter är populära som krydda i starkt smakande, ”heta”, anrättningar. Ämnet som ger den heta smaken kallas capsaicin. Det finns 500 sorter cayenne och alla har olika färg, form och styrka på frukterna. Ju mer capsaicin, desto hetare är smaken. Färgen på cayenne varierar från orangeröd till djupt mörkröd

Kemi och botanik
Cayennepeppar är de små frukterna från en flerårig, låg buske och hör, precis som paprika, till Capsicumsläktet vars ursprung är tropiska Amerika. Frukterna torkas eller mals till ett fint pulver.

Det innehåller capsaicinoider, karotenoider, flavonoider, saponiner och eteriska oljor. Släktkryddor till cayenne är: habanero, jalapeño och paprika.

Funktion och terapeutisk användning
• Alla chilifrukter inklusive cayenne innehåller capsaicin som:
• Är en potent hämmare av substans P, en neuropeptid associerad med inflammatoriska processer och olika former av smärta kopplat till inflammation
• Används i salvor och kräm som används i smärtstillande syfte
• Minskar blodkolesterol, triglyceridnivåer och blodplättsansamlingar
• Stärker hjärt-kärlfunktionen samt skyddar mot stroke och hjärtinfarkter
• Ökar temperaturen och syresättning samt är svettdrivande
• Är antiseptisk och blodstillande
• Ökar kroppens förmåga att lösa upp fibrin, vilket medverkar till blodplättsansamling
• Är slemlösande för näsa/hals och lungor
• Förebygger magsår
• Ökar fettförbränning och är således bra för viktkontroll
• Ökar cirkulationen, både runt hjärtat och i resten av kroppen
• Motarbetar dåligt minne, demens och Alzheimers.

Näringsinnehåll
2 tsk (ca 3,52 g) torkad cayenne innehåller i genomsnitt:
Kalorier 11,2 Fibrer 0,96 g
Fett 0,64 g Karotener 147,04 RE
Protein 0,4 g Betakaroten 882,16 µg
Kolhydrater 2 g Provitamin A 1470,24 IE
B3-vitamin 0,32 mg B6-vitamin 0,08 mg
Vitamin C 2,72 mg Vitamin E 0,16 mg
Folat 3,76 µg Vitamin K 2,89 µg
Magnesium 5,36 mg Mangan 0,08 mg
Kalcium 5,28 mg Fosfor 10,4 mg
Järn 0,24 mg

Dosering
Terapeutisk verksam dos av pulver: 300–3 000 mg dagligen.
Styrkan på cayenne varierar mycket beroende på vilken sort det är och var den odlas. Styrkan kan mätas i värmeenheter (Scoville/Chili Heat Scale) som sträcker sig från 0 till över 300 000 (den hetaste är habaneropeppar på 570 000 enheter). Använd en capsicum överstigande 30 000 enheter. Cayennepeppar som har stått i en burk på kryddhyllan 5 eller 10 år har successivt mindre enheter att ge. Magen vänjer sig vid den heta cayennesmaken och successivt kan dosen ökas. Det kan vara tänkvärt att en krydda som är för stark på väg in kan många ggr också vara het på vägen ut. Trappa upp intaget av cayenne successivt under flera månader. Toleransen ökar med tid och successivt ökad dos.

Toxicitet
Ingen känd vid användning under 1 msk dagligen.

Kontraindikation
Cayennepeppar kommer från chilipeppar som är en av grönsakerna i nattskatteväxterna och Solanaceaefamiljen, vilket inkluderar aubergin, tomater, peppar och vanlig potatis. I vissa fall kan artrosliknande eller reumatiska symtom minskas och bli helt bra vid undvikande av dessa livsmedel.

Cayenne är oftast kontraindikerat vid magsår men har också hjälpt många med besväret. Använd med stor försiktighet vid graviditet. Ett halvt kryddmått räcker långt för gravida. Allergiska eller överkänsliga bör undvika kryddan helt. Cayenne är starkt för slemhinnor, undvik särskilt kontakt med ögonen.

Interaktioner
Cayenne kan interagera med blodförtunnande medel, MAO-hämmande medel samt astmamediciner.

Beredningsform
Oftast används cayenne i pulverform från en kryddburk som doftar kryddan över maten: använd i wokade rätter, soppor, grytor, såser m.m. Man kan också vänja sig vid att lägga 1 krm eller mer i 1 glas vatten morgon och kväll för bättre cirkulation och hjärthälsa under dagen.

Synergister och antagonister
Cayenne passar bra ihop med curry, gurkmeja, ingefära.

Exempel på studier, referenser

Capsiater har en inflammationshämmande effekt
Sancho R. et al. “Immunosuppressive activity of capsaicinoids: capsiate derived from sweet peppers inhibits NF-kappaB activation and is a potent antiinflammatory compouind in vivo”. Eur J Immunol, 2002;32:1753-63.

Capsaicin är anticancerogent vid prostatacancer
Sánchez AM. et al. ”Induction of apoptosis in prostate tumor PC-3 cells and inhibition of xenograft prostate tumor growth by the vanilloid capsaicin”. Apoptosis, 2006;11:89-99.
Mori A. et al. ”Capsaicin, a component of red peppers, inhibits the growth of androgen-independent, p53 mutant prostate cancer cells”. Cancer Res, 2006;66:3222-9.

Chilipeppar minskar oxidation av lipoproteiner
Ahuja KD. et al. ”Effects of daily ingestion of chilli on serum lipoprotein oxidation in adult men and women”.
Br J Nutr, 2006;96:239-42.

Curcumin, capsaicin, dihydrocapsaicin minskade kopparinducerad oxidation av lipoproteiner
Ahuja et al. ”Effects of capsaicin, dihydrocapsaicin, and curcumin on copper-induced oxidation of human serum lipids”.
J Agric Food Chem, 2006;54:6436-9.

Annons
Annons