Trodde du att cayennepeppar är en typ av peppar? Det är du inte ensam om i så fall. Men i själva verket är det faktiskt en chilifrukt som tillhör capsicumsläktet, dit även habaneros, jalapeño och vanliga paprikor hör. Den mest hälsosamma ingrediensen i kryddan är capsaicin men den innehåller även många vitaminer och mineraler som kan hjälpa att stötta viktiga funktioner i kroppen. De små frukterna kommer från en flerårig låg buske med ursprung i Sydamerika och deras styrka mäts i så kallade scoville-enheter.
Scovilleskalan, utvecklades 1912 och baseras på hur mycket en chili måste spädas i sockervatten innan det slutar brinna i munnen när man dricker vätskan. Poängskalan förkortas till SHU (Scoville Heat Units).
Capsaicin är just det ämne som är känt för att ha en förmåga att vidga kroppens blodkärl och på så sätt få fart på blodcirkulationen, som gör att både syre och näringsämnen når cellerna mer effektivt. En effekt av detta är att blodtrycket kan sänkas och potentiellt minska risken för hjärt-och kärlsjukdomar.
LÄS OCKSÅ: Så här torkar du örter och kryddor
Cayennepeppar är smärtlindrande
År 2021 fick professorerna David Julius och Ardem Patapoutian nobelpris för sina upptäckter av receptorer för temperatur och beröring. David Julius använde bland annat capsaicin från chilipeppar för att identifiera en sensor i nervändar på huden som svarar på hetta. När han hittat receptorn insåg han också att samma receptor svarar på värme. Forskningen visar hur celler känner av beröring och tryck, både i huden och i de inre organen, och hur det fungerar på molekylnivå, med en helt ny klass av sensorer. Pristagarna och Nobelförsamlingen tror att dessa upptäckter kan få betydelse för behandling av kronisk smärta. Vid det tillståndet är sensorerna för tryck och temperatur överkänsliga. Capsaicin finns i flera smärtlindrande geléer och salvor, samt vissa värktabletter redan.
Ökar ämnesomsättningen
Det finns viss forskning som säger att cayennepeppar kan öka ämnesomsättningen och bränna mer kalorier. Därför är det populärt att ha cayennepeppar i kökets kryddhylla. En del av förbränningen kan kopplas till den ökade kroppsvärmen när man får i sig kryddan. Värmeprocessen kallas termogene och står för 8 till 10 procent av den totala förbränningen. Så det behövs många chilifrukter om dagen för att gå ner i vikt. Däremot kanske man äter mindre om maten är riktigt starkt kryddad. På så sätt får du i dig färre kalorier som kan göra skillnad på vikten på sikt. Man har sett att magen börjar producera mer magsaft när du äter cayennepeppar (och andra chilifrukter) och det kan förbättra matsmältningen och förhindra till exempel förstoppning och öka kroppens förmåga att ta upp näring.
LÄS OCKSÅ: Kryddorna som ökar din förbränning
Cayennepeppar stärker immunförsvaret
Ingenting kan garantera en vintersäsong fri från förkylningar och kräksjukor, men att äta hälsosamt och varierat skyddar kroppen mot angrepp av virus och bakterier. Eftersom cayennepeppar innehåller höga halter av antioxidanter och vitamin A och vitamin C är den riktigt bra för vårt immunförsvar. Vår vanliga västerländska kost innehåller många livsmedel som på lång sikt kan utlösa mikroinflammationer. Några exempel på sådan kost är snabba kolhydrater, mättat fett och kost med lite eller inga fibrer. Som ett resultat främjar en ständigt pågående inflammation i kroppen utvecklingen av olika sjukdomar, inklusive hjärt- och kärlsjukdomar, men även Alzheimers och cancer har kopplats till inflammation. Man har sett att capsaicin verkar mot inflammation genom att förändra sammansättningen av våra tarmbakterier. Som om detta inte vore nog, kan cayennepeppar gör oss mer skärpta och fokuserade, då den stimulerar produktionen av signalsubstanserna dopamin och noradrenalin i hjärnan. Med cayennepeppar kan du krydda till dig goda förutsättningar inför vintersäsongens mörker då många blir trötta och tappar fokus.
Tips! Gillar du inte den starka smaken av cayennepeppar finns det i hälsokostbutiker kapslar som man kan ta i stället.
Av Anne Haavisto
Cayennepeppar
- Ökar blodcirkulationen
- Stärker immunförsvaret
- Lindrar smärta
- Minskar risk för hjärt- och kärlsjukdomar
- Ökar ämnesomsättningen

Recept: Chokladsmoothie med cayennepeppar
Ingredienser:
1 deciliter mandeldryck (eller rismjölk)
1,5 matsked kakao (gärna rå)
1 banan
1 halv avokado
1 matsked saft av citron
2 matskedar hasselnötssmör (eller annat valfritt nöt – eller frösmör)
1,5 matskedar honung
λ 1 kryddmått cayennepeppar
Gör så här:
Mixa alla ingredienser. Smaka av och ha eventuellt i mer citron, honung eller cayennepeppar efter smak.
Källa: Köket.se