Annons

Chefredaktör med krav på ekologiskt

Chefredaktör och Krav-ambassadör med koll på hälsa. Journalisten Ulla Robertsson var tidigt ute och skrev om farorna med amalgam och i 20 år har hon drivit tidningen Näringsmedicinsk tidskrift. Utöver det brinner hon för ekologisk och giftfri mat.

Redaktionen

2 november, 2017
Chefredaktör med krav på ekologiskt

Chefredaktör och Krav-ambassadör med koll på hälsa – journalisten Ulla Robertsson var tidigt ute och skrev om farorna med amalgam och i 20 år har hon drivit tidningen Näringsmedicinsk tidskrift. Utöver det brinner hon för ekologisk och giftfri mat.

Hennes hälsointresse sträcker sig långt tillbaka och Ulla har aldrig dragit sig för att röra om i grytan. Hennes artiklar om amalgam i lokala morgontidningen väckte stort rabalder när det begav sig. Sedan dess har hon bland annat medverkat till att ta hårmineralanalysen till Sverige. För Ulla hänger hälsa och miljö ihop och hon är även verksam som ambassadör för Krav och utbildar Coops butikspersonal i ekologiskt tänkande.

Vad är hälsa för dig?
– Att känna att jag har energi och glädje i livet. Att jag mår bra både kroppsligt och mentalt.

Vad ledde till att du utvecklade ett så starkt engagemang för just hälsa?
– Det började väldigt tidigt i livet, under tidiga tonåren. Hälsa och miljö hängde ihop för mig. Och när Björn Gillberg tvättade kläder i pulvergrädde förstod jag att maten kanske inte var mat längre.

LÄS OCKSÅ: Lars Frölander – OS-medaljör med helgrönt i tanken

Annons

Hur äter du för att ta hand om din hälsa?
– Jag äter mycket färskt och grönt, alltid ekologiskt. Grönsaker i alla dess former, gärna med en bit ekologisk lax eller ekologisk kyckling,

Följer du någon särskild diet?
– Nej men jag är glutenintolerant så jag äter inte produkter med mjöl i. Och jag försöker välja bort socker. Lite åt paleolitisk kost faktiskt när jag tänker efter.

LÄS OCKSÅ: ”Jag älskar att det gröna är på frammarsch”

Väljer du bort något?
– Jag väljarna såklart bort allt som inte är ekologiskt när jag handlar. Om jag äter ute väljer jag i första hand ekologiska restauranger. Jag skulle till exempel aldrig äta konventionell kyckling eller gris- eller nötkött på restaurang.

Har du någon favoriträtt, i så fall vilken?
– Ekologisk kyckling i ugn med sötpotatis och en röra till är underbart gott.

Annons

LÄS OCKSÅ: Renée peppar till förändring

Vad tycker du att alla borde äta mer av?
– Svaret blir förstås grönsaker här. Och helst råa så näring och enzymer finns kvar i dem.

Och mindre?
– Sockerstinna produkter och godis så klart. Även kyckling på restaurang. Ofta kommer den från Thailand och det har visat sig att de kycklingarna ges väldigt mycket antibiotika.

Har du några hemliga laster?
– Mörk choklad. Eller snarare choklad i alla dess former. Men jag försöker hålla mig på mattan så det inte blir för mycket.

Vad är ditt förhållande till motion och träning?
– Jag motionerar och tränar regelbundet. Det är mycket viktigt och nödvändigt i det stillasittande samhälle vi har idag.

Tar du några tillskott i så fall vilka?
– Maten innehåller betydligt mindre näring idag vilket betyder att vi inte får i oss den näring kroppen behöver. Även om vi äter ekologiskt. Jag tror att vi alla borde ta tillskott. Framför allt probiotika, omega 3 och D-vitamin. Ofta har jag något superfood i smoothies jag gör på morgonen. Till exempel spirulina, chlorella eller vetegräs.

Vilket är ditt bästa hälsotips om du inte nämnt det ovan?
– Välj ekologiskt så mycket som möjligt!

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Ulla Robertsson
Yrke: Journalist driver tidningen Näringsmedicinsk tidskrift
Bor: Göteborg
Intressen utöver hälsa: Musik, segling, design

Annons