Bjud ditt barn på en smaskig dessert: tropisk chiapudding rawfood style. Chiafrön är bland annat bra för en jämnare blodsockernivå.
Fakta
Receptet kommer från Christopher och Therese Argus, som skriver bloggen Rawfoodfamiljen för Kurera.
www.kurera.se/rawfoodfamiljen.
Ingredienser
1 ananas
1 banan
1-2 tsk ekologisk kokosolja (från till exempel Superfruit eller Kung Markatta)
1-2 msk chiafrön, vita eller svarta
boosta med 1 tsk av valfria olika superfoods: Açai, baobab, maca, lucuma, blåbärspulver, goji, mesquite
Gör så här
Skär bort mitten stammen på ananasen innan du lägger den i mixern tillsammans med bananen, kokosoljan och eventuella superfood boosters.
Mixa slätt.
Häll över till 2 glas och rör ner 1 msk chiafrön i varje glas.
Låt stå minst 10 minuter i kylen så det tjocknar på sig.
Från bloggen:
”Fakta Chia:
Chiafrön är en av växtrikets bästa omega-3 källor som är viktigt för hjärnfunktionen och hjärnutvecklingen hos barn, dessutom innehåller de rätt balans mellan omega 3 och omega 6. Fröna innehåller 8 ggr mer omega-3 än lax, och genom att dessa som omega-3 kosttillskott så undviks utfiskningen i våra hav och man slipper alla de gifter och tungmetaller som finns i fisk och fiskprodukter. Ett bra raw/vegan alternativ med andra ord. Chia innehåller även ALA (alpha-lineolic-acid) som finns med på näringsmedicinaren Peter Wilhelmssons topp 12 lista för anti-aging.
Chiafrön binder upp till 12 gånger sin egen vikt, super för vätskebalansen och underlättande för matsmältningen. Fröna innehåller bland annat mängder av magnesium, 3 gånger mer järn än spenat och fem gånger mer kalcium än mjölk, samt kostfiber, essentiella aminosyror och antioxidanter. Chia ger också en jämnare blodsockernivå.
Man blötlägger Chiafröna (hela eller malda), 1 del frö och cirka 9 delar vatten, rör om tills det blivit lite geléaktigt, det bästa är att den håller upp till två veckor i kylskåpet. Perfekt att blanda ner i smoothien eller gröten. 1-2 msk per dag är rekommendationen.”