Annons

Chiapudding med ananas och banan (från 9 månader)

Bjud ditt barn på en smaskig dessert: tropisk chiapudding rawfood style. Chiafrön är bland annat bra för en jämnare blodsockernivå.

Redaktionen

18 februari, 2013
Chiapudding med ananas och banan (från 9 månader)
Dela inlägget

Bjud ditt barn på en smaskig dessert: tropisk chiapudding rawfood style. Chiafrön är bland annat bra för en jämnare blodsockernivå.

Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer från Christopher och Therese Argus, som skriver bloggen Rawfoodfamiljen för Kurera.
www.kurera.se/rawfoodfamiljen.

Ingredienser

1 ananas
1 banan
1-2 tsk ekologisk kokosolja (från till exempel Superfruit eller Kung Markatta)
1-2 msk chiafrön, vita eller svarta
boosta med 1 tsk av valfria olika superfoods: Açai, baobab, maca, lucuma, blåbärspulver, goji, mesquite

Gör så här

Skär bort mitten stammen på ananasen innan du lägger den i mixern tillsammans med bananen, kokosoljan och eventuella superfood boosters.
Mixa slätt.
Häll över till 2 glas och rör ner 1 msk chiafrön i varje glas.
Låt stå minst 10 minuter i kylen så det tjocknar på sig.

Från bloggen:
Fakta Chia:

Chiafrön är en av växtrikets bästa omega-3 källor som är viktigt för hjärnfunktionen och hjärnutvecklingen hos barn, dessutom innehåller de rätt balans mellan omega 3 och omega 6. Fröna innehåller 8 ggr mer omega-3 än lax, och genom att dessa som omega-3 kosttillskott så undviks utfiskningen i våra hav och man slipper alla de gifter och tungmetaller som finns i fisk och fiskprodukter. Ett bra raw/vegan alternativ med andra ord. Chia innehåller även ALA (alpha-lineolic-acid) som finns med på näringsmedicinaren Peter Wilhelmssons topp 12 lista för anti-aging.

Chiafrön binder upp till 12 gånger sin egen vikt, super för vätskebalansen och underlättande för matsmältningen. Fröna innehåller bland annat mängder av magnesium, 3 gånger mer järn än spenat och fem gånger mer kalcium än mjölk, samt kostfiber, essentiella aminosyror och antioxidanter. Chia ger också en jämnare blodsockernivå.

Annons

Man blötlägger Chiafröna (hela eller malda), 1 del frö och cirka 9 delar vatten, rör om tills det blivit lite geléaktigt, det bästa är att den håller upp till två veckor i kylskåpet. Perfekt att blanda ner i smoothien eller gröten. 1-2 msk per dag är rekommendationen.”

Annons