Annons

Choklad skyddar mot hjärtsjukdom – nu vet vi varför

Kakao har visat sig ha en skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar. Nu har svenska forskare listat ut hur det kommer sig. När försökspersoner mumsade i sig en ordentlig bit mörk choklad hämmades ett enzym i kroppen som bidrar till att höja blodtrycket.

Redaktionen

26 december, 2018
Choklad skyddar mot hjärtsjukdom – nu vet vi varför
Dela inlägget

Kakao har visat sig ha en skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar. Nu har svenska forskare listat ut hur det kommer sig. När försökspersoner mumsade i sig en ordentlig bit mörk choklad hämmades ett enzym i kroppen som bidrar till att höja blodtrycket.

Kakao har en skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar, det har flera studier visat. Orsaken har nu klarlagts av forskare vid Linköpings universitet. Studiens resultat publicerades i tidskriften Journal of Cardiovascular Pharmacology.

Grönt te har samma effekt
Enligt läkemedelsforskaren Ingrid Persson har man tidigare visat att grönt te hämmar enzymet ACE, som är involverat i kroppens vätskebalans och blodtrycksreglering. Nu ville man också undersöka effekten av kakao eftersom de aktiva substanserna katechiner och procyanidiner i grönt te och choklad är besläktade.

LÄS OCKSÅ: Sugen? Vad är det du egentligen behöver?

Fick inte dricka kaffe på två veckor
I studien deltog 16 friska frivilliga försökspersoner. De var rök- och snusfria och fick under två veckor inte äta några läkemedel. De två sista dygnen fick de heller inte äta choklad eller något som innehåller liknande ämnen, däribland många sorters bär och frukter och inte heller dricka kaffe, te eller vin.

Annons

LÄS OCKSÅ: För mycket julsånger – skadligt för hälsan

Åt 75 gram choklad
Vid studietillfället fick alla i gruppen – tio män och sex kvinnor mellan 20 och 45 år – äta 75 gram mörk sockerfri choklad med en kakaohalt på 72 procent. För att analysera vad som hände med enzymet ACE togs blodprover i förväg och sedan en halvtimme, en timme och tre timmar efteråt.

I de prover som togs efter tre timmar påvisades en signifikant hämning av ACE-aktiviteten. Medelvärdet var 18 procent lägre aktivitet än före kakaodosen, fullt jämförbart med effekten av läkemedel som hämmar ACE och som används som förstahandsbehandling vid högt blodtryck.

LÄS OCKSÅ: Evigt ung med kakao

Livsstilsförändringar fungerar
När enzymets aktivitet avtar sjunker blodtrycket på sikt. Någon sådan effekt sågs som väntat inte hos försökspersonerna. För att påvisa detta krävs att studien pågår en längre tid.

Annons

Trots att Ingrid Persson är läkemedelsforskare är det inte i första hand nya läkemedel som är målet med hennes studier. Utan enligt henne tyder resultatet på att livsstilsförändringar med hjälp av livsmedel som innehåller höga halter av katechiner och procyaninider, ämnen som förebygger hjärt- och kärlsjukdom.

Av redaktionen

Källa: Linköpings universitet

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons