Därför är det bra med choklad vintertid | Kurera.se
choklad och en sol

Därför är det bra med choklad vintertid

Det varierar hur länge sommarens påfyllning av D-vitamin håller i sig men för många kan det var dags att börja tänka på att fylla på. Då kan det vara glädjande att veta att choklad visat sig innehålla höga halter av D2.

Att inte få tillräckligt med D-vitamin är snarare regel än undantag på våra breddgrader. D-vitaminbrist kan leda till sköra ben och ökad risk för en rad sjukdomar. Nu har en forskargrupp identifierat en ny, tidigare okänd källa till vitamin D2 – nämligen kakao. Livsmedel som innehåller kakao har visat sin innehålla betydande mängder av detta viktiga näringsämne.

 

Två typer av D-vitamin
D-vitamin är avgörande för kroppen och vår hälsa. Det finns två typer av D-vitamin, D2 och D3. Vitamin D3 produceras i huden genom exponering för solen, vi får 90 procent av vårt D-vitaminbehov tillfredställt den vägen. Resten behöver vi få i oss genom mat, som fet fisk eller ägg. Vitamin D2 finns även i svamp.

Bildas när kakaon torkar i solen
I en tysk studie som nyligen publicerades i tidskriften "Food Chemistry". undersökte forskarna innehållet av D-vitamin i kakao som de misstänkte var en tidigare okänd källa till vitaminet. Kakaobönor torkas efter fermentering. De placeras på mattor och utsätts för solen i en till två veckor. Förstadiet till D-vitamin som tros härröra från ofarlig svamp, omvandlas i den processen av solljuset till vitamin D2.

LÄS OCKSÅ: Nyttiga raw chokladbollar

Halten varierar i olika sorter
För att testa sin teori analyserade forskargruppen olika kakaoprodukter och pulver. De fann att produkter som innehåller kakao är en källa till vitamin D2, men att mängden varierar från fall till fall. Medan mörk choklad har en relativt hög vitamin D2-halt, fann forskarna väldigt lite i vit choklad, något som bekräftade deras antagande att det är själva kakaon som är källan till vitamin D2.

LÄS OCKSÅ: Vad är det du egentligen behöver?

"Bota inte D-vitaminbrist med choklad"
Även om upptäckten kan ses som ett glädjande besked för chokladälskare rekommenderar inte forskarna att vi börjar konsumera stora mängder choklad för att täcka upp vårt behov av D-vitamin. Vi skulle nämligen behöva äta enorma mängder choklad för att täcka behovet. ”Det skulle vara extremt ohälsosamt på grund av högt socker och fettinnehåll”, säger en av forskarna bakom studien.

 

LÄS OCKSÅ: Evigt ung med kakao

Viktigare för statistiken
Resultaten av studien har däremot stor betydelse för att få en mer korrekt bild av det genomsnittliga näringsintaget hos befolkningen. Om en källa till D-vitamin som i fallet med choklad inte är medräknad är siffrorna inte korrekta. Det rekommenderas därför att dessa databaser revideras regelbundet.

Forskar vidare på chokladens hälsofördelar
Forskargruppen håller på med uppföljningsprojektet. "Kakao är spännande eftersom det innehåller ytterligare växtämnen som till exempel gynnar hjärt-kärlsystemet", säger professor Gabriele Stangl som deltar i arbetet. Som ett led i arbetet undersöker de nu om det är möjligt att producera sockerfria livsmedel som innehåller kakao, såsom pasta, och om dessa kan öka vitamin D2-nivåerna hos människor.

Av redaktionen

Källa: Technolagy Networks

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.