Migrän kan utlösas av viss mat och dryck som rödvin, starka ostar, citrusfrukter och choklad. Den kan också triggas av stress, sömnbrist och hormonförändringar – eller av starka parfymdofter. Vad som orsakar anfallen varierar stort bland den miljard människor världen över som lider av återkommande attacker.
Ofta är det bara vila i ett mörkt och tyst rum som kan avvärja huvudvärken, eftersom den drabbade blir överkänslig för allt ifrån ljus, ljud och doft till minsta fysiska ansträning eller ens att röra på huvudet. Vissa blir så illamående att de kräks, får synrubbningar, blir trötta och får svårare att koncentrera sig.
Det finns två typer av migrän, med eller utan aura. Den vanligaste typen av anfall är den med aura som kännetecknas av att kroppen signalerar att huvudvärken är på gång genom att synintrycken kan bli suddiga eller att personen upplever ett zickzack-mönster i synfältet. En del känner en domnande känsla på ena sidan av ansiktet och ibland även på tungan. Denna aura eller föraning släpper efter tio minuter, upp till en halvtimma.
Den andra typen av migrän – utan aura – slår till direkt och varnar oftast inte. En del tycker sig vara mer irriterade, överaktiva eller trötta än vanligt just innan anfallet kommer. Risken att få migrän ökar om du har en släkting som har migrän, men migränanfall är nästan alltid ofarliga.
Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, är cirka 15 procent av världens befolkning drabbade av migrän. I Sverige har nästan var femte kvinna och ungefär var tionde man migrän. Den vanligaste frekvensen av migrän är att du får drygt ett anfall per månad, men vissa drabbas oftare. I Norge lider var tredje ungdom migrän.
Brist på vitaminer
Under en lång tid har migrän förbryllat forskarna och ännu går det inte med säkerhet att säga vad den förlamande smärtan i huvudet beror på. Men nu kan forskare vara en lösning på spåren. Ett forskningsprojekt som presenterats på American Headache Society visade ett tydligt samband mellan brist på vissa vitaminer och migrän. Forskarna kunde visa att otillräckligt med B2, D-vitamin, folat och Q10 kunde stimulera uppkomsten av en migränattack. I studien deltog 7 691 personer och deras vitaminnivåer mättes för att sedan jämföras med tendensen att få migrän.
Analysen av studien visade också att fler kvinnor än män får migrän, vilket forskarna tror beror på att kvinnor i högre utsträckning reagerar på en brist på Q10. Männen verkade reagera kraftigare på D-vitaminbrist. Men som vid alla nya studieresultat påpekade forskarna att det krävs mer vetenskapliga studier innan de kan rekommendera ett botemedel mot migrän.
Minskade anfallen med hälften
En mindre studie som gjordes 2017 på 80 patienter med migrän visade att Q10 kan tas i förebyggande syfte för att lindra och förhindra ett migränanfall. Studien visade att patienterna fick hälften så mycket migrän per månad när de tog 100 milligram Q10 dagligen. Även svårighetsgraden på värken minskade och det gjorde också tiden som anfallen varade. Att ta Q10 ger heller inga biverkningar, vilket annan migränmedicin kan göra.
En annan studie, publicerad i tidskriften Nutritional Neuroscience 2018, där försökspersonerna bestod av 45 kvinnor i åldrarna 18 till 50 år, som alla var diagnostiserade med migrän, visade att Q10 reducerade antalet migränattacker. Kvinnorna delades in i två grupper där den ena fick placebo och den andra 400 milligram Q10 dagligen. De som gavs Q10 hade lägre värden av TNF-alfa, ett signalämne som produceras när kroppen aktiveras i en inflammation. TNF-alfa drar igång produktionen av andra signalämnen och kan liknas vid en snöboll som är svår att stoppa när den väl satts i rullning. Kvinnorna som fick Q10 hade också lägre CGRP-receptorer. Tidigare har forskare kunnat visa att det finns ett starkt samband mellan frisättning av CGRP under en migränattack. Upptäckten ledde fram till utveckling av en akut migränmedicin som verkar genom att blockera CGRP-receptorn och avfärdar dessa smärtsignalerna som då inte når hjärnan.
Skapa regelbundenhet
Redan 2002 intresserade sig en forskargrupp vid Thomas Jeffersons universitet i Philadelphia för Q10s effekt på migrän. 32 migränpatienter rekryterades till studien. Dessa fick 150 milligram Q10 per dag i tre månader och 61 procent av deltagarna halverade antalet migränanfall.
Regelbundenhet i livet kan motverka migrän. Att nattsömnen fungerar, vara fysiskt aktiv, undvika stress och mat som du vet kan utlösa en attack. Även akupunktur och avslappningsövningar kan hjälpa. När attacken kommer kan du lägga dig i ett mörkt och tyst rum med en kall handduk över tinningarna. Då kan anfallet snabbare gå över.
Av Inger Palm
Länkar till studier:
Välj Q10 med dokumentation
Q10 är ett co-enzym som fungerar både som en antioxidant och är nödvändig för energiproduktionen i våra celler. Tarmen kan ha svårt att ta upp Q10 och i studier som jämfört olika preparat ser man stora skillnader i upptag, leta upp en väldokumenterad Q10 med hög biotillgänglighet.