En mängd märkliga, ovanliga och luriga symtom på covid-19 har rapporterats sedan sjukdomen började spridas. Det senaste symtomet, upptäckt i en stor kartläggningsstudie i USA, Sverige och Storbrittanien, är förändringar på tungan och i munnen.
Appen Covid symptom study lanserades förra året som ett redskap att kartlägga alla olika symtom på covid-19, där användarna har uppmanats att skriva ner sina symtom under sjukdomsperioden. Appen har på det år som gått hjälpt till att identifiera och bekräfta många viktiga sjukdomssymtom, som förlorat luktsinne, hudutslag samt yrsel och plötslig förvirring (delirium).
Studien ”Covid symptom study” leds av forskare och läkare i samarbete med hälsovetenskapsföretaget Zoe och finns tillgängligt i USA, Storbritannien och här i Sverige.
LÄS OCKSÅ: Gen från neandertalare både skyddar och ökar risken vid covid-19
Appanvändare loggar symtom
Förutom att appen ställer frågor till användarna om ett förbestämt antal symtom som kan vara covid-19, som feber, huvudvärk eller trötthet, så ber även appen om att skriva ner andra ovanliga symtom som användarna upplever.
Nu har ett potentiellt nytt symtom upptäckts via appen: förändringar i munnen och på tungan orsakat av covid-19. Ett ökande antal personer har nämligen rapporterat att deras tunga inte ser ut som vanligt, och framförallt att den är vit och ojämn.
Tim Spector, professor i genetisk epidemiologi vid King’s College i London, som leder studien, twittrade om detta i januari, och fick en stor mängd svar och en del bilder, från personer som menade att de hade upptäckt förändringar i munnen och på tungan när de hade covid-19. Och observationerna får stöd i en genomgång av studier publicerad i december 2020.
LÄS OCKSÅ: Metoden som hjälpte Pia att bli frisk från covid-19
Sår och förlorad känsel
Så hur ser en så kallad covid-tunga ut? Forskarna fann att det vanligaste problemet och symtomet var muntorrhet, följt av förlorat smaksinne och svampinfektion i munnen (så kallad torsk).
Andra rapporterade symtom var sår på tungan eller insidan av munnen och läpparna, muskelvärk när man tuggar, svullnad inne i munnen samt förändrad känsel i tungan. Forskare i Spanien rapporterade även i september förra året att cirka en fjärdedel av patienterna inlagda på sjukhus för covid-19 hade förändringar i mun och tunga.
Ännu vet däremot inte forskarna vad som orsakar covid-tunga och andra förändringar i munnen, såsom sår och svullnad. Det skulle kunna vara en direkt effekt av virusinfektionen eller ett mer generellt immunsvar på att vara sjuk,
En annan anledning skulle kunna vara att personer med covid-19 är mer mottagliga för svampinfektioner i munnen (torsk), även om de drabbade ofta har rapporterat att de har behandlats med anti-svampmedicin utan framgång.
LÄS OCKSÅ: Så väljer du rätt munskydd
Covid-tunga ovanligt i milda fall
Enligt forskarna bakom ”Covid symptom study app” är inte covid-tunga lika vanligt bland de med mildare coronasjukdom jämfört med de svårt sjuka som uppptäcktes på sjukhus eller hur tillförlitligt det är som ett symtom på coronaviruset. Man vet inte heller om symtomen vanligen kommer tidigt eller sent i sjukdomsförloppet, eller om det kan vara det enda symtomen på covid-19.
Sår i munnen är väldigt vanliga och många sjukdomar och infektioner kan orsaka färändringar på tungans yta, till exempel ett tillstånd kallat ”geografisk tunga”, som kan stanna i flera månader.
För att forskarna ska få mer kött på benen kommer appen från och med nu innehålla frågor om just nya förändringar på tungan och sår i munnen. Så har du symtom som stämmer in på detta, i synnerhet om du även har andra covid-typiska symtom, så kan du ladda ner appen Covid symptom study och rapportera dina symtom, samt förstås ta ett coronatest.
Av Carolina Eriksson
Nytt tillskott för munhälsa
För att stärka upp både immunförsvar och specifikt din munhälsa finns ”AfteNova Multivitamin”, som är en ny multivitamin framtagen för personer som lider av munblåsor. Det innehåller en rad vitaminer och antioxidanter som främjar god munhälsa:
D-vitamin
C-vitamin
B-vitaminkomplex med sju olika B-vitaminer
Vitamin B12
Zink
Koppar
Aminosyran L-Lysin