Nya analyser visar att risken för att insjukna i covid-19 ökade med 90 procent vid brist på D3 och zink. Rapporten visade också att D3 och zink ger ett starkt skydd mot svårare symtom för den som insjuknat i covid-19. Det skriver Nordic Nutrition Councils på sin hemsida.
Om du har tillräckliga nivåer av de viktiga näringsämnena zink och vitamin D3 minskar risken att bli sjuk i covid-19 med mer än 90 procent. Dessa verkar också förebyggande och kan ge ett riktigt bra skydd mot att få svårare symtom för den som smittats av coronaviruset. Det visar en genomgång av tidigare gjorda internationella studier.
Analysen visar att risken att dö är också betydligt mindre för den som har en bra näringsstatus.
LÄS OCKSÅ: Forskning visar: vegetarisk kost skyddar mot svår covid-19
360 000 personers data analyserades
När forskarna vid Singapores universitet analyserade data från de som insjuknat i covid-19 visade sig att det som tagit D3-vitamintillskott hade 97 procent lägre risk att utveckla symtom som krävde intensivvård.
Vidare visade resultaten att D3-vitamin och kalciumbrist ökade risken rejält för intensivvård. Personer med låga nivåer av zink i kroppen krävde mer vård och spenderade i sitt 2,2 dagar längre på sjukhuset.
Sammanlagt tittade forskarna på studier gjorda i 16 länder, bland annat USA, Kina, Österrike och Storbritannien som samlat totalt 360 000 personer som var mellan 32 och 88 år.
Av Inger Palm
Källa: Nordic nutrition council