Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Sjuk medelålders kvinna snyter sig

5 tecken på att du kan ha D-vitaminbrist

Trött och nedstämd och ett krasst immunförsvar?
Det kan vara några tecken på att du har D-vitaminbrist.

D-vitamin har en stor betydelse för vår hälsa och är viktigt bland annat för att bibehålla ett motståndskraftigt immunförsvar och för ett starkt skelett. På senare år har forskarnas intresse  för vitaminet växt och det finns studier som sätter D-vitaminbrist i samband med sjukdomar som diabetes, cancer och autoimmuna sjukdomar som fibromyalgi. Det finns till och med forskning som visar att D-vitaminbrist ökar risken för svårt förlopp vid covid-19.

LÄS OCKSÅ: D-vitamin kan minska risken för virusinfektion

Mer mottagliga för virus
Därför är det viktigt att bibehålla bra D-vitaminnivåer, menar Kureras näringsexpert Zarah Öberg.
– För lite D-vitamin innebär att immunförsvaret inte fungerar optimalt, att vi kan bli nedstämda och är också en av anledningarna varför vi är mer mottagliga för virus och bakterier under vinterhalvåret, säger hon.

Under sommarhalvåret får vi i oss D-vitamin via solen, sedan lagras vitaminet i några månader, men nu på senhösten börjar våra depåer sina. Mellan oktober och april står solen för lågt för att vi ska kunna omvandla D-vitamin på samma sätt. Under denna tidsperiod har vi dessutom mer kläder på oss och vistas generellt mindre utomhus vilket också minimerar exponeringen av solens strålar, poängterar Zarah Öberg.

 

LÄS OCKSÅ: D-vitaminbrist kan orsaka allvarliga sjukdomar

Äta fet fisk och svamp
För att få i oss tillräckligt av vitaminet kan det vara bra att äta exempelvis fet fisk och svamp, förutsatt att de exponerats för solljus. Mörkhyade, gravida och de som inte vistas utomhus tillräckligt, såsom äldre människor, ligger i riskzonen för att få D-vitaminbrist. Likaså kan de som har sämre näringsupptag eller äter för lite fett få brist. Det kan dock vara svårt att själv veta om man behöver fylla på sina D-vitamindepåer, så det bästa är att besöka vårdcentralen eller söka hjälp privat för provtagning om du misstänker att du har brist. Zarah Öberg tipsar också om att ta hjälp av en näringsterapeut eller naturläkare för att få hjälp att läsa av provsvaren korrekt.
– Som alltid så är referensvärden inom sjukvården väldigt breda, vilket gör att du kan ligga inom referens, men i det nedre spannet. Vid autoimmuna sjukdomar exempelvis behöver du ligga högre, säger hon.

LÄS OCKSÅ: 16 viktiga forskningsfakta om D-vitamin

D-vitamin bör tas med mat
Om du vill börja med D-vitamintillskott finns några saker att tänka på – som att D-vitamin alltid bör tas tillsammans med mat, förutsatt att det finns en eller flera fettkällor i maten, då D-vitamin är ett fettlösligt vitamin eller pro-hormon.
– Tänk också på att alltid komplettera D-vitamin med magnesium, K2 och bor vilket är en viktig mineral som behövs för att motverka benskörhet. Ibland behöver också kalcium tillsättas, eftersom det påverkas av magnesiumnivåerna, säger Zarah Öberg.

Hur vet du då att du har D-vitaminbrist? Här är några tecken.

5 tecken på att du kan ha D-vitaminbrist

Källa: Naturläkaren Zarah Öberg

  • Trötthet och orkeslöshet är ett vanligt tecken på att du har för lågt D-vitamin, har studier visat. Vid långvarig trötthet så mäter man vanligtvis D-vitamin, B6, B12, kortisolvärden och järn.
  • Dåligt immunförsvar. Vid lågt D-vitamin kan du uppleva att du lättare får bakterie- och virusinfektioner eftersom immunförsvaret aktiveras och moduleras av D-vitamin.
  • Nedstämdhet. D-vitaminbrist kan ofta innebära depressionsliknande symtom. Nedstämdhet och depression kan såklart bero på många saker, men vid depressionsutredningar så undersöker man vanligtvis D-vitaminnivåer, B12 och B6-nivåer samt om det finns obalanser i signalsubstanser.
  • Vid kroniska besvär med värk eller inflammation kan det vara klokt att både undersöka D-vitamin och kortisolvärdet. D-vitamin behövs för att aktivera immunförsvaret och omvandlas sedan till steroidhormon som har många funktioner i kroppen.
  • Hormonella obalanser som sköra slemhinnor, PMS, PCOS och hormonell akne kan vara kopplat till D-vitaminbrist då vitaminet är ett pro-hormon som är viktigt för omsättning av hormoner, exempelvis könshormoner.

Av Tina Harr

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!