Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna tillagar bär i köket

Forskning visar: vegetarisk kost skyddar mot svår covid-19

Glada nyheter för dig som äter vegetariskt: det kostvalet medför 73 procents lägre risk att bli svårt sjuk i covid-19. Det visar en ny stor studie av vårdpersonal och deras kostvanor. 

I studien deltog knappt 3 000 läkare och sjuksköterskor från USA och fem europeiska länder (Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, Storbritannien), som alla regelbundet jobbar nära covidsjuka patienter och därmed exponeras för smittan.

LÄS OCKSÅ: Studie: Tarmfloran förändrad hos patienter med covid-19

11 kostvanor kartlades

De fick alla fylla i en webbenkät om sig själva och sina kostvanor, mellan juli och september 2020. Deltagarna fick i enkäten kryssa i om de åt enligt 11 föreslagna kostvanor, exempelvis paleokost, medelhavskost, LCHF eller lågkolhydratkost, samt just vegetarisk/växtbaserad kost med rena råvaror.  70 procent av deltagarna var män. Av de 2 884 deltagarna i studien, som publicerats i British Medical Journal, insjuknade 568 i covid-19. Av dem fick 138 måttlig till svår covid-19.  Resterande personer som insjuknade fick endast väldigt milda eller milda symtom.

 

LÄS OCKSÅ: Viktigt med näring för de äldre speciellt under coronapandemin

Vegetariskt gav mest skydd

Det visade sig att de som rapporterade att de åt vegetarisk kost respektive vegetariskt med tillägg av fisk, så kallade pescetarianer, hade ett skydd mot medelsvår till svår sjukdom i covid-19. Vegetarianerna löpte hela 73 procents lägre risk, och pescetarianerna 59 procents minskad risk. I jämförelse med vegokost stack LCHF ut som en diet som tvärtom verkade öka risken till svår sjukdom i covid-19. Man tog i studien hänsyn till andra hälsofaktorer som ålder, kön, BMI, rökning, livsstil och etnicitet.

LÄS OCKSÅ: Färre fall av covid-19 där halten av selen i jordarna är högre

Växtbaserad kost bra i förebyggande syfte

Enligt forskarna beror detta resultat naturligtvis på att växtbaserad mat är full av näringsämnen, vitaminer och mineraler som stärker immunförsvaret. Och fisk innehåller dessutom mycket D-vitamin och omega-3, för de deltagare som åt även fisk. Det är redan känt att det är nyttigt att äta vegetariskt på många sätt, och tidigare har det konstaterats att vår befintliga hälsostatus spelar in i hur allvarligt vi insjuknar i covid-19, bland annat spelar fetma, diabetes typ 2 samt hjärt-kärlsjukdom in. Men ingen kartläggning mellan kostvanor och sjukdomsförlopp i covid-19 har gjorts på detta sätt tidigare, enligt forskarna. Forskarna menar att en växtbaserad kost bör övervägas som ett förebyggande skydd mot att drabbas av svår sjukdom i covid-19.

Källa: "Plant-based diets, pescatarian diets and COVID-19 severity: a population-based case control study in six countries"

Av Carolina Eriksson

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.