Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Viktigt med näring för de äldre speciellt under coronapandemin

Våra äldre är en grupp som är hårt utsatta under coronapandemin. Värst drabbade är de som är så sjuka att de inte klarar sig själva. Att de äldre ska skyddas med hygien och en avvägd isolering och hygien är en självklarhet, men de  äldre behöver få i sig bra mat och näringstillskott för att stärka motståndskraften. Det skriver läkarna Gunnar Akner, Tommy Cederholm, Yngve Gustafson och Bo H Jonsson i en debattartikel i Läkartidningen.

Allt fler röster höjs nu i debatten om extra tillsatt näring vid virusinfektioner, framförallt hos de äldre och sjuka som är en grupp som mer än andra lider av undernäring.

2017 rapporterade Socialstyrelsen att 40 000 äldre inom äldreomsorgen, viket motsvarar 15,6 procent, lider av undernäring som beskrivs som svält och att fler än 100 000 (46,4 procent) riskerar att hamna där.

 

I en artikel i SvD där professorn i geriatrik vid Umeå universitet Yngve Gustafsson, kommer till tals beskriver han förhållandena inom äldreomsorgen som vanvård, svält och nästintill aktiv dödshjälp. Han säger att orsakerna till dessa missförhållanden främst beror på bristande resurser och kompetens.

– Och är man undernärd har man fyra gånger ökad risk att dö, säger Yngve Gustafsson.

LÄS OCKSÅ: Sanna Ehdin: “C-vitamin är livsviktigt”

Undernärda äldre
Tillsammans med kollegorna Gunnar Akner, specialist i internmedicin och geriatrik vid Karolinska institutet, Tommy Cederholm, professor emeritus, Uppsala universitet och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och Bo H Jonsson, överläkare vid Norra Stockholms psykiatri och institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska institutet har Yngve Gustafsson skrivit en debattartikel i Läkartidningen där betonar vikten av att se till att de äldre får komma ut, ha en social och kulturell stimulans och att de får extra näring för att stärka motståndskraften mot virus, oavsett om man är smittad eller inte. Självklart ska de skyddas med god hygien och isolering om det behövs.

Kunskapen om hygien och att tvätta händerna började få fäste i slutet av 1800-talet tack vare den ungerska läkaren Ignaz Semmelweis. Idag vet vi att det är lika självklart att tvätta händerna som att sova och motionera. Vi vet också att det är viktigt med ett bra näringsintag för vårt immunsystem. Men vikten av bra näring för de äldre har inte lyfts fram tillräckligt mycket, anser de fyra läkarna. Att undernäring är så utbrett är förstås ett tecken på den bristen.

LÄS OCKSÅ: Zink viktigt för immunförsvaret – här är mat med mycket zink

Bra mat och näringstillskott
För 100 år sedan kunde man läsa att näringsbrister som resulterade i skörbjugg ökade förekomsten av infektioner. Och efter det har forskningen redovisat kopplingen mellan virusinfektioner och näringsbrister. Alla näringsämnen samverkar synergistiskt, men för immunförsvaret är bland annat vitamin C, vitamin D och zink av stor betydelse.

Att intaget av föda är otillräckligt kan bero på flera faktorer. Nedsatt aptit, dålig ekonomi, ensamhet, sjukdom och olika handikapp. Äldre personer har dessutom ett sämre näringsupptag i mag-tarmkanalen som beror på sjukdom, biverkningar av läkemedel och förändrad fysiologi. Får de bra mat och näringstillskott kan människors immunförsvar och allmänna hälsa förbättras.

 

Så här skriver de: ”Vid sjukdom kan metabolismen förändras på så vis att antioxidanter går åt snabbare. Det är rimligt att vården beaktar detta. Om man inte kan ta prov får klinisk bedömning avgöra. Trötthet och fördröjd sårläkning kan bero på lågt vitamin C-värde. Koncentrationen av askorbinsyra är ofta låg vid sjukdom. Nedsatt lukt- och smaksinne förekommer vid zinkbrist. Brist på vitamin D bidrar till smärta, depression och infektion.”

När det gjordes en metaanalys kunde man tydligt se att äldre personer som fick vitaminer och mineraler tillfriskande snabbare när de fått en infektion. Detta område är lite forskat på, och fler studier behövs.

Av Inger Palm

Källa: Näringsintaget viktigt under pandemin, inte minst hos äldre och 40 000 undernärda inom äldreomsorgen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leila Söderholm

Leila Söderholm: “Läkarna gav mig 50 procents chans”

Hälsa

När hon var så svårt sjuk i cancer att hon inte ens kunde resa sig ur fåtöljen lurade Leila Söderholm sin hjärna att känna glädje genom att dansa med fingrarna. Leila lät inte sjukdomen och de mörka tankarna ta över. Idag är hon fortfarande ärrad av sjukdomen, men har lyckats starta om sitt liv och mår bra – och drivs av att få andra att hitta sin lustfyllda väg till hälsa. 

kvinna med värk i lederna

Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

 

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

 

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

Du är inte galen – du har PMS!

Krönikan

Går folk provocerande långsamt framför dig på trottoaren? Är din partner ett komplett as? Andas din katt plötsligt för högt- eller, har du PMS? Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson som driver PMS-podden skriver i sin krönika om hur den trånga kvinnokostymen skaver extra mycket under PMS.