Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Händer håller i skål med frukt och grönsaker

Debatt: “Vego minskar risken för framtida pandemier”

Allt fler, både experter och massmedier, inser nu sambandet mellan vår storskaliga djurhållning och pandemier som covid-19. Men går det att minska risken för framtida pandemiska sjukdomar genom att gå över till en vegokost? Det korta svaret är ja. Det skriver Camilla Bergvall och Anna Harenius, förbundsordförande respektive sakkunnig på Djurens Rätt,  i detta debattinlägg och förklarar hur allt hänger ihop – från djurmarknader i Kina till svensk kycklingfilé i skolmatsalen.

Porträttbild på Camilla Bergvall, förbundsordförande Djurens rätt

Camilla Bergvall är förbundsordförande på Djurens Rätt.

Covid-19 är den senaste i en lång rad av zoonotiska sjukdomar, det vill säga sjukdomar som sprids mellan djur och människor [1]. Just denna ”zoonos” har förmodligen sitt ursprung på en köttmarknad i Kina men nästa gång kan det lika gärna ske här i Sverige. För frågan är inte ”om” utan när vi möter nästa smittsamma virus. Virus som effektivt vandrar från vilda djur till djurindustrier och till oss människor. Med en växande befolkning och enorma djurindustrier som kräver mer och mer antibiotika har vi mer eller mindre krattat manegen klar för en zoonos som coronaviruset.

 

Att stoppa köttmarknader där vilda och domesticerade djur tvingas leva sida vid sida är absolut ett steg vi behöver ta för att minska riskerna för zoonos, men det är långt ifrån tillräckligt. Vi måste arbeta med själva roten till problemet och det som kan göra skillnad långsiktigt. För att tala klarspråk innebär det att vi inte kan fortsätta med den typ av djurhållning som vi har idag, varken i Sverige, Europa eller övriga världen.

LÄS OCKSÅ: 5 skäl att äta mer bönor

I de här djurindustrierna lever djuren många tillsammans, tätt ihop i trängsel och tristess, och med en ständig risk för sjukdomsspridning. Det finns stora, allvarliga djurskyddsliga brister i den här djurhållningen och effektiviteten värderas hela tiden högre än djurens välbefinnande. Ett lågt kilopris i butik betyder ofta låg levnadsstandard för djuren, och i förlängningen ökade risker även för oss människor.

Porträttbild på Anna Harenius, sakkunnig på Djurens rätt

Anna Harenius är sakkunnig på Djurens Rätt.

Här på hemmaplan är det svårt att inte nämna kycklingindustrin – den i särklass värsta djurhållningen. Varje år dödas omkring 99 miljoner kycklingar [2] och djurvälfärden är under all kritik. Men det är också den värsta industrin när det kommer till smittorisker. Antalet kycklingar per gård ligger på över 100 000 stycken [3] och upp till 25 kycklingar per kvadratmeter får trängas ihop. Social distansering existerar inte här, blir ett djur sjukt så blir förmodligen alla 100 000 sjuka. Redan idag sprids campylobacter-bakterier från kycklingindustrin till människor, en smitta som leder till en sjukdom som inte är direkt dödlig, men skapar mycket obehag i form av magbesvär.[4]

 

LÄS OCKSÅ: Håll dig frisk med kål

En del, som till exempel organisationen LRF, hävdar att antibiotikaresistens inte är ett problem i Sverige eftersom vi är mycket mer restriktiva än andra länder.[5] Men även i Sverige ges antibiotika rutinmässigt till djur. Framförallt till kycklingar som hålls många tillsammans på samma yta. Kycklingarna ges en antibiotika som enligt Svensk Fågel är helt ofarlig för människor, [6] men som enligt forskare riskerar drabba både konsumenter och djurskötare med resistens inom en snar framtid.[7] Miljontals människor kommer riskera att dö av antibiotikaresistens år 2050,[8] om vi inte förändrar vårt beteende.

Men hur? Egentligen är det enkelt. En växtbaserad kost kräver ingen antibiotikaanvändning för att produceras och växter sprider inte pandemiska virus. Dessutom så är det ett mer yteffektivt sätt att producera mycket livsmedel till många människor.

Vi behöver modiga politiker, producenter och konsumenter som vågar ta ett helhetsgrepp om själva orsakerna till pandemier och inte bara löser symptomen i efterhand. Vi behöver ställa om vårt sätt att producera livsmedel om vi ska kunna minska risken både för nya pandemier och för att dö av antibiotikaresistenta bakterier.

 

LÄS OCKSÅ: Vår mat har stor miljöpåverkan – värst drabbas den biologiska mångfalden

Som konsument är det bästa du kan göra att välja en helt växtbaserad kost. Men ett första steg kan vara att minska konsumtionen av industriellt producerat kött. Framförallt bör vi alla undvika kött från just de djur som lever trängst i Sverige. Det är både de djuren som har det mest undermåliga djurskyddet och de som, helt omedvetet, ökar riskerna för framtida pandemier allra mest.

De djurvänliga valen är också människovänliga val.

Av Camilla Bergvall, förbundsordförande, Djurens Rätt och Anna Harenius, sakkunnig, Djurens Rätt

Referenser i artikeln:
[1] Andersen K. G. m.fl. (2020) Nature Medicine: 1-3 https://www.nature.com/articles/s41591-020-0820-9
[2] Sveriges officiella statistik (2019) Animalieproduktion. Års- och månadsstatistik – 2018:12.
[3] https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document.html?reference=EPRS_IDA(2019)644195
[4] https://www.sva.se/djurhalsa/djursjukdomar-a-o/campylobacterios-som-zoonos/
[5] https://www.lrf.se/politikochpaverkan/djuromsorg-och-djurhalsa/antibiotika/
[6] https://svenskfagel.se/policyer/koccidiostatika/
https://www.sva.se/djurhalsa/djursjukdomar-a-o/koccidier-och-koccidios-hos-fjaderfa/
[7] http://www.saveourantibiotics.org/media/1777/asoa-report-real-farming-solutions-to-antibiotic-misues-what-farmers-and-supermarkets-must-do.pdf
https://www.researchgate.net/publication/328567685_The_risk_of_development_of_antimicrobial_resistance_with_the_use_of_coccidiostats_in_poultry_diets
[8] https://www.djurensratt.se/blogg/industriell-djuruppfodning-en-av-de-framsta-riskfaktorerna-pandemier

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar. Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna blåser på snö

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

många människor

Forskare har funnit gener som skyddar mot svår covid-19 

Forskning

Bakomliggande sjukdomar och hög ålder är det största faktorerna som påverkar risken att bli svårt sjuk i covid-19. Nu har forskare vid bland annat Karolinska sjukhuset lyckats hitta en variant av gener som skyddar mot att bli allvarligt sjuk i covid-19. Hälften av alla i västvärlden bär på denna variant.

Frukt, grönsaker, bär och nötter

Tio antiinflammatoriska livsmedel

Kost

En starkt bidragande orsak till många av våra vanliga folksjukdomar är vår kost. Men du kan också hålla dig frisk med hjälp av kosten. Här listar vi 10 antiinflammatoriska råvaror att äta mer av.

Collage: Kvinna applicerar ansiktsolja och 6 olika ansiktsoljor

Skönhetspanelen testar: Ansiktsoljor

Hud

En ansiktsolja stärker och skyddar huden mot väder och vind, inte minst under kallare årstider. Vi letar efter en olja som återfuktar, gör huden mjuk och minskar synliga tecken på torr och trött hud – utan att irritera. Vilken glider in som vinnare i vårt test?

Två pastabilder: gnocchi och spaghetti med pesto

Två busenkla gröna pastarecept

Recept

Det är Veganuary och vi vill äta extra mycket grönt och köttfritt! Men när tid och ork tryter i vardagen behövs recept som är lika enkla som goda. Dessa två klassiker, gnocchigratäng och pasta al pesto, är precis det!

 

kvinna tittar i iPad och lagar hälosam mat

Planera vårens detox redan nu

Hälsa

Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Prova att ha några veckor med ett renare leverne – det gör dig med all säkerhet piggare.

Kvinna som kallbadar i isvak

10 tips för ett säkert vinterbad

Mental hälsa

Kallbad är en aktivitet som har exploderat i popularitet de senaste åren. Och många vittnar om att de mår bra av det. Nybörjare? Så här förbereder du dig på rätt sätt för en så härlig och säker vinterbadstund som möjligt.

läkare håller i spruta

DEBATT: “Det bortglömda folket: Vi med naturlig immunitet – vaccinera eller ej?”

Kurera debatt

Covid-19 har fullt förståeligt tvingat myndigheterna till olika åtgärder för att minska den negativa påverkan av covid-19. Det som inte är förståeligt, eftersom det finns betryggande och övertygande evidens och fakta, är varför man konsekvent undviker att adressera och ta hänsyn till den numera stora gruppen (1,25 miljoner) av personer som har naturlig immunitet via en genomgången covid-19. En naturlig immunitet som man nu vet är bredare, djupare och att den räcker betydligt längre än en immunitet inducerad via vaccin. Det skriver osteopaten Leif Widebert i ett debattinlägg i Kurera.

kvinna klipper

Dags att sluta röka? Så lyckas du

Hälsa

Allt färre svenskar röker idag. Totalt sett är det bara sju procent i riket som röker, men pandemin har gjort att det ökat något. En Sifo-undersökning berättar att en av fyra vill sluta. Här kommer några goda råd för att nå lyckat resultat.

 

Leende kvinna i vit handduk och handduksturban smörjer in sig med gul kräm

Mera glow med gurkmeja!

Hud

Gurkmeja, den gul-orange kryddan som är en släkting med ingefära, kopplas till många hälsofördelar och läkande egenskaper. Men den antiinflammatoriska superkryddan kan även göra under för din hy och få den att stråla!

Falafelsallad

Fira Veganuary med en matig sallad!

Eko/miljö

Veganuary är här  – det globala initiativet som årligen vill inspirera oss till att äta veganskt under januari månad. Och till att äta mer växtbaserat över lag, för den egna och planetens hälsa. Det firar vi med att bjuda på ett smakrikt och lättlagat salladsrecept!

kvinna äter katrinplommon

Trög mage? Här är mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

 

kvinna lyfter hantlar

Så mycket vinner du på att börja styrketräna

Träning

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med hela 15 år.

Visste du det här om nyttiga propolis?

Naturlig hälsa

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

kvinna äter nyttig mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Nu när jul- och nyårshelgen har passerat kanske du vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Bibimbap

Bjud på bibimbap – på klimatsmart vis

Recept

Bibimbap är en populär koreansk rätt där grönsaker blandas med ris, ägg och ofta någon form av kött. Den här vegoversionen, signerad stjärnkocken Paul Svensson, innehåller bland annat svenskt haveris, ingefära, ostronskivling och picklad rödlök.

Groddar i en låda

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

olika kålsorter

Laga billig och nyttig mat med kål

Kost

Så här i strax efter jul kan det kännas fullt i magen, men tomt i plånboken. Ta dig en titt i grönsaksdiskarna – både i frysdisken och den färska. Leta efter kålsorter du inte känner till. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten summa.

kvinna i vinter

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Har du skaffat dig ovanor? Så här får du goda vanor att bli beständiga

Hälsa

Vi har väl alla varit där, vissa kanske är där flera gånger per år. Den där dagen då vi fått nog av dåliga vanor och vill börja leva ett mer hälsosamt liv. Oftast blir vi extra motiverade efter jul- och nyårshelgerna, när vi ätit för mycket. Forskarna kallar det här tillståndet för ”Fresh start effect”. När vi lyckas rida på vågen av att vilja bli nya så går det bra. Fast förr eller senare tar det stopp. Men det behöver inte bli så. Med hjälp av några psykologiska knep kan ett nytt beteende bli en rotad vana.

Morgontrött? Det kan vara brist på goda bakterier i mage och tarm

Mage

Om du känner dig tröttare än vanligt på morgonen och bara vill fortsätta sova – då kan det vara magen som spökar. Förut tänkte vi oftast på att bakterier är skadliga, men idag har vi lärt oss att det finns både nyttiga och mindre nyttiga bakterier. Det handlar om att ha en bra balans i mage och tarm, och måna om mångfalden.

Fötter bredvid hudkräm och örter

Glöm inte fötterna i vinter!

Hud

Våra fötter ska bära oss fram, livet ut. Ändå har vi en tendens att behandla dem styvmoderligt varje vinter. Men med några enkla knep och redskap kan du motverka sprickor och läderhud, och hålla fötterna mjuka, fina och friska! Året om, livet ut.