Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Händer håller i skål med frukt och grönsaker

Debatt: “Vego minskar risken för framtida pandemier”

Allt fler, både experter och massmedier, inser nu sambandet mellan vår storskaliga djurhållning och pandemier som covid-19. Men går det att minska risken för framtida pandemiska sjukdomar genom att gå över till en vegokost? Det korta svaret är ja. Det skriver Camilla Bergvall och Anna Harenius, förbundsordförande respektive sakkunnig på Djurens Rätt,  i detta debattinlägg och förklarar hur allt hänger ihop – från djurmarknader i Kina till svensk kycklingfilé i skolmatsalen.

Porträttbild på Camilla Bergvall, förbundsordförande Djurens rätt

Camilla Bergvall är förbundsordförande på Djurens Rätt.

Covid-19 är den senaste i en lång rad av zoonotiska sjukdomar, det vill säga sjukdomar som sprids mellan djur och människor [1]. Just denna ”zoonos” har förmodligen sitt ursprung på en köttmarknad i Kina men nästa gång kan det lika gärna ske här i Sverige. För frågan är inte ”om” utan när vi möter nästa smittsamma virus. Virus som effektivt vandrar från vilda djur till djurindustrier och till oss människor. Med en växande befolkning och enorma djurindustrier som kräver mer och mer antibiotika har vi mer eller mindre krattat manegen klar för en zoonos som coronaviruset.

 

Att stoppa köttmarknader där vilda och domesticerade djur tvingas leva sida vid sida är absolut ett steg vi behöver ta för att minska riskerna för zoonos, men det är långt ifrån tillräckligt. Vi måste arbeta med själva roten till problemet och det som kan göra skillnad långsiktigt. För att tala klarspråk innebär det att vi inte kan fortsätta med den typ av djurhållning som vi har idag, varken i Sverige, Europa eller övriga världen.

LÄS OCKSÅ: 5 skäl att äta mer bönor

I de här djurindustrierna lever djuren många tillsammans, tätt ihop i trängsel och tristess, och med en ständig risk för sjukdomsspridning. Det finns stora, allvarliga djurskyddsliga brister i den här djurhållningen och effektiviteten värderas hela tiden högre än djurens välbefinnande. Ett lågt kilopris i butik betyder ofta låg levnadsstandard för djuren, och i förlängningen ökade risker även för oss människor.

Porträttbild på Anna Harenius, sakkunnig på Djurens rätt

Anna Harenius är sakkunnig på Djurens Rätt.

Här på hemmaplan är det svårt att inte nämna kycklingindustrin – den i särklass värsta djurhållningen. Varje år dödas omkring 99 miljoner kycklingar [2] och djurvälfärden är under all kritik. Men det är också den värsta industrin när det kommer till smittorisker. Antalet kycklingar per gård ligger på över 100 000 stycken [3] och upp till 25 kycklingar per kvadratmeter får trängas ihop. Social distansering existerar inte här, blir ett djur sjukt så blir förmodligen alla 100 000 sjuka. Redan idag sprids campylobacter-bakterier från kycklingindustrin till människor, en smitta som leder till en sjukdom som inte är direkt dödlig, men skapar mycket obehag i form av magbesvär.[4]

 

LÄS OCKSÅ: Håll dig frisk med kål

En del, som till exempel organisationen LRF, hävdar att antibiotikaresistens inte är ett problem i Sverige eftersom vi är mycket mer restriktiva än andra länder.[5] Men även i Sverige ges antibiotika rutinmässigt till djur. Framförallt till kycklingar som hålls många tillsammans på samma yta. Kycklingarna ges en antibiotika som enligt Svensk Fågel är helt ofarlig för människor, [6] men som enligt forskare riskerar drabba både konsumenter och djurskötare med resistens inom en snar framtid.[7] Miljontals människor kommer riskera att dö av antibiotikaresistens år 2050,[8] om vi inte förändrar vårt beteende.

Men hur? Egentligen är det enkelt. En växtbaserad kost kräver ingen antibiotikaanvändning för att produceras och växter sprider inte pandemiska virus. Dessutom så är det ett mer yteffektivt sätt att producera mycket livsmedel till många människor.

Vi behöver modiga politiker, producenter och konsumenter som vågar ta ett helhetsgrepp om själva orsakerna till pandemier och inte bara löser symptomen i efterhand. Vi behöver ställa om vårt sätt att producera livsmedel om vi ska kunna minska risken både för nya pandemier och för att dö av antibiotikaresistenta bakterier.

 

LÄS OCKSÅ: Vår mat har stor miljöpåverkan – värst drabbas den biologiska mångfalden

Som konsument är det bästa du kan göra att välja en helt växtbaserad kost. Men ett första steg kan vara att minska konsumtionen av industriellt producerat kött. Framförallt bör vi alla undvika kött från just de djur som lever trängst i Sverige. Det är både de djuren som har det mest undermåliga djurskyddet och de som, helt omedvetet, ökar riskerna för framtida pandemier allra mest.

De djurvänliga valen är också människovänliga val.

Av Camilla Bergvall, förbundsordförande, Djurens Rätt och Anna Harenius, sakkunnig, Djurens Rätt

Referenser i artikeln:
[1] Andersen K. G. m.fl. (2020) Nature Medicine: 1-3 https://www.nature.com/articles/s41591-020-0820-9
[2] Sveriges officiella statistik (2019) Animalieproduktion. Års- och månadsstatistik – 2018:12.
[3] https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document.html?reference=EPRS_IDA(2019)644195
[4] https://www.sva.se/djurhalsa/djursjukdomar-a-o/campylobacterios-som-zoonos/
[5] https://www.lrf.se/politikochpaverkan/djuromsorg-och-djurhalsa/antibiotika/
[6] https://svenskfagel.se/policyer/koccidiostatika/
https://www.sva.se/djurhalsa/djursjukdomar-a-o/koccidier-och-koccidios-hos-fjaderfa/
[7] http://www.saveourantibiotics.org/media/1777/asoa-report-real-farming-solutions-to-antibiotic-misues-what-farmers-and-supermarkets-must-do.pdf
https://www.researchgate.net/publication/328567685_The_risk_of_development_of_antimicrobial_resistance_with_the_use_of_coccidiostats_in_poultry_diets
[8] https://www.djurensratt.se/blogg/industriell-djuruppfodning-en-av-de-framsta-riskfaktorerna-pandemier

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar. Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!