Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Händer håller i skål med frukt och grönsaker

Debatt: “Vego minskar risken för framtida pandemier”

Allt fler, både experter och massmedier, inser nu sambandet mellan vår storskaliga djurhållning och pandemier som covid-19. Men går det att minska risken för framtida pandemiska sjukdomar genom att gå över till en vegokost? Det korta svaret är ja. Det skriver Camilla Bergvall och Anna Harenius, förbundsordförande respektive sakkunnig på Djurens Rätt,  i detta debattinlägg och förklarar hur allt hänger ihop – från djurmarknader i Kina till svensk kycklingfilé i skolmatsalen.

Porträttbild på Camilla Bergvall, förbundsordförande Djurens rätt

Camilla Bergvall är förbundsordförande på Djurens Rätt.

Covid-19 är den senaste i en lång rad av zoonotiska sjukdomar, det vill säga sjukdomar som sprids mellan djur och människor [1]. Just denna ”zoonos” har förmodligen sitt ursprung på en köttmarknad i Kina men nästa gång kan det lika gärna ske här i Sverige. För frågan är inte ”om” utan när vi möter nästa smittsamma virus. Virus som effektivt vandrar från vilda djur till djurindustrier och till oss människor. Med en växande befolkning och enorma djurindustrier som kräver mer och mer antibiotika har vi mer eller mindre krattat manegen klar för en zoonos som coronaviruset.

 

Att stoppa köttmarknader där vilda och domesticerade djur tvingas leva sida vid sida är absolut ett steg vi behöver ta för att minska riskerna för zoonos, men det är långt ifrån tillräckligt. Vi måste arbeta med själva roten till problemet och det som kan göra skillnad långsiktigt. För att tala klarspråk innebär det att vi inte kan fortsätta med den typ av djurhållning som vi har idag, varken i Sverige, Europa eller övriga världen.

LÄS OCKSÅ: 5 skäl att äta mer bönor

I de här djurindustrierna lever djuren många tillsammans, tätt ihop i trängsel och tristess, och med en ständig risk för sjukdomsspridning. Det finns stora, allvarliga djurskyddsliga brister i den här djurhållningen och effektiviteten värderas hela tiden högre än djurens välbefinnande. Ett lågt kilopris i butik betyder ofta låg levnadsstandard för djuren, och i förlängningen ökade risker även för oss människor.

Porträttbild på Anna Harenius, sakkunnig på Djurens rätt

Anna Harenius är sakkunnig på Djurens Rätt.

Här på hemmaplan är det svårt att inte nämna kycklingindustrin – den i särklass värsta djurhållningen. Varje år dödas omkring 99 miljoner kycklingar [2] och djurvälfärden är under all kritik. Men det är också den värsta industrin när det kommer till smittorisker. Antalet kycklingar per gård ligger på över 100 000 stycken [3] och upp till 25 kycklingar per kvadratmeter får trängas ihop. Social distansering existerar inte här, blir ett djur sjukt så blir förmodligen alla 100 000 sjuka. Redan idag sprids campylobacter-bakterier från kycklingindustrin till människor, en smitta som leder till en sjukdom som inte är direkt dödlig, men skapar mycket obehag i form av magbesvär.[4]

 

LÄS OCKSÅ: Håll dig frisk med kål

En del, som till exempel organisationen LRF, hävdar att antibiotikaresistens inte är ett problem i Sverige eftersom vi är mycket mer restriktiva än andra länder.[5] Men även i Sverige ges antibiotika rutinmässigt till djur. Framförallt till kycklingar som hålls många tillsammans på samma yta. Kycklingarna ges en antibiotika som enligt Svensk Fågel är helt ofarlig för människor, [6] men som enligt forskare riskerar drabba både konsumenter och djurskötare med resistens inom en snar framtid.[7] Miljontals människor kommer riskera att dö av antibiotikaresistens år 2050,[8] om vi inte förändrar vårt beteende.

Men hur? Egentligen är det enkelt. En växtbaserad kost kräver ingen antibiotikaanvändning för att produceras och växter sprider inte pandemiska virus. Dessutom så är det ett mer yteffektivt sätt att producera mycket livsmedel till många människor.

Vi behöver modiga politiker, producenter och konsumenter som vågar ta ett helhetsgrepp om själva orsakerna till pandemier och inte bara löser symptomen i efterhand. Vi behöver ställa om vårt sätt att producera livsmedel om vi ska kunna minska risken både för nya pandemier och för att dö av antibiotikaresistenta bakterier.

 

LÄS OCKSÅ: Vår mat har stor miljöpåverkan – värst drabbas den biologiska mångfalden

Som konsument är det bästa du kan göra att välja en helt växtbaserad kost. Men ett första steg kan vara att minska konsumtionen av industriellt producerat kött. Framförallt bör vi alla undvika kött från just de djur som lever trängst i Sverige. Det är både de djuren som har det mest undermåliga djurskyddet och de som, helt omedvetet, ökar riskerna för framtida pandemier allra mest.

De djurvänliga valen är också människovänliga val.

Av Camilla Bergvall, förbundsordförande, Djurens Rätt och Anna Harenius, sakkunnig, Djurens Rätt

Referenser i artikeln:
[1] Andersen K. G. m.fl. (2020) Nature Medicine: 1-3 https://www.nature.com/articles/s41591-020-0820-9
[2] Sveriges officiella statistik (2019) Animalieproduktion. Års- och månadsstatistik – 2018:12.
[3] https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document.html?reference=EPRS_IDA(2019)644195
[4] https://www.sva.se/djurhalsa/djursjukdomar-a-o/campylobacterios-som-zoonos/
[5] https://www.lrf.se/politikochpaverkan/djuromsorg-och-djurhalsa/antibiotika/
[6] https://svenskfagel.se/policyer/koccidiostatika/
https://www.sva.se/djurhalsa/djursjukdomar-a-o/koccidier-och-koccidios-hos-fjaderfa/
[7] http://www.saveourantibiotics.org/media/1777/asoa-report-real-farming-solutions-to-antibiotic-misues-what-farmers-and-supermarkets-must-do.pdf
https://www.researchgate.net/publication/328567685_The_risk_of_development_of_antimicrobial_resistance_with_the_use_of_coccidiostats_in_poultry_diets
[8] https://www.djurensratt.se/blogg/industriell-djuruppfodning-en-av-de-framsta-riskfaktorerna-pandemier

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar. Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.

 

En shake med jordnötssmör och bär

Må bra i höst med hälsosam comfort food

Kost

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika comfort food-recept i en kokbok i grön tappning. Mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.