Leif Widebert: Låt oss skapa ett beredskapslager av hälsa

Under en tid har det talats en hel del om sjukvårdens bristande lager när det gäller sjukvårdsutrustning och läkemedel. Det allra viktigaste beredskapslager som vi både som individer och som samhälle behöver bygga upp, är vårt lager av hälsa! Det skriver osteopaten Leif Widebert i sin debattartikel.

Det har nu talats om sjukvårdens bristande lager när det gäller sjukvårdsutrustning och läkemedel. Anklagelserna haglar från olika håll och orsakerna anges ofta vara ekonomisk press för att minska kostsam lagerhållning.

Tyvärr är det som vanligt att man av brist på förståelse eller en ovilja att se vad som är den bakomliggande orsaken, missar de väsentliga och viktiga åtgärderna som kan lösa mycket av våra framtida problem. Man siktar in sig på hur vi skall lösa uppkomna problem, istället för att förebygga så att problemen inte uppkommer.

 

LÄS OCKSÅ: “Maxvärden för vitaminer gynnar myndigheterna – inte konsumenterna”

Stärk hälsan
Det allra viktigaste beredskapslager som vi både som individer och som samhälle behöver bygga upp, är vårt lager av hälsa!

Vadå lager av hälsa?

Jo, genom att avsevärt förstärka vår individuella hälsonivå förstärker vi också hela samhällets motståndskraft mot inte bara kommande pandemier som vi troligtvis inte kan undvika, vi minskar också den kontinuerliga belastning som vårt sjukvårdssystem hela tiden utsätts för via våra allt mer accelererande kroniska sjukdomar.

Vår totala arbetsförmåga ökar och med detta blomstrar vår ekonomi.

Vem bär ansvaret för att få igenom en sådan genomgripande förändring som behövs?

I grunden är det både du och jag, varje enskild individs ansvar för sin egen hälsa. Men från samhällets sida krävs en helt ny förståelse, tillämpning och en allmän informationsstrategi för att den insikten skall nå alla. Det är statens ansvar att ge alla samma möjlighet till en bra individuell hälsa.

Som Martin Luther King Jr uttryckte det: ”…this is simply to say that all life is interrelated. We are caught in an inescapable network of mutality. Whatever effects one directly, affects all indirectly. As long as diseases are rampant… no man can be totally healthy.”

LÄS OCKSÅ: Sven Erik Nordin: Varför får vi inte hålla oss friska eller bota sjukdom?

Oberoende forskning på hälsa
Det ser tyvärr inte ut som dagens sjukvårdssystem klarar av att utvecklas för att ge plats för ett hälsovårdssystem som har inriktningen på att höja vår hälsonivå, istället för att behandla sjukdom.

Därmed inte sagt att viljan hos många anställda inom sjukvården saknas, snarare tvärtom.

Det krävs troligtvis ett nytt system där kompetens från både den konventionella medicinen integreras med alla kunskaper som finns bland KAM-terapeuter av många slag, näringsterapeuter, kroppsterapeuter, funktionsmedicinare för att nämna några.

 

Det är i de gemensamt arbetande och öppet intresserade kompetenserna som nya modeller, ny kunskap och en ny hälsa kommer att födas!

Vi behöver en kraftfull, objektiv, oberoende forskning på hälsa – inte sjukdom. Där behöver staten avsätta mångmiljon (miljard?) belopp för att inom några generationer få tillbaka insatsen mångfalt och stolt kunna vara vägvisande i den nya paradigmen för hälsa!

Av Leif Widebert, Osteopat DO. Han har drivit komplementär hälsomottagning med ett flertal terapeuter sedan 1990. Arbetat på kliniker i Tyskland och Norge, undervisat, drivit osteopatskola och valideringsprojekt till högskola, haft styrelseuppdrag i osteopatförbundet, bedrivit påverkansarbete mot FN med mera.

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Roboträsklipparen – ett hot mot biologisk mångfald

Eko/miljö

Sommartider innebär att de omåttligt populära robotgräsklipparna åker fram i villakvarteren  Och visst är de ett bekvämt sätt att hålla gräsmattorna i trim. Men det är just det som är problemet – för den biologiska mångfalden. Men du kan själv vända trenden och bidra till rikare mångfald!

sjukvårdspersonal tar feber på patient i örat

Du kan ha feber innan 38 grader

Hälsa

Känner du till vilken din normala temperatur är? Visste du att äldre personer kan ha en så låg normaltemperatur som 35 grader? Det betyder att du kan ha feber långt innan 38 grader, som i dag är gränsen för vad som anses som feber. Ewa Grodzinsky är biomedicinska analytiker och har skrivit en lärobok om feber. Hon tycker att vi behöver omvärdera begreppet feber.

kvinna sitter på huk

Sitta sig frisk – går det?

Hälsa

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

Ung kvinnlig karaktär fångad i en pillerburk. Kapslar. Medicin. Missbruk.

”Psykiatrin behöver gå från piller till samtal”

Kurera debatt

Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin – många av dem är unga. Samtidigt ökar självmorden kraftigt bland unga vuxna. Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt frågar sig om det här är en rimlig utveckling och menar att samtal har blivit psykiatrins stora bristvara.

 

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

 

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

 

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.