Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Debatt: “Låt oss skapa ett beredskapslager av hälsa”

Under en tid har det talats en hel del om sjukvårdens bristande lager när det gäller sjukvårdsutrustning och läkemedel. Det allra viktigaste beredskapslager som vi både som individer och som samhälle behöver bygga upp, är vårt lager av hälsa! Det skriver osteopaten Leif Widebert i sin debattartikel.

Det har nu talats om sjukvårdens bristande lager när det gäller sjukvårdsutrustning och läkemedel. Anklagelserna haglar från olika håll och orsakerna anges ofta vara ekonomisk press för att minska kostsam lagerhållning.

Tyvärr är det som vanligt att man av brist på förståelse eller en ovilja att se vad som är den bakomliggande orsaken, missar de väsentliga och viktiga åtgärderna som kan lösa mycket av våra framtida problem. Man siktar in sig på hur vi skall lösa uppkomna problem, istället för att förebygga så att problemen inte uppkommer.

 

LÄS OCKSÅ: “Maxvärden för vitaminer gynnar myndigheterna – inte konsumenterna”

Stärk hälsan
Det allra viktigaste beredskapslager som vi både som individer och som samhälle behöver bygga upp, är vårt lager av hälsa!

Vadå lager av hälsa?

Jo, genom att avsevärt förstärka vår individuella hälsonivå förstärker vi också hela samhällets motståndskraft mot inte bara kommande pandemier som vi troligtvis inte kan undvika, vi minskar också den kontinuerliga belastning som vårt sjukvårdssystem hela tiden utsätts för via våra allt mer accelererande kroniska sjukdomar.

Vår totala arbetsförmåga ökar och med detta blomstrar vår ekonomi.

Vem bär ansvaret för att få igenom en sådan genomgripande förändring som behövs?

I grunden är det både du och jag, varje enskild individs ansvar för sin egen hälsa. Men från samhällets sida krävs en helt ny förståelse, tillämpning och en allmän informationsstrategi för att den insikten skall nå alla. Det är statens ansvar att ge alla samma möjlighet till en bra individuell hälsa.

Som Martin Luther King Jr uttryckte det: ”…this is simply to say that all life is interrelated. We are caught in an inescapable network of mutality. Whatever effects one directly, affects all indirectly. As long as diseases are rampant… no man can be totally healthy.”

LÄS OCKSÅ: Sven Erik Nordin: Varför får vi inte hålla oss friska eller bota sjukdom?

Oberoende forskning på hälsa
Det ser tyvärr inte ut som dagens sjukvårdssystem klarar av att utvecklas för att ge plats för ett hälsovårdssystem som har inriktningen på att höja vår hälsonivå, istället för att behandla sjukdom.

Därmed inte sagt att viljan hos många anställda inom sjukvården saknas, snarare tvärtom.

Det krävs troligtvis ett nytt system där kompetens från både den konventionella medicinen integreras med alla kunskaper som finns bland KAM-terapeuter av många slag, näringsterapeuter, kroppsterapeuter, funktionsmedicinare för att nämna några.

 

Det är i de gemensamt arbetande och öppet intresserade kompetenserna som nya modeller, ny kunskap och en ny hälsa kommer att födas!

Vi behöver en kraftfull, objektiv, oberoende forskning på hälsa – inte sjukdom. Där behöver staten avsätta mångmiljon (miljard?) belopp för att inom några generationer få tillbaka insatsen mångfalt och stolt kunna vara vägvisande i den nya paradigmen för hälsa!

Av Leif Widebert, Osteopat DO. Han har drivit komplementär hälsomottagning med ett flertal terapeuter sedan 1990. Arbetat på kliniker i Tyskland och Norge, undervisat, drivit osteopatskola och valideringsprojekt till högskola, haft styrelseuppdrag i osteopatförbundet, bedrivit påverkansarbete mot FN med mera.

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.