Annons

Dåligt minne – tecken på gott omdöme

Lite si och så med minnet ibland? Ingen anledning till oro visar ny forskning. Perfekt minne har nämligen visat sig vara en överskattad egenskap, det är snarare den som är glömsk som är den smarte enligt studien.

Redaktionen

22 oktober, 2017
Dåligt minne – tecken på gott omdöme
Dela inlägget

Lite si och så med minnet ibland? Ingen anledning till oro visar ny forskning. Perfekt minne har nämligen visat sig vara en överskattad egenskap, det är snarare den som är glömsk som är den smarte enligt studien.

Perfekt minne har enligt en studie från universitetet i Toronto, Kanada inte något med intelligens att göra, tvärtom. Syftet med minnet är inte att till varje pris komma ihåg allting, istället är minnets roll att hjälpa oss fatta kloka beslut genom att urskilja vad som är bra att komma ihåg och vad som kan tillåtas falla i glömska.

Hjälper oss leva i nuet
”Det är viktigt att hjärnan glömmer bort onödig information och istället fokuserar på det som hjälper oss fatta beslut i den verklighet vi befinner oss i” säger en av forskarna bakom studien på Universitetet I Toronto.

LÄS OCKSÅ: Hjärnklok skola med kiropraktor Martin Fransson

Gammalt ger plats åt nytt
En slutsats de dragit genom att titta på stora mängder data om minnet, minnesförlust och hjärnaktivitet hos både människor och djur. En studie som teamet själva utförde på möss visade att hjärnceller bildas i hippocampus, en del av hjärnan som hör samman med inlärning. Det innebär att allteftersom vi lär oss nya saker får gamla minnen helt sonika får ge plats åt nya, vilket gör dem svårare att komma ihåg.

Annons

LÄS OCKSÅ: Hjärnklok skola: Stimulera hjärnan med rätt rörelser

Drar lärdom av det förflutna och går vidare
Denna ständiga uppdatering har evolutionära fördelar menar forskarna. Till exempel hjälper det oss att anpassa oss till nya situationer genom att hjärnan släpper gammal och potentiellt felaktig information. Resultatet av processen blir att vi minns de stora dragen men glömmer ovidkommande detaljer, något forskarna menar hjälper oss dra lärdom av tidigare händelser och erfarenheter.

LÄS OCKSÅ: Hjärnklok skola: Del ett – hjärnans äldsta delar

Vi är inte skapta för att vinna frågesporter
Det finns alltså ingen anledning att deppa om du förlorar i Trivial pursuit eller inte kan alla svaren i ”Vem vet mest” faktum är att dessa fynd petar ned tävlingsprogrammens vinnare från sina piedestaler.
”Evolutionen har inte format våra hjärnor till att vinna frågesporter utan för att fatta intelligenta beslut” säger en av forskarna till CNN. ”När man tittar på vad som behövs för att fatta kloka beslut är det vår slutsats att det är bra att glömma bort en del saker”.

Sluta döma om du glömmer
Vad säger då dessa nya rön om oss som ofta glömmer bort vad vi nyligen läst, namn på folk vi precis blivit presenterade för och vad vi lagt våra nycklar? Till att börja med kan vi sluta döma oss själva så hårt. Visst måste vi förstås komma ihåg viktiga saker och om vi är lite för glömska kan det finnas skäl till oro men den som då och då glömmer bort smådetaljer kan nog med största sannolikhet ta det som ett gott tecken på att minnet fungerar precis som det ska. Och utvecklingen går framåt, dagens moderna teknik som gör att vi inte längre behöver komma ihåg telefonnummer och dylikt ger våra hjärnor mer utrymme att lagra minnen som är av större betydelse för oss.

Annons

LÄS OCKSÅ: Träning gör dig stresstålig

Reboota hjärnan med ett träningspass
Forskarna menar också att det är bra att blåsa rent hjärnan då och då med till exempel ett rejält träningspass. ”Vi vet att träning ökar antalet neuroner i hippocampus, du kan visserligen förlora vissa minnen men det kan vara precis de som hindrar dig från att fatta bra beslut”. Så nästa gång du inte minns kusinens namnsdag är det kanske inget att sörja över utan tvärtom något att fira.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons