Annons

Dans utan prestationskrav stärker din mentala hälsa

Det finns många skäl att dansa! Visste du att regelbunden dansträning motverkar psykisk ohälsa? Men att dansa utan krav på prestation är nyckeln!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
29 april, 2021
Dans utan prestationskrav stärker din mentala hälsa

Den 29 april är det ”Dansens dag” – och det finns många skäl att dansa! Visste du att regelbunden dansträning motverkar psykisk ohälsa? Men att dansa utan krav på prestation är nyckeln!

Gillar du att dansa och känna glädjen och energin det ger, men är inte sugen på att uppträda för andra eller vara del av ett tävlingsmoment, à la Let’s dance? Då har du goda chanser att må bra både psykiskt och fysiskt!

Regelbunden, kravlös dansträning kan få dig att må bättre, minska känslor av oro, nedstämdhet och fysiska symtom som värk i mage och huvud som är vanliga vid psykisk ohälsa. När du dansar slutar du nämligen fokusera på dina tankar och ger dig hän till upplevelsen istället. Det visar svensk forskning, ledd av Anna Duberg, vid Universitetssjukvårdens Forskningscentrum i Örebro.

LÄS OCKSÅ: Fråga doktorn Suzanne sa ja till Let´s dance utan någon som helst tvekan

Symtomen minskade i dansgruppen

Anna Duberg, som är såväl Medicine Doktor i Hälsovetenskap som legitimerad fysioterapeut, har skrivit en hel avhandling som undersökt hur dans hjälper tonårsflickor (13-18 år) som mår dåligt psykiskt, vilket dessvärre är väldigt vanligt bland unga. Negativa och upprepade tankar kring prestation, lycka, utseende, skolan och sociala medier är några orsaker till problemet, enligt Anna Duberg.

Annons

LÄS OCKSÅ: Tony Irving – om resan från botoxfrälst till en sucker för naturlig hälsa

Avhandlingen visade att dansträning upplevs som en fristad från vardagens stress för flickorna som var med i undersökningen. Dessutom ökade deltagarnas självskattade hälsa och självtillit och deras fysiska och psykiska symtom minskade, som problem med huvudvärk och magont. Allt jämfördes mot en kontrollgrupp som inte fick samma resultat. Användandet av smärtlindrande medicin minskade dessutom i dansgruppen. Och just den kravlösa atmosfären och den stöttande gemenskapen i gruppen spelade en stor roll för deltagarna.

Rörelseglädje utan krav

”Dansprojektet”, som studien (från 2016) kallades, innehöll dans inom flera olika stilar: som afro, street dance och showjazz och pågick i åtta månader då 112 unga tjejern danstränade två gånger per vecka. Fokus låg på rörelseglädje, inte prestation och innehöll därför inte heller något uppvisningsmoment. Att skapa en skön stämning och härlig gemenskap är helt avgörande, menar Anna Duberg, för om dansen känns kul så blir den av.

LÄS OCKSÅ: Ann Wilson: ”Jag gillar att kämpa för saker”

Regelbunden dans viktigt

Men Anna Duberg understryker att det är viktigt med regelbundenhet för att dansen ska ge tydliga hälsoeffekter. Och kroppskännedomsträning är något som också ger ökat välbefinnande.

Annons

Forskare har en ny studie på gång för att se om regelbunden dansträning ger samma positiva effekt hos vuxna som för tonåringar – och existerande förstudier visar lovande resultat.

Källa: Dans för hälsa

Av Carolina Eriksson

 

Annons
Fakta

Fakta: dans som behandling mot psykisk ohälsa

Anna Dubergs avhandling 2016 har sedan dess lett till att dans som behandlingsalternativ för tonåringar med psykisk ohälsa blivit verklighet. Det sprider sig nu till fler orter i Sverige, även för blandade grupper (med både killar och tjejer).
(Källa: Friskis & Svettis)

Annons