Därför är ditt vitamintillskott livsviktigt

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

Det finns en rad faktorer som påverkar hälsan och vikten. Brist på motion och sömn, stress och skräpmat bidrar till övervikt och näringsbrister. Maten idag innehåller inte lika mycket näring som den gjorde förr. Den storskaliga odlingen av födan och urlakningen av jordarna ger sämre produkter. Så även om vi äter mer kanske vi inte känner oss mätta, och som ett resultat av det ökar vi i vikt. När vi inte får näringsbehoven uppfyllda fungerar vi sämre både psykiskt som fysiskt. Vår livskraft och kroppens läkande förmåga är beroende av en viss närings- och energinivå. Det gör att det extra viktigt att äta näringstät mat, men att också i omgångar komplettera med ett vitamin- och mineraltillskott.

LÄS OCKSÅ: C-vitamin bidrar till bättre hjärthälsa

Dramatiska minskningar av näring
I tyska Schwarzwald Sanatorium i Obertal tittade forskare på innehållet av mineraler och vitaminer i frukt och grönsaker mellan åren 1985 och 1996 och de fann en dramatisk minskning av vitaminer och mineraler.

Studien visade att i bland annat bananer hade vitamin B6 minskar med 92 procent, folsyra med 84 magnesium med 13 och kalcium med 12 procent. Jordgubbarna hade 67 procent lägre halt av C-vitamin och 14 procent lägre kalcium. Spenatens innehåll av C-och B-vitamin hade sjunkit med 58 respektive 59 procent samt magnesium med 68 procent. Broccolins innehåll av kalcium och magnesium minskade med 68 respektive 35 procent samt folsyran med 52 procent.

 

 LÄS OCKSÅ: Magoperation och vitaminbrist

Smartare barn
Att få i sig näringstät mat kan vara svårt, därför rekommenderar idag en del läkare och hälsoexperter att komplettera med kosttillskott och att prioritera mat med hög kvalitet och näringsinnehåll. Då stärks din hälsa och risken att bli sjuk minskar kraftigt. En pilotstudie med 125 personer utförd av professor emeritus Per-Arne Öckerman visade att när försökspersonerna tog multikosttillskott minskade den biologiska åldern med i snitt 30 år efter två månader. Och när 90-åringar började tillskott i samband med att de motionerade fick dessa kondition som 70-åringar. När barn byter skräpmat mot näringsrik mat eller får kosttillskott så presterar de bättre i skolan och både mobbing som dåligt beteende minskar. Det visar studier gjorda i USA.

LÄS OCKSÅ: Psykisk ohälsa och B-vitaminbrist

Motverkar sjukdomar
Vanliga kosttillskott kan även motverka genetiska felaktigheter. Extra stora intag av vitaminer och mineraler som vitamin B6, B12, folsyra, C-vitamin och zink kan kompensera för felaktiga genetiska signaler. Dessa signaler kan bidra till att vi lättare och tidigare i livet blir sjuka.

Mineraler är bärare av energi i kroppen medan vitaminer påskyndar reaktioner och cellprocesser i kroppen. Utan tillräckligt med mineraler och vitaminer uppstår näringsbrister som påverkar oss känslomässigt, det vill säga vi upplever oss mer stressade, negativa och oroliga.

Av Inger Palm

Källa: Foodwire, ehdin.com


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Naturliga ämnen håller hjärtat i form

Forskning

1,8 miljoner svenskar har någon form av hjärt- kärlsjukdom. Det är vår vanligaste dödsorsak, fyra dödsfall av tio beror på hjärt- kärlproblem. Men bättre diagnoser och behandlingar räddar liv. Är forskarna på rätt spår kan dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar komma att halveras. Åtminstone om man får tro KiSel-10-studien som visade att Q10 i kombination med selen kunde minska dödligheten med hela 54 procent.

Är det riskfritt att använda deodorant med aluminiumklorid?

Hud

Aluminiumklorid skyddar dig från att svettas under armarna – men det är inte helt riskfritt. Förutom att det kan orsaka klåda, eksem och andra hudirritationer misstänks aluminiumklorid kunna öka risken för sjukdomar som bröstcancer och Alzheimer. Ett miljövänligt alternativ är ett klokare val.

Saffran hjälper Cristbeth att sova

Naturlig hälsa

Chrisbeth Gradell kunde sova fyra timmar per natt – som mest. Nu har hon för första gången på över 30 år sovit en hel natt. Hon har dessutom blivit piggare och gladare på dagarna. Knepet bygger på traditionell persisk medicin – och stavas saffran. – Nu känner jag igen mitt positiva jag igen, säger hon.

 

8 av 10 har magnesiumbrist – här är maten som innehåller magnesium

Fakta

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som nästan 80 procent av svenskarna har brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

Ny rapport: Allt vanligare med olika matvanor i hushållen

Kost

Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll händer det allt oftare att vi har olika önskemål när det kommer till maten och många väljer att laga flera olika rätter till middag. Även när det kommer till måltidsdryck varierar det stort, den vanliga mjölken får ge allt mer plats åt växtbaserade och laktosfria alternativ, det visar ny statistik från Magrapporten 2019.

 

Ny forskning: Så ska ungdomar sova längre och bättre

Forskning

Tonåringar behöver sova mellan nio och tio timmar per natt. Det gör dom flesta inte. Efter den så kallade Trestadsstudien som visade att ungdomarna kom till skolan och hade sovit för lite skapade forskare vid Örebro universitet ett sömnprogram som fått flera ungdomar att sova bättre. Det blev ett lyckosamt projekt som fler skolor vill ta efter.

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

Hälsa

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

Färsk studie visar att vi skäms för våra klädinköp

Eko/miljö

Många av oss vill ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och konsumera även när det kommer till mode – men det är inte alltid vi lyckas leva upp till våra förväntningar. Det kan göra att vi känner misslyckande och skam. För att kunna ställa om hjälper det om vi bättre förstår våra känslor kring kläder menar forskare vid Göteborgs universitet.

 

En kvart om dagen – det räcker för att sänka stressen

Allmänt

Psykisk ohälsa, som ofta är stressrelaterad, har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som det största hotet mot våran hälsa. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Studie: Samband mellan hudbesvär och psykisk ohälsa

Mental hälsa

Varför kliar vi oss? Det kan bero på många saker, något som hittills varit ganska okänt är att det finns en koppling mellan klåda och psykisk ohälsa. Även om kopplingen mellan besvär som eksem och psoriasis och psykisk ohälsa har undersökts tidigare, menar forskare att vi bara precis börjat förstå omfattningen av sambandet.

 

Ätstörningar kan ha en genetisk orsak

Forskning

En procent av flickor mellan 13 och 30 år lider av anorexi, men mörkertalet tros vara stort. Bara tio procent av alla som drabbas av en ätstörning får diagnos och behandling. Fokus har legat på den psykologiska biten, men nu visar forskning att det finns en tydlig genetisk koppling.

Ny studie på atopiskt eksem kan ge effektivare behandling

Forskning

Personer med atopiskt eksem har en inflammerad hud som kliar och är torr. En svensk-finsk studie visar att atopiker har många fler Staphylococcus aureus-bakterier på huden jämfört med friska personer. Dessa bakterier tränger bort de goda, hälsobefrämjande bakterier. Upptäckten kan bereda väg för nya behandlingsmetoder.

 

Emma Kronborg: “Vill du köpa eller äga?”

Krönikan

Genom att se på det vi redan äger med nya ögon kan vi minska lusten att köpa nytt. "Uppskatta det du har, allt som du betraktar med kärlek blir vackert." skriver Emma Kronborg i denna krönika. Det handlar inte om att sluta konsumera utan att nöja oss med att köpa det vi behöver och istället lära oss älska och vårda det vi redan har,

Jan G Bruhn: “Läkare borde lära sig mer om örternas helande kraft”

Kureras experter

När apotekaren Jan G Bruhn första gången föreläste om naturmediciner på Karolinska Institutet blev han utbuad. 30 år senare, vid en föreläsning för blivande läkare, kunde studenterna inte sluta ställa frågor. Trots att mycket har hänt under de senaste decennierna är örtmediciner långt ifrån accepterade av etablissemanget. I dag är Jan G Bruhn pensionerad och nu vi har nöjet att hälsa Jan välkommen som ny expert på Kurera.

”Framtidens näringstillskott är rena och veganska”

Hälsa

Stephen Terrass är grundare av företaget Terranova, ett av få storskaliga företag som tillverkar tillskott helt fria från tillsatser och som också är helt veganska. Det är en trend som är här för att stanna, tror Stephen Terrass. I ett samtal med Kurera berättar han om Terranovas unika koncept Magnifood och om hälsotrenderna som är att vänta.