World Happiness Report är baserad på Gallup-undersökningar och sponsras av FN och i undersökningen får människor i 140 länder svara på frågor om sig själva och själva skatta sin livskvalitet och lycka.
Finland lyckligast – igen!
Våra grannar Finland kommer på första plats i lyckorankingen för sjunde året i rad. Tätt följt av Finland kommer Danmark och Island, därpå Sverige på fjärde plats, och på sjunde plats kommer Norge. Kanske är det de nordiska ländernas demokrati, välfärd och frihet som gör att de allihop hamnar på topp 10. Det säger Micael Dahlen, världens första professor i lycka vid Handelshögskolan i Stockholm, till Yle. Men riktigt så enkelt är det ändå inte, fortsätter han, eftersom det finns många sätt att mäta lycka på, och detta är ett sätt. Men han tillägger att det ändå är fantastiska nyheter och förstås värt att fira!
LÄS OCKSÅ: Psykologens 5 budord till dig som jagar lycka
Sex områden påverkar vår lycka mest
Sex huvudområden verkar framförallt påverka vår känsla av lycka: medellivslängd, frihet, socialt stöd/sociala kontakter, generositet, BNP per capita samt vår uppfattning om korruption i samhället. I årets rapport har man valt att fokusera lite extra på betydelsen av omtanke om andra för lycka. Att visa omtanke och bry sig om andra påverkar nämligen både den som mottar omtanken och den som visar den.
Ett antal specifika faktorer som påverkar vår lycka går det att läsa närmre om i rapporten. Här nedan kommer är tre exempel!
1. Delade måltider ger lycka
Det påverkar vår lycka att dela och äta våra måltider med andra. Det visar sig i rapporten att personer som äter sina måltider ihop med andra är märkbart mer nöjda med sina liv och att delade måltider har en positiv påverkan på deras lyckokänslor. Detta gällde för alla åldrar, kön, länder, kulturer och regioner. Att dela måltider med andra förknippades också med högre nivåer av socialt stöd samt mindre ensamhet.
2. Återlämnade plånböcker – tecken på välvilja
Det förväntade och faktiska återlämnandet av tappade plånböcker fungerar som ett mått på välvilja hos ett lands befolkning. De nordiska länderna ligger i topp i detta fall – då vi både förväntar oss att en tappad plånbok återlämnas till dess ägare, och att det faktiskt också sker (oftast)! Viljan att hjälpa främlingar, samt att volontärarbeta eller skänka pengar/saker varierar mycket mellan olika länder, beroende på kulturella och institutionella skillnader.
LÄS OCKSÅ: 10 saker lyckliga par gör varje dag
3. Demokrati – en förutsättning för lycka
Det är ingen slump att de nordiska länderna är både demokratiska och lyckligast i världen. Generellt ser man nämligen i forskning att människor är lyckligare i demokratiska länder. Och de som är lyckligare ställer också upp för varandra, beter sig bättre, följer lagar och bidrar på så sätt till demokratin i sig.
– Något vi har gemensamt i de nordiska länderna är att vi är små länder, så vi har behövt komma samman. Vi behöver lita på varandra och göra bra tillsammans. Det gör vi faktiskt bäst i världen, säger Micael Dahlen.
Världens 10 mest lyckliga länder
- Finland
- Danmark
- Island
- Sverige
- Nederländerna
- Costa Rica
- Norge
- Israel
- Luxemburg
- Mexiko
Källa: World Happiness Report