Annons
Annons

Därför blir vi lyckligare av att ge

Julen är här och vi ger bort  julklappar till nära och kära – vilket enligt forskning kan få oss att bli lyckligare. Men vad är det egentligen som händer i hjärnan när vi ger? Och blir vi lika glada av att få?    

Carolina Eriksson

Webbredaktör
21 december, 2023
Leende kvinna ger en man en julklapp

Forskning från USA visar att när vi ger gåvor, i synnerhet till någon som vi har en nära relation till, så aktiverar det viktiga belöningsvägar i hjärnan. Det säger Emiliana Simon-Thomas, som är vetenskapschef vid University of California och har forskat om roten till medkänsla, lycka och altruism.

Lyckligare av att ge

De senaste 10 åren har flera studier visat att vi blir lyckligare av att ge och spendera pengar på någon annan. Men vad beror det på? Jo, när vi agerar generöst – oavsett om det handlar om att donera pengar till välgörenhet eller att ge någon du älskar något som de verkligen vill ha –  så leder till det ett ökat samspel mellan de delar av hjärnan som är förknippade med att känna glädje. Ofta beskriver folk känslan som en ”varm glöd”, en slags inneboende glädje i att göra något för någon annan, säger Simon-Thomas.

LÄS OCKSÅ: 10 klappar som gör gott för dig – och planeten!

Effekten av oxytocin stannar länge

Men det som är unikt med de belöningskänslor som man får efter att ha gett en gåva – jämfört med de som man får efter att exempelvis ha tagit emot ett pris eller vunnit pengar – är att det är finns en social aspekt i det hela. Vilket gör att lyckohormonet oxytocin frigörs och aktiveras i hjärnan. Oxytocinets effekter på hjärnan går även att se under de olika steg som leder fram till att du ger bort en gåva – som att köpa presenten och slå in den. Bara det att klura ut vad personen du ska ge något till gillar, och att föreställa sig att vara i samma rum när hen öppnar paketet, aktiverar samma belöningsvägar. Det är helt enkelt en del av glädjen i att ge!

Ge presenter kan också stressa

Men även om det oftast leder till positiva känslor att ge bort en present, så kan det också leda till stress och ångest. Till exempel kan du känna oro över hur mycket pengar du spenderar. Eller oroa dig för om personen i fråga kommer att gilla det du ger bort eller inte.

Och om julklapps- eller presentinköp bara blir ännu en sak att bocka av på en redan lång att göra-lista, så kan det förstås ta udden av glädjen. Då frigörs vare sig dopamin eller oxytocin – du känner dig antagligen bara stressad. Och om din ekonomiska situation är ansträngd och det i sig skapar en stress, så kan det vara klokt att sänka förväntningarna inom familjen och släkten i förväg. Kanske kan du istället erbjuda något annat de behöver, som din tid eller hjälp? Eller att göra något trevlig ihop istället!

Källa: American Psychological Association

Fakta

Blir man lika glad av att få?

Vad gäller för den som får en present, blir den lika lycklig som den som ger?

  • Forskning pekar på att såväl ge som ta emot gåvor ger liknande positiva effekter i hjärnan.
  • Om du får en gåva från någon som bryr sig mycket om dig och om du verkligen gillar vad den har gett dig – då kommer det att ge en liknande oxytocinbelöning.
  • Men: får du en present från någon som du inte förväntade dig att få något ifrån, och du inte har något att ge i gengäld, så kan detta istället leda till känslor av misslyckande eller skuldkänslor. Det blir en typ av aktivering i hjärnan som istället signalerar nöd och oro.
Annons
Annons