Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Omtänksam pappa pratar med lille son och visar kärlek och stöd

Därför behöver du ta porrsnacket med ditt barn

Prata porr – med ditt barn?
Trots att det kanske känns både avigt och knepigt, är det ett samtal du behöver ta - nu.
Här är några åldersanpassade tips du kan tänka på.

Barns tillgång till internetporr är ett relativt nytt samhällsproblem som inte existerade på samma sätt när dagens föräldrar själva växte upp, och därför är det många som inte har förstått problemets omfattning och skadeverkningar bland barn.
Det menar medgrundaren av barnrättsorganisationen Porrfri barndom, Elsa Lantz. Kurera ställde några frågor till henne kring

Elsa Lantz, porrfribarndom

Elsa Lantz , medgrundare och verksamhetsansvarig för Porrfri barndom Foto: Birth by Barkenbom

hur vi snackar internetporr med våra barn.

Varför behöver vi prata porr med våra barn?
– Vuxenvärlden, och föräldrar inte minst, finns till hands och hjälper barn med andra hälsoskadliga och farliga områden, men vi är många som inte riktigt har förstått vikten av porrprevention förrän på senare tid. Vi skaffar cykelhjälm till våra barn och pratar med våra barn om hur de ska förhålla sig i trafiken, och givetvis behöver även porrprevention vara en lika självklar del av föräldraskap och vuxenansvar 2020. Varje samtid har sina utmaningar bland barn som kräver aktuell prevention.

 

LÄS OCKSÅ: Så kan du skydda ditt barn på nätet

Vid vilken ålder är det dags att inleda de här samtalen?
– Det är viktigt att börja prata i tid. Samtycke och privata kroppsdelar ska vi börja lära barn från start redan i förskoleålder. Samtalen om att det finns saker som inte är bra för barn att se på internet behöver vi börja prata om från det att barn har tillgång till sökmotorer som google. Cirka 60 procent av förstagångsexponeringarna i Storbritannien skedde av en olyckshändelse bland annat genom länkade filmer, pop up-annonser, enkla sökord eller att ett annat barn visade dem porr. Givetvis ska vi även från start använda tekniska lösningar, så kallade porrfilter, för att begränsa barns kontaktyta med nätporr så gott det går på internet. Det finns dock ingen quickfix att stoppa all kontaktyta mellan barn och de ofantliga mängder porr som finns på internet. Vi vuxna måste vara varse om att internet inte är en barnvänlig plats, precis som trafiken inte är en barnvänlig plats, och agera därefter. Vi får påringningar från förskolepedagoger och skolpersonal som av misstag har råkat exponera sina barngrupper för våldsam nätporr när de har googlat med klassen. Det kan vara svårt även för vuxna att lyckas "surfa runt porren", framför allt utan porrfilter. Om det är svårt för vuxna kan vi aldrig lägga det ansvaret på barnens axlar. Vi vuxna behöver helt enkelt agera aktivt med porrprevention och kroka in alla föräldrar i ditt barns community så att de inte exponerar, och i värsta fall utsätter varandra för det de lär sig i porren, vilket tyvärr inte är ovanligt. Ett enkelt tips är att skicka vårt infoblad till alla föräldrar i skolklassen, baskelaget och kompisgänget så att alla hittar våra experttips till föräldrar.

LÄS OCKSÅ: De hjälper personer som utsatts för sexuella övergrepp

Hur pratar vi om porr med våra barn?
– Kortfattat så bygger porrkritiska samtal med barn på grunden om samtycke och privata kroppsdelar. Vi frågar om ett barn vill ha en kram och väntar in ja- eller nej-signal istället för att forcera en kram. Vi lär barn kroppslig integritet, vilka kroppsdelar som är privata: snippa, snopp, rumpa, mun, insida lår och bröst för äldre tjejer och att ingen annan ska röra vid de privata delarna och att barnet inte ska röra vid någon annans privata delar. Vi behöver även berätta för barn att det finns saker på internet som inte är bra för barn att se, till exempel bilder och filmer där personer inte respekterar andras privata delar och ibland gör illa varandra. Barn ska veta att om de ser såna bilder eller filmer så ska de komma till en vuxen och berätta detta.
De flesta barn berättar inte till en vuxen självmant så vi behöver bjuda in till samtalen och optimera att barnen kommer till en vuxen och berättar. Det gör vi bland annat genom att be barnet välja ut fem-trygga-vuxna i barnets olika sammanhang, till exempel skolan, fritids, förskolan, idrottsledare, far- eller morföräldrar som de skulle vilja berätta för om något hände som inte känns bra. Dessa behöver repeteras cirka en gång per kvartal för att hålla det färskt och för att personal på till exempel skolan kanske slutar. Fem-trygga-vuxna fungerar ungefär som brandutgångar, om barnen vet var de finns så är sannolikheten större att barnet skulle hitta och ta sig ut genom branddörren i en stressad situation.

LÄS OCKSÅ: Näringsexperten: “Även barn behöver vitaminer”

Hur skiljer sig samtalet med ett mindre barn och ett lite äldre?
– Vartefter barnet blir äldre adderar vi mer om samtyckeslagen och hjälper barn att tänka kritiskt om nätporren. Barn behöver kunskap om hälsoriskerna med att konsumera nätporr, till exempel att det kan bli svårt att sluta titta. Vi behöver även ge kunskap om att många människor i porrindustrin utnyttjas och skadas. Vuxenvärlden behöver även adressera och ta avstånd från våldshandlingarna i nätporren, precis som vi skulle göra om vi pratade om våldshandlingar på skolgården eller i en biofilm.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

 

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.