Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Omtänksam pappa pratar med lille son och visar kärlek och stöd

Därför behöver du ta porrsnacket med ditt barn

Prata porr – med ditt barn?
Trots att det kanske känns både avigt och knepigt, är det ett samtal du behöver ta - nu.
Här är några åldersanpassade tips du kan tänka på.

Barns tillgång till internetporr är ett relativt nytt samhällsproblem som inte existerade på samma sätt när dagens föräldrar själva växte upp, och därför är det många som inte har förstått problemets omfattning och skadeverkningar bland barn.
Det menar medgrundaren av barnrättsorganisationen Porrfri barndom, Elsa Lantz. Kurera ställde några frågor till henne kring

Elsa Lantz, porrfribarndom

Elsa Lantz , medgrundare och verksamhetsansvarig för Porrfri barndom Foto: Birth by Barkenbom

hur vi snackar internetporr med våra barn.

Varför behöver vi prata porr med våra barn?
– Vuxenvärlden, och föräldrar inte minst, finns till hands och hjälper barn med andra hälsoskadliga och farliga områden, men vi är många som inte riktigt har förstått vikten av porrprevention förrän på senare tid. Vi skaffar cykelhjälm till våra barn och pratar med våra barn om hur de ska förhålla sig i trafiken, och givetvis behöver även porrprevention vara en lika självklar del av föräldraskap och vuxenansvar 2020. Varje samtid har sina utmaningar bland barn som kräver aktuell prevention.

 

LÄS OCKSÅ: Så kan du skydda ditt barn på nätet

Vid vilken ålder är det dags att inleda de här samtalen?
– Det är viktigt att börja prata i tid. Samtycke och privata kroppsdelar ska vi börja lära barn från start redan i förskoleålder. Samtalen om att det finns saker som inte är bra för barn att se på internet behöver vi börja prata om från det att barn har tillgång till sökmotorer som google. Cirka 60 procent av förstagångsexponeringarna i Storbritannien skedde av en olyckshändelse bland annat genom länkade filmer, pop up-annonser, enkla sökord eller att ett annat barn visade dem porr. Givetvis ska vi även från start använda tekniska lösningar, så kallade porrfilter, för att begränsa barns kontaktyta med nätporr så gott det går på internet. Det finns dock ingen quickfix att stoppa all kontaktyta mellan barn och de ofantliga mängder porr som finns på internet. Vi vuxna måste vara varse om att internet inte är en barnvänlig plats, precis som trafiken inte är en barnvänlig plats, och agera därefter. Vi får påringningar från förskolepedagoger och skolpersonal som av misstag har råkat exponera sina barngrupper för våldsam nätporr när de har googlat med klassen. Det kan vara svårt även för vuxna att lyckas "surfa runt porren", framför allt utan porrfilter. Om det är svårt för vuxna kan vi aldrig lägga det ansvaret på barnens axlar. Vi vuxna behöver helt enkelt agera aktivt med porrprevention och kroka in alla föräldrar i ditt barns community så att de inte exponerar, och i värsta fall utsätter varandra för det de lär sig i porren, vilket tyvärr inte är ovanligt. Ett enkelt tips är att skicka vårt infoblad till alla föräldrar i skolklassen, baskelaget och kompisgänget så att alla hittar våra experttips till föräldrar.

LÄS OCKSÅ: De hjälper personer som utsatts för sexuella övergrepp

Hur pratar vi om porr med våra barn?
– Kortfattat så bygger porrkritiska samtal med barn på grunden om samtycke och privata kroppsdelar. Vi frågar om ett barn vill ha en kram och väntar in ja- eller nej-signal istället för att forcera en kram. Vi lär barn kroppslig integritet, vilka kroppsdelar som är privata: snippa, snopp, rumpa, mun, insida lår och bröst för äldre tjejer och att ingen annan ska röra vid de privata delarna och att barnet inte ska röra vid någon annans privata delar. Vi behöver även berätta för barn att det finns saker på internet som inte är bra för barn att se, till exempel bilder och filmer där personer inte respekterar andras privata delar och ibland gör illa varandra. Barn ska veta att om de ser såna bilder eller filmer så ska de komma till en vuxen och berätta detta.
De flesta barn berättar inte till en vuxen självmant så vi behöver bjuda in till samtalen och optimera att barnen kommer till en vuxen och berättar. Det gör vi bland annat genom att be barnet välja ut fem-trygga-vuxna i barnets olika sammanhang, till exempel skolan, fritids, förskolan, idrottsledare, far- eller morföräldrar som de skulle vilja berätta för om något hände som inte känns bra. Dessa behöver repeteras cirka en gång per kvartal för att hålla det färskt och för att personal på till exempel skolan kanske slutar. Fem-trygga-vuxna fungerar ungefär som brandutgångar, om barnen vet var de finns så är sannolikheten större att barnet skulle hitta och ta sig ut genom branddörren i en stressad situation.

LÄS OCKSÅ: Näringsexperten: “Även barn behöver vitaminer”

Hur skiljer sig samtalet med ett mindre barn och ett lite äldre?
– Vartefter barnet blir äldre adderar vi mer om samtyckeslagen och hjälper barn att tänka kritiskt om nätporren. Barn behöver kunskap om hälsoriskerna med att konsumera nätporr, till exempel att det kan bli svårt att sluta titta. Vi behöver även ge kunskap om att många människor i porrindustrin utnyttjas och skadas. Vuxenvärlden behöver även adressera och ta avstånd från våldshandlingarna i nätporren, precis som vi skulle göra om vi pratade om våldshandlingar på skolgården eller i en biofilm.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leila Söderholm

Leila Söderholm: “Läkarna gav mig 50 procents chans”

Hälsa

När hon var så svårt sjuk i cancer att hon inte ens kunde resa sig ur fåtöljen lurade Leila Söderholm sin hjärna att känna glädje genom att dansa med fingrarna. Leila lät inte sjukdomen och de mörka tankarna ta över. Idag är hon fortfarande ärrad av sjukdomen, men har lyckats starta om sitt liv och mår bra – och drivs av att få andra att hitta sin lustfyllda väg till hälsa. 

kvinna med värk i lederna

Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

 

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

 

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

Du är inte galen – du har PMS!

Krönikan

Går folk provocerande långsamt framför dig på trottoaren? Är din partner ett komplett as? Andas din katt plötsligt för högt- eller, har du PMS? Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson som driver PMS-podden skriver i sin krönika om hur den trånga kvinnokostymen skaver extra mycket under PMS.