Annons
Annons

De hjälper personer som utsatts för sexuella övergrepp

"Du är inte ensam. Det var inte ditt fel." Så inleder organisationen Wonsa sin information till personer som varit utsatta för sexuella övergrepp. De för en envis kamp för att sprida information och erbjuda stöd och behandling till personer som drabbats. För du behöver inte må dåligt över detta för alltid. Det finns hopp!

Redaktionen

24 februari, 2017
De hjälper personer som utsatts för sexuella övergrepp
Dela inlägget

”Du är inte ensam. Det var inte ditt fel.”
Så inleder organisationen Wonsa sin information till personer som varit utsatta för sexuella övergrepp.
De för en envis kamp för att sprida information och erbjuda stöd och behandling till personer som drabbats.
För du behöver inte må dåligt över detta för alltid. Det finns hopp!

Wonsa som står för World of no sexual abuse, är en svensk insamlingsstiftelse med 90-konto. Stiftelsen startades 2014 utifrån en frustration kring att stöd och effektiv traumabehandling för den som utsatts för sexuella övergrepp är både dyrt och otillgängligt – i Sverige och i världen.

Läs också: 1,6 miljoner svenskar äter läkemedel för att förbättra sin psykiska hälsa

Mörkertalet enormt
Problemet med sexuella övergrepp är tyvärr både allvarligt och omfattande. De inträffar i alla samhällsklasser och på alla samhällsnivåer. Enligt statistik från BRÅ, Brottsförebyggande rådet, anmäls cirka 17000 sexualbrott i Sverige varje år och dessutom är mörkertalet för de som inte anmäler enormt.

Kostnadsfri behandling av utsatta barn
Sedan starten har Wonsa inte bara hunnit öppna en specialistklinik i Stockholm för alla som utsatts för sexuella övergrepp, de har även utbildat över 300 läkare terapeuter och pedagoger kring sexuella övergrepp och dess konsekvenser. Organisationen driver också, i samarbete med Karolinska Institutet, en viktigt behandlingsstudie för att försöka hitta skonsamma och effektiva behandlingar för den som utsatts och 2015 blev de utvalda till Change leaders av Kinneviksägda Reach for Change. Genom stödet från Reach for Change kan Wonsa fortsätta både att kämpa för en värld fri från sexuella övergrepp och under hela 2017 fortsätta kunna erbjuda kostnadsfri behandling för utsatta barn. Något som knappt fem procent av barn i Sverige som utsatts får tillgång till idag.
Vi kontaktade Hermine Holm, VD och medgrundare av Wonsa, för att få veta mer.

90 procent av alla våldtäkter anmäls inte
Hermine Holm berättar att det är vanligt med sexuella övergrepp, och att mörkertalet är kolossalt.
– Totalt sett anmäls runt 17 000 sexuella övergrepp varje år i Sverige idag. Ser man på barn är de polisanmälda våldtäkterna så många som 3 000 per år. Och då räknar man (enligt BRÅ) på ett mörkertal som är 90 procent. Det betyder alltså att 90 procent av alla våldtäkter som sker på barn inte anmäls. Det ger horribla siffror på runt 30.000 våldtäkter per år bara på barn i Sverige, berättar Hermine Holm.
– Och det är bara toppen av ett isberg förstås, av en mängd olika sexuella övergrepp.

Läs också: Krönika: ”Jag har förlorat min dotter till en psykopatisk man”

Detta räknas som ett övergrepp
Vad räknas då som ett övergrepp? Hermine Holm har svaret.
– I korthet kan man säga att någon utsätter en annan person för en sexuell handling mot eller utan dennes vilja. Och att den sexuella handlingen utförs av förövaren för egen vinnings skull. Det är allt från sexuella kommentarer, till rent fysiska övergrepp såsom beröring eller penetrering. Även att tvinga någon att se på porrfilm betraktas som ett sexuellt övergrepp.’

Vanligt med känslor av rädsla, skuld och skam
Vilka följder övergreppet får är olika, berättar Hermine Holm. Men någon typ av följder blir det alltid.
– Konsekvenserna blir olika beroende på hur den som utsatts upplever situationen. De allra flesta påverkas mycket starkt negativt. Rädsla, obehag, maktlöshet, förvirring, skuld eller skam är vanliga känslor. Det är vanligt att bli det som kallas för traumatiserad. Det betyder i korthet att hjärnan upplever situationen så obehaglig att den går in i överlevnadsläge, med ett enormt stresspåslag. Problemet med hjärnan är bara att den inte per automatik förstår att det som hänt är över. Det blir som en låsning som får långsiktiga negativa hälsokonsekvenser då kroppen anses befinna sig i vad som kallas för toxic stress och som i sin tur både kan skapa problem här och nu men också tros kunna utlösa långsiktiga kroniska sjukdomstillstånd.

Är det vanligt att drabbas av fysiska symtom om man lider av obehandlade trauman?
– Ja, det är enormt vanligt. Och det är inte alltid tydligt för den som utsatts att det faktiskt hänger ihop med övergreppshistoriken.

Läs också: Skolstart – en mardröm för mobbade barn! Här finns hjälpen

Vilka är typiska symtom?
– Typiska symptom hos den som fortfarande lider av konsekvenserna efter att ha utsatts är t ex sömnsvårigheter, högt blodtryck, värk, stress, ångest, urinvägsproblem, magproblem eller tandproblem. Även gynekologiska problem är vanliga.

Det går att bearbeta sitt trauma
Vi frågar Hermine om det möjligt att bli fri från sina symtom om man får hjälp att bearbeta sitt trauma? Hennes svar är bestämt.
– Ja, det är absolut möjligt att må bra igen. Men det är oerhört svårt, för att inte säga omöjligt, att prata sig ur en traumatisering. För den låsning som har uppstått har skett på en annan nivå i vår hjärna än vad som går att nå med samtal. Det finns som tur är olika metoder som har visat sig ge effekt för att hjälpa hjärnan att förstå att det som hänt nu är över. Att då var då och nu är nu. På så sätt får den som utsatts bättre möjlighet att fortsätta läka och ta hand om alla de konsekvenser som oftast är resultatet av att ha utsatts.

Är det någon skillnad på att drabbas som vuxen eller som barn?
– Det är stor skillnad. Som barn är vi beroende av att befinna oss i en trygg miljö som vi vet vill oss väl. När man utsätts som barn så rubbas den tryggheten fullständigt. Ofta saknar också barn kunskap om vad som är rätt och fel och inte sällan får de höra från förövaren att det är barnets fel att det händer, att vuxna och barn alltid gör så eller att något farligt kommer att hända om barnet berättar. Det i kombination med den enorma rädsla barnet ofta upplever gör att barnet inte vågar berätta och istället utvecklar olika strategier för att överleva. Strategier som får konsekvenser ända upp i vuxenlivet. Det kan handla om allt från problem med tillit, en oförmåga att känna av eller kunna sätta gränser eller problem med närhet till en annan människa till. Inte sällan utvecklar utsatta barn också andra destruktiva beteenden såsom ätstörningar, missbruk eller olika självskadebeteenden. Så det är allvarligt. Det är allvarligt att bli utsatt som vuxen också, det är viktigt att veta. Vuxna som utsatts blir också ofta traumatiserade av upplevelserna under övergreppet. En skillnad är dock ofta att du som vuxen någonstans ändå vet vad som är rätt och fel och du kan söka information om var du kan ta vägen för att få någon form av hjälp – utan att som barn vara beroende av att en vuxen hjälper dig.

Läs också: Forskning: Brist på empati beror på tillståndet alexitymi – inte autism

Vanligt att förneka upp i vuxen ålder
Hermine Holm berättar att det är vanligt att övergrepp i barndomen “kommer upp” först i vuxen ålder.
– Nio av tio barn berättar inte medan de är barn om att de utsatts för sexuella övergrepp. Så de allra flesta behöver hantera detta någon gång som vuxna. Antingen för att det inte längre går att hålla ihop överlevnadslögnen och strategierna inte längre fungerar för att ”fungera till synes normalt”. Eller för att minnen tränger fram från övergrepp som du som barn tvingats stänga av minnet av för det varit för smärtsamt.

Finns hjälp att få
Vilket stöd och hjälp finns normalt att få från samhället? undrar Kurera. Och har vården erfarenhet av att möte personer som utsatts för övergrepp?
– Det finns fin hjälp att få. Tyvärr finns den hjälpen framför allt inom den ideella sektorn där det finns flera ideella organisationer som arbetar med stöd på olika sätt för den som utsatts. Inom vården är dessvärre både kompetens och tillgänglighet till stöd och behandling mycket bristfällig och ojämnt fördelad över landet. Kunskap om just sexuella övergrepp, trauman och dess konsekvenser ingår inte som man kanske kan tro i många grundutbildningar till de professioner som möter utsatta, såsom läkare och psykologer. Det är därför viktigt att veta att du inte ska ge upp om du inte får det bemötande och den respekt du känner att du ska ha. Ofta handlar det som sagt inte om ovilja, utan om okunskap.

Läs också: Ensamhet – lika stor riskfaktor för tidig död som rökning

Vad skiljer er mottagning från vanliga vårdmottagningar?
– På Wonsas specialistklinik arbetar vi bara med sexuella övergrepp. Det gör stor skillnad för patienten att veta, eftersom vi dels har en specialistkompetens, och dels behöver man som utsatt aldrig förklara eller försvara sig när man kommer till oss. Vi förstår och därför kan vi direkt börja prata om patientens mående, vad som har hänt och på vilket sätt vi kan hjälpa till. En annan sak som skiljer oss från andra är att vi på vår specialistklinik både har en läkarmottagning med läkare i allmänmedicin och en mottagning för psykologisk traumabehandling. Det ger oss möjlighet att hjälpa både kropp och själ att läka. Och det behövs.

Var själv utsatt som barn
Går det verkligen att läka och bli hel efter att man utsatts för övergrepp? undrar Kurera.
– Ja, det går absolut med rätt kunskap, stöd och behandling. Jag har ju själv varit utsatt som barn och brukar säga att jag aldrig hade kunnat föreställa mig hur fantastiskt mitt liv kunde bli när jag vågat släppa taget och berätta om det jag varit med om för 20 år sedan. Det är ett jobb att göra, och det är i stunder enormt smärtsamt. Men det är värt det. Att läka från och inte längre styras av konsekvenserna av att ha utsatts för sexuella övergrepp är som att gå från ett liv i svartvitt till ett liv i fullfärg.

Våga tala med dina barn
Så hur pratar man med sina barn om sexuella övergrepp? undrar Kurera.
– Det är viktigt att våga prata med barn om att inte alla människor – både barn och vuxna – är snälla. Att det är skillnad på bra och dåliga hemligheter och att det finns trygga vuxna som vill och kan hjälpa. Och så är det viktigt att uppmuntra barn att följa sin magkänsla och att förstå vilka deras privata delar är på kroppen. Antingen kan man prata om det som munnen, snippan, snoppen eller rumpan. Andra pratar om alla hål som finns på kroppen och att där får ingen röra utan din vilja. För det gäller ju öron, såväl som rumpa.

Läs också: Känner du dig missmodig eller mår psykiskt dåligt? Du kan ha litiumbrist

”Viktigt att göra hjälp tillgänglig för så många som möjligt”
Hur uppnås en värld utan sexuella övergrepp? Hermine menar att det finns hopp för den ”utopin” och tvekar inte när hon svarar.
– Allt går. Det handlar om kunskap och respekt. Om att få lära sig redan som barn att vara rädd både om sig själv och om andra. På så sätt kan vi förändra varje generation och på sikt förändra hela världen. Under tiden anser vi på Wonsa att det är viktigt att bryta våldsspiralen och se till att göra hjälp tillgänglig för så många som möjligt av dem som utsatts.

Går att själv engagera sig
Kan man engagera sig? Hur gör man i så fall? undrar Kurera.se
– Det går ofta att kontakta varje organisation för sig för att få veta vad just de behöver hjälp med. Gemensamt för oss alla är nog att vi ideella icke vinstdrivande organisationer är helt beroende av sponsring och gåvor för att kunna bedriva våra verksamheter. Så där kan du göra stor skillnad! Varje krona gör skillnad i vårt arbete. Och genom att hjälpa till att sprida budskapet om att detta problem verkligen existerar i Sverige idag, men att det finns hjälp och stöd att få. Det ger hopp till alla, både dem som utsatts och den som vill skydda andra.

Av Therese Hagberg

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Hit kan man vända sig för att få hjälp och stöd
Det finns flera organisationer som har lite olika inriktning men som alla arbetar just med området sexuella övergrepp. Ofta har dessa organisationer också kunskap om andra organisationer som kan finnas nära dig.
Här följer några:

Wonsa (World of no sexual abuse)
En svensk insamlingsstiftelse med globala ambitioner och visionen om en värld utan sexuella övergrepp. Hjärtat i Wonsas verksamhet är en specialistklinik där de erbjuder en läkarmottagning
och psykologisk traumabehandling för den som utsatts för sexuella övergrepp. Till dem kan du komma som barn, tonåring eller vuxen.
Hemsida: Wonsa.org

Rise (Riksföreningen stödcentrum mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen)
Är Sveriges äldsta förening som erbjuder stödtelefon, stödmail, stödgrupper, kurser och läger för den som nu är vuxen men utsatts som barn.
Hemsida: Rise-sverige.se

nxtME
Erbjuder stödtelefon och stödperson.
Hemsida: Nxtme.com

Föreningen Tillsammans
Erbjuder erbjuder chat, samtalsgrupper och mentorer och för den som utsatts som ung vuxen eller vuxen.
Hemsida: Foreningentillsammans.se

ATSUB (Anhöriga till sexuellt utsatta barn)
Arbetar sedan många år med att erbjuda stöd till utsatta barn, men framför allt till anhöriga till utsatta barn. Här finns stödtelefon, mail, stödgrupper och möjlighet till stödperson.
Hemsida: Atsub.se

Fakta

Har du utsatts för våldtäkt eller liknande sexuellt trauma under de senaste två åren? Är du kvinna och över 18 år? Då erbjuder Wonsa platser i en pågående behandlingsstudie för att testa en metod för att lindra symtom efter våldtäkt eller liknande sexuellt trauma. Läs mer på Wonsa.org eller mejla till studie@wonsa.org för mer information.

Annons
Annons