Annons

Därför blir du bakis

Törst, illamående, ångest, nedstämdhet, ont i huvudet, seg i pallet, öm i kroppen - och så vidare. Symtomen är de samma för de flesta av oss. Men varför känner vi som gör? Vad händer i kroppen? Här får du veta mer om tillståndet få uppskattar att uppleva: Bakfyllan.

Redaktionen

1 juli, 2015
Därför blir du bakis
Dela inlägget

Törst, illamående, ångest, nedstämdhet, ont i huvudet, seg i pallet, öm i kroppen – och så vidare.
Symtomen är de samma för de flesta av oss. Men varför känner vi som gör? Vad händer i kroppen?

Här får du veta mer om tillståndet få uppskattar att uppleva: Bakfyllan.

Blykeps, baksmälla, kopparslagare, aktersnurra, bakrus, fyllesjuk, bakis, sänkt, dagen efter… Kärt barn har många namn. Men vad är det egentligen? Varför blir man bakis? Vad händer i kroppen?

Läs också: Probiotika minskar negativa tankar

Vad händer?
Bakfylla är det som kommer efter att alkoholen har lämnat kroppen. Det är därför en del upplever att en återsställare direkt på morgonen hjälper. Det gör den inte, det bara känns så eftersom den skjuter upp bakfyllan. Här får du veta mer.

Läs också: Därför blir du tjock av alkohol

Annons

Vi förgiftar varenda cell i vår kropp
Anledningen till att vi blir så påverkade av alkohol är att alkohol är vattenlösligt och invaderar därför varenda cell i vår kropp – som så klart påverkas av detta eftersom vi faktiskt, bokstavligen, förgiftar den. Alkohol är ett gift och alla organ, inklusive vårt viktigaste, hjärnan, påverkas. Exakt vad som händer i kroppen när vi blir bakis är forskarna däremot inte helt säkra på eftersom bakfyllan till stor del beror på, ännu, okända biokemiska samband.

Förbränning
Alkoholen förbränns i levern i en tvåstegsprocess. Först förbränns etanolen och omvandlas till acetaldehyd som sedan bryts ner av enzymer och omvandlas till ättiksyra. Under denna process påverkas din kropp och detta kan skappa hjärtklappning, illamående, svettningar och hudrodnad. Bland annat.

Läs också: 12 tips för att bota baksmälla

Detta händer i vår kropp när vi blir bakis:

 

• Törst, yrsel, huvudvärk
Alkohol påverkar dina njurar och ökar urinproduktionen, vilket torkar ur kroppen. När man gör av med vätska och inte fyller på med samma mängd tömmer man snabbt sina vätskelager. Symtom av uttorkning är bland annat törst, känsla av psykisk och fysisk svaghet, yrsel, koncentrationssvårigheter och huvudvärk.

Annons

• Svullenhet
Alkohol i blodet gör att urinproduktionen inte fungerar som den ska och resultatet blir vätskebrist. Vätskebrist innebär en förhöjd natriumhalt vilket även kan göra att du svullnar upp – lite som en ballong.

Läs också: Därför ska du välja ekologiskt vin

• Hängighet – och sug efter snabba kolhydrater
Vid nedbrytningen av alkohol går mycket av kroppens energi åt. Energi som i vanliga fall används till bland annat muskelarbete och att hålla hjärnan igång. Tömda energilager dagen efter bidrar till hängighet och förklarar varför många blir sugna på mat med mycket fett och/eller socker. Din kropp ropar efter snabb energi.
Både lever och andra organ påverkas av alkohol, vilket också kan resultera i låg blodsockernivå. En blodsockernivå kan påverka dig så att du känner dig utmattad, svag och får humörsvängningar.

Läs också: Fyra naturliga bakislindrare

• Sämre sömn
Alkoholen påverkar det centrala nervsystemet och gör att din sömncykel rubbas och att du sover oroligare. Antingen kan du inte sova alls, eller så sover du hela nästa dag. Om du lyckas sova får du mer REM-sömn än vanligt. Eftersom det är under den sömncykeln människan drömmer som mest är risken för riktigt sjuka drömmar större än vanligt. När du dricker mycket blockerar alkoholen dessutom en del av den ångest som du normalt sett annars hade känt av, vilket är en anledning till att det ofta upplevs som att ”allt” dyker upp på en gång när alkoholen försvinner. Inte sällan vaknar man därför upp vid 05.00-tiden med känsla hjärtklappning, oro och ångest.

Läs också: För lite sömn gör oss fula – och mindre lyckade i arbetslivet

• Ångest och nedstämdhet
Dagen efter alkoholintag kan minsta lilla motgång kännas så stor att du vill bryta ihop fullständigt. Det som händer är att du dragit på dig en kemisk obalans. Detta eftersom din hjärna, när den är full, skickar ut ett överflöd av endorfiner, vilket gör att du dagen efter istället har ett underskott. Känslan av nedstämdhet och tokdepp är alltså rent kemisk – och orsakad av dig själv.

Läs också: Mindfulness lika effektivt som KBT

• Illamående
När levern förbränner alkoholen bildas restprodukterna acetat och acetldehyd, vilket är en av anledningarna till varför illamående ofta uppstår.

• Trög i huvudet
Bakfyllan påverkar aktiviteten i din hjärnas frontallob (negativt bör tilläggas). Där sköts beslutsfattande och andra viktiga saker, som till exempel vår förmåga att kunna visualisera framtiden. Man blir sämre på en hel massa saker när man är bakis – alltså även efter att alkoholen gått ur kroppen. Bland annat blir uppmärksamhet, balans och reaktionsförmåga sämre och du är tröttare än vanligt. Så även om du skulle blåsa under promillegränsen för rattfylla i en kontroll är körförmågan ofta nedsatt.

Läs också: Därför blir du tjock av alkohol

• Täppt näsa
Blir du täppt i näsan av att dricka alkohol? Du kan ha alkoholintolerans. Det går faktiskt att vara allergisk mot alkohol. Upplever du till exempel nästäppa eller utslag på bakfyllan kan det vara tecken på just alkoholallergi.

• Uppror i magen
Alkohol kan göra att det blir mer bakterier i tarmen och påverkar direkt magen, inälvor och tarmar. Alkohol kan bidra till magsmärtor, kräkningar och… hrmp… känslan av igångsatthet. Den ökade aktiviteten i toalettstolen kan även ha att göra med att du drog i dig två två stora pommes med vitlöksdipp på hemvägen.

Läs också: Bättre mage med probiotika

• Din hjärna har abstinens!
Alkohol är ett gift som påverkar dina celler. När alkoholen går ur kroppen måste cellerna vänja sig utan alkoholen och enligt en del forskning är det just vid denna process som du mår sämst.
Dessutom inträffar en snabb tillvänjning. När du dricker alkohol anpassar sig hjärnan till det. När du nyktrar till uppstår ett motsatt tillstånd.

Läs också: Alkohol och träning – en dålig kombination

Källor: Systembolaget, Nyheter24, Bakisguiden, Alcohol Hangover Mechanisms and Mediators, CAN, ”Om alkohol” av Ola Lauritzson (2005) Ica bokförlag, ”Beroende och droger” av Bengt Wramner, Kristina Pellmer och Charlotta Hellström (2010) Studentlitteratur.

Av Isabelle Hedander

Annons
Fakta

Fakta

Hur förebygger/undviker jag bakfyllan?

  • Drick inte så mycket att du blir full.
  • Drick mycket vatten före, under och efter (motverkar uttorkning).
  • Sluta dricka före midnatt (förbränningen är långsammare under natten).
  • Det bästa sättet att undvika att bli bakfull är givetvis att dricka måttligt – eller inte dricka alls!
Annons