Annons

Därför bör du äta psylliumfrön

Psylliumfrön är både fiberrika, bra för tarmen och hjälper dig att behålla ett jämnt blodsocker. Såhär kan du använda dem i matlagningen.

Redaktionen

5 oktober, 2020
Därför bör du äta psylliumfrön
Dela inlägget

Psylliumfrön är både fiberrika, bra för tarmen och hjälper dig att behålla ett jämnt blodsocker.
Såhär kan du använda dem i matlagningen.

Psylliumfrön, även kallat loppfrö eller fiberhusk, är en gammal tradition vid matsmältningsbesvär och för att främja en bättre tarmflora. Det fiberrika fröet som består till hela 85 procent av fibrer är rena dunderpreparatet för tarmen, berättar Kureras näringsexpert Zarah Öberg. Skalet fungerar på liknande sätt som andra bulkmedel, det vill säga som ett volymökande medel som hjälper till att normalisera tarmfunktionen vid både hård och lös avföring.

LÄS OCKSÅ: Guide till nio superfrön för hälsan

Motverka förstoppning och främja tarmfloran
Ett vanligt användningsområde för psylliumfrön är därför att motverka förstoppning, men de har flera användningsområden. Fröna kan hjälpa till på traven vid viktnedgång och för att bibehålla ett jämnare blodsocker. Psylliumfrön drar nämligen till sig vätska och sväller och gör dig lättare mätt och att du dessutom håller dig mätt under en längre tid. Hela psylliumfrön innehåller dock mer energi och fettsyror än fröskalen, som kan vara ett alternativ för den som vill sänka kaloriintaget. Det finns också studier som visar att psylliumfröskal minskar kolesterolnivåer, både totalkolesterol och LDL-kolesterol.
– Psylliumfröskal används även för att rensa ut överskottskoppar vid höga kopparvärden, då det suger upp överskottskoppar i tarmen så att det inte återabsorberas. Sannolikt har det liknande effekt på andra gifter som behöver rensas ut och som man inte vill ska återupptas i gallan, säger Zarah Öberg.

Men hur används psylliumfrön i matlagningen? Rör ner dem i en smoothie eller använd dem som bindningsmedel istället för mjöl i bröd eller bakverk, och därmed får du också ett mer fiberrikt alternativ, enligt Zarah Öberg.
– Psylliumfröskal används i många veganska recept som är fria från ägg, på grund av dess bindande effekt. Det går även bra att bara ta en sked med psylliumfröskal direkt i munnen och skölja ner med ett glas vatten.

Annons

LÄS OCKSÅ: Experten: “Hälsa börjar i magen!”

Drick ordentligt
Tänk bara på att vara noga att dricka mycket, då psylliumfrön absorberar stora mängder vatten. Drick gärna ordentligt hela dagen när du använder psylliumfröskal som kosttillskott, tipsar Zarah Öberg om.
– Det är också bra att trappa upp användningen försiktigt om man har en ovan mage som är inte är van vid fiberrik kost. Börja långsamt med låg dos, och trappa upp till dess att du har rekommenderad daglig dos vilket är omkring 1-2 matskedar, säger hon.

Av Tina Harr

Annons