Ghee är klarnat smör där mjölkproteiner och vätska har sjudit bort. Ghee har länge använts inom den ayruvediska läkekonsten och sägs ha en rad hälsoeffekter.
LÄS OCKSÅ: Janesh – med ayurvedan i blodet
Innehåller smörsyra
Ghee innehåller nämligen smörsyra, en kortkedjad fettsyra som är viktigt för en frisk tarm, och som kan öka både matsmältningen och motverka gaser, berättar Kureras näringsexpert Zarah Öberg.
– Tarmen producerar smörsyra genom att omvandla fibrer till smörsyra, plus att smörsyra hjälper goda bakterier att fästa vid tarmslemhinnan, säger hon.
LÄS OCKSÅ: Här är matfettet du bör steka i
Ghee har lång hållbarhet
Ghee är fritt från mjölkprotein, är enkelt att göra själv och har dessutom en lång hållbarhet eftersom man eliminerar både vätska och enzymer. Det är också ett av de bästa alternativen att steka eller fritera i – bättre än både olivolja och rapsolja – då det tål högre temperaturer än många andra fetter. Beroende på hur rent smöret är ligger vanligtvis rykpunkten på cirka 250 grader. Eftersom ghee består nästan enbart av korta mättade fettsyror och bara några få procent av omättade fettsyror så oxiderar den också väldigt lite, till skillnad från andra oljor eller smör, menar Bertil Wosk, vd och grundare av Holistic.
– Ju fler omättade fettsyror ett matfett har desto mer skadas den. Olivolja har en dubbelbindning. Rapsolja innehåller linolsyra med två dubbelbindningar och alfa-linolensyra med tre dubbelbindningar och är mycket mer instabil än olivolja. Men smör, alla helst ghee, och kokosolja är bäst att steka i eftersom de är fasta och har väldigt lite omättade fettsyror, säger han.
Av Tina Harr