Matcha-te är den nya stora hälsohypen – och inte utan anledning. Matcha är en superfood fullproppad av antioxidanter och något av det nyttigaste du kan dricka – och även äta.
Här får du veta mer om varför.
Idén med matcha, den gröna hälsodrycken på allas läppar, är däremot inte så ny som vi tror. Den har nämligen ingått i den japanska zen-buddistiska teceremonin ändå sedan 1100-talet. Och egentligen är det konstigt att vi i väst inte upptäckte matcha förrän nu. Teet är ju inte bara nyttigt, utan dessutom väldigt gott.
► Läs också: Så ökar du ditt fokus – och minskar din stress – med grönt te
Mer näring än traditionellt te
Matcha är hela, torkade och fint pulveriserade gröna teblad som inte silas bort vid tillredning.
När vi tillagar te på traditionellt sätt, med te i påse eller sil, får vi bara ett mindre utdrag av näringsämnena från tebladet. Men med matcha – där vi tvärtom dricker hela bladet – får vi ta del av allt det hälsosamma innehållet eftersom ingenting kasserats.
Rikt på klorofyll
Odlingen av matcha skiljer sig från vanlig teodling då tebuskarna skyddas från solens strålar de sista veckorna innan skörd. Detta görs för att öka klorofyllnivåerna och skapa ett mer näringstätt innehåll. Bladen handplockas sedan, ångbehandlas för att motverkar oxidering och torkas innan de mals till pulver.
► Läs också: Supernyttig jordgubbssmoothie med matcha-te och rödbetsblast
Många hälsofördelar – i tio gånger högre koncentration än vanligt te
När man tillreder matcha-te vispar man ut pulvret i varmt, men inte kokande vatten (60-70°) – tills man får önskad konsistens, styrka och tjocklek. Det ger en högkoncentrerad tedryck som ger alla de hälsofördelar som grönt te ger men i tio gånger högre koncentration jämfört med ett te tillagat på ”vanligt” sätt.
I och med att intresset för matcha eskalerat har även dess användningsområden ökat – och idag kan man hitta recept på såväl matchalatté och matchaglass som olika maträtter med matcha som ingrediens.
► Läs också: 14 recept med matcha du kommer att dregla över
Matcha…
• Är sprängfyllt med antioxidanter (orac-värde 1400 per gram) och aminosyror
• Är mer koncentrerat än vanligt te och har högre halt aminosyror
• Sänker kolesterol och stabiliserar blodsockret
• Är både avstressande och uppiggande eftersom det innehåller L-teanin och koffein
• Innehåller fibrer och klorofyll
• Är rikt på bland annat vitamin C, selen, krom, zink, kalium och magnesium
• Dess pulverform gör att matcha även är lättanvänt i smoothies, desserter, kakor och godis – där det bidrar med en vacker grön färg
► Läs också – Näringsterapeuten: ”Även barn behöver vitaminer”
Av Therese Hagberg