Annons

Därför ska du frossa i ägg!

Ägg är ett extremt nyttigt livsmedel, fullt av näringsämnen. Det innehåller fullvärdigt protein som bygger upp din kropp och både många vitaminer och mineraler. Här är ytterligare några anledningar till varför du ska äta ägg.

Redaktionen

4 april, 2015
Därför ska du frossa i ägg!
Dela inlägget

Ägg är ett extremt nyttigt livsmedel, fullt av näringsämnen. Det innehåller fullvärdigt protein som bygger upp din kropp och många vitaminer och mineraler.
Här är ytterligare några anledningar till varför du ska äta ägg – och även gulan.

Påsken närmar sig, en högtid då vi svenskar frossar som tokar i ägg. Under påskveckan ökar svenskarnas konsumtion med det dubbla, då konsumerar vi totalt 2 000 ton ägg. Under påskaftonskvällen kulminerar äggkonsumtionen, då beräknas det gå åt sex miljoner ägg i timmen. I genomsnitt äter svensken drygt 200 ägg var årligen.

Ingen kolesterolbov
Samtidigt är många svenskar rädda för att ägg är dolda kolesterolbovar. Det behöver man inte vara rädd för längre, enligt nya rön. Friska personer kan tryggt äta ägg utan att oroa sig för förhöjda kolesterolvärden.

Läs också: Ägg bra för både blodfetter och midjemått

5 anledningar till att äta ägg:

 

Annons

1. Ägg innehåller förutom mättande proteiner även alla viktiga aminosyror som kroppen behöver.

2. Ägg är fullproppat av nyttigheter som A-vitamin, B-vitaminer, D-vitamin, E-vitamin, folsyra, järn, jod, selen, zink och magnesium. Dock finns de flesta vitaminer, mineraler och antioxidanter i äggulan.

3. Ägg innehåller antioxidanter, däribland E-vitamin, selen, lutein och ß-karoten. Samtliga av dessa hjälper kroppen att bekämpa de fria syreradikaler som hela tiden angriper våra celler.

4. Ägg är en jättebra källa till vitamin B12. Till skillnad mot många andra vitaminer som finns i frukt och grönt finns det vattenlösliga vitaminet B12 framför allt i kött- och mejeriprodukter. Brist på vitamin B12 är ganska vanligt hos äldre och kan leda till sömnbesvär, humörsvängningar, förvirring och demensliknande symtom.

5. Ägg är ett ypperligt mellanmål för den som önskar hålla formen. Mättande med mycket protein och lite kolhydrater och kalorier.

Annons

Ett normalstort ägg…

 

6. Ger mer än en tredjedel av det rekommenderade dagliga intaget av selen, vitamin E och B12 – och innehåller cirka fem gram fett varav 40 procent är enkelomättat.

Läs också: Allt du behöver till påskbordet

Av Isabelle G Hedander

Annons
Fakta

Fakta

Svenskarnas äggkonsumtion:
Svensken äter i genomsnitt drygt ett halvt ägg om dagen.

Att påsken blivit den stora ägghelgen beror bland annat på att ägget anses vara en symbol för liv och för Jesu uppståndelse på själva påskdagen. En ytterligare anledning är att det under den 40 dagar långa fastan före påsk var förbjudet att äta ägg.

I jämförelse med övriga Europa ligger svenskarnas äggkonsumtion på en nivå något över medel. Men jämfört med Japan och Kina, där ägg är en mer integrerad del i matlagningen, ligger vi i lä. Genomsnittspersonen i dessa länder äter omkring 350 ägg per år, jämfört med svenskens 207 ägg.
Källa: Svenska Ägg

Annons