Det traditionella svenska julbordet bjuder på mycket. Om inte annat många läckerheter i animalisk form. Men det finns några gröna klassiker du inte får missa. Grönkål är en supergrönsak fullproppad med nyttigheter. Därför kan du frossa i grönkål med gott samvete i jul.
Grönkål står sig lite blygsam på julbordet bland alla andra köttiga julrätter. Men på senare tid har grönkål fått lite större uppmärksamhet i olika hälsokretsar, där den utnämns till grönsakens grönsak, och ett superlivsmedel du inte kan få nog av. Här kan du läsa mer om vilka hälsofördelar du kan få genom att äta grönkål:
Detoxar
Grönkål innehåller 67 olika glukosinolater. Glukosinolater kan genom att aktivera enzymer i levern bidra till att levern fungerar bättre och hjälpa till med rening av kroppen. Även svavel och fibrer som finns rikligt i grönkål hjälper till med kroppens avgiftning.
LÄS OCKSÅ: Vår nordiska supermat: Del 3 – från grönsakslandet
Bra för synen
Lutein och zeaxantin är ämnen som finns rikligt i grönkål. De kan skydda ögat mot gråstarr. Gula fläcken i ögat, som är en del av näthinnan där synen är som skarpast, är väldigt rik på lutein. Genom att äta luteinrik kost kan du minska risken för synnedsättning på grund av förändringar i gula fläcken.
Rik på antioxidanter
Grönkål är rik på många antioxidanter. I synnerhet flavonoider och karotenoider men även vitamin C. Antioxidanter skyddar kroppen från fria radikaler och minskar risken att utveckla cancer. Grönkål anses också ha antiinflammatoriska egenskaper.
Bra mat vid viktminskning
Eftersom grönkål bara innehåller cirka 50 kilokalorier per hundra gram men fylld med nyttigheter, är grönkål den ultimata maten för personer som vill gå ner i vikt och minska sitt kaloriintag.
LÄS OCKSÅ: Julens överlevnadsguide för intoleranta
Bra för att motverka hjärtsjukdomar
Kål innehåller ALA som är ett ämne som kroppen kan omvandla till omega-3-fettsyrorona DHA och EPA. Omega-3 är bra för att minska risken att insjukna i hjärtsjukdomar och cancer.
Hjälper tarmfloran
Kål fungerar som prebiotika och föder de nyttiga tarmbakterierna så att de kan förökas och må gott. En bra maghälsa är positiv för matsmältningen, näringsupptaget och allmänhälsan.
Kalciumrik
Grönkål innehåller mängder av mineraler som magnesium, kalium och inte minst kalcium. Grönkål innehåller till och med mer kalcium än mjölk.
LÄS OCKSÅ: Håll dig frisk med kål
Sänker det onda kolesterolet
Kål kan minska det onda LDL-kolesterolet genom att aktivera utsöndringen av gallsyra. Gallsyra sänker i sin tur nivåerna av det onda kolesterolet.
Av Miriam Granat
Källor:
Kurera, 8 hälsofördelar med grönkål
Grönsaken som du bör äta varje dag. (2015) Professor Stig, Food Pharmacy
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!