Julen närmar sig med stormsteg och förberedelserna till julbordet pågår för fullt.
Varför inte satsa på ett julbord som är snällt mot både kropp, djur och natur i år?
Här får du veta varför och hur.
Glädjande nyheter från livsmedelföretagens julmatsrapport 2015 – i år ställer svensken högre krav på julmaten. De ska inte bara smaka gott – den ska också värna om både djuretik och miljö. Trots att julen normalt är en högtid då många konsumerar stora mängder kött och charkuterier uppger var femte konsument nu att de har för avsikt att minska på detta till årets julbord.
► Läs också: Bästa dryckestipsen för en vit jul
Detta förvånar inte Francesca Vilches, ansvarig för konsumentfrågor hos Djurens rätt, som i ett inlägg på Djurens rätts hemsida uppger att 2015 har varit ett riktigt bra vegoår. Hon konstaterar att medvetenheten både kring djurens situation och kring frågor som hälsa och klimatpåverkan har ökat och att vego är något som är här för att stanna.
Vi kontaktade Francesca Vilches och frågade henne vad hon anser är de största vinsterna med att välja vego istället för kött.
► Läs också: Vegetarian eller vegan? Här är näringen du behöver mer av
Här är de tre starkaste argumenten:
– Din egen hälsa kan påverkas positivt om du väljer att äta en varierad, helvegetarisk kost. Forskning visar att veganer och vegetarianer i mindre utsträckning drabbas av bland annat övervikt och fetma, diabetes typ 2, högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom så har det aldrig varit så enkelt och gott att käka veganskt som idag!
– Det går åt mycket mindre mark och vatten för att odla vegetabilier jämfört med att producera kött och andra animalier. Detta beror på att djur bara omvandlar en liten del av energin i sin föda till kroppsvikt medan resten går åt till djurets rörelse och kroppsvärme. Växtbaserad mat har också stor potential att spara vatten – en resurs som det råder stor brist på i stora delar av världen och som begränsar möjligheten att odla föda.
– Som vegan räddar du många individers liv varje år, vilket Djurens Rätts beräkningar visar. En allätare bidrar i genomsnitt till att 15 fåglar och däggdjur dödas årligen. Till det kommer uppskattningsvis 2000 fiskar per person. Att det är så många beror på att antalet fiskar inte bara utgörs av dem som äts direkt av människor, siffran inkluderar också de fiskar som använts som djurfoder.
Vill du införa lite vego på årets julbord?
Här är några recept från Vegokoll.
Bönor i senapssås
Auberginbollar
Vegansk Janssons frestelse
Fyra sorters vegan-sill
Av Therese Hagberg
Fakta
Djurens Rätt arbetar för ett samhälle där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv.
Vegokoll som drivs av Djurens rätt är Sveriges knutpunkt för alla som är nyfikna på vego.