De dyraste kosttillskotten är inte alltid nödvändigtvis de bästa.
Här guidar Kureras expert Zarah Öberg dig genom de bästa budgetalternativen.
Att köpa kosttillskott kan bli en kostsam historia. Men behöver verkligen dyrast alltid vara bäst?
LÄS OCKSÅ: Gurkmeja och boswellia hjälper 9 av 10 med artros
Nja. Enligt Kureras näringsexpert Zarah Öberg får man visserligen vad man betalar för, men det finns undantag där priset är okej
även om det är en bra och potent produkt.
– Exempelvis säljer Holistic och Medicine Garden potenta produkter till bra priser. Det beror sannolikt på att dessa varumärken är knutna till personer som verkligen brinner för att sälja till de som behöver, inte nödvändigtvis bara till de som har pengar. Det kan också handla om att vissa säljer mindre antal produkter till dyrare pris, medan andra säljer på pall och har lägre priser.
LÄS OCKSÅ: Om dödliga kosttillskott och ofarliga läkemedel
Kan vara skadliga
Billiga kosttillskott kan i vissa fall inte ge effekt – eller till och med vara skadliga eftersom de ofta innehåller sötningsmedel eller andra tillsatser, därför är det viktigt att alltid undersöka hur tillskotten har tillverkats och vilka råvaror de innehåller. Generellt tycker Zarah Öberg att det är bättre att använda några få kosttillskott som ger god effekt, än att ha många billiga produkter. Det kan också vara klokt att ta reda på vilka kosttillskott som är viktiga, och vilka näringsämnen som du kan fylla på med genom god kosthållning. För många näringsämnen kan du få i dig via bra råvaror, som exempelvis mineraler från gröna grönsaker, frukt och bär, järn från kött och grönt, zink från kikärtor, selen från paranötter, eller B-vitaminer från bönor och linser. Antioxidanter finns i stor mängd i bär, och aroniabär och havtorn är båda rika på betakaroten.
– Kosttillskott som brukar vara bra för de flesta människor är en riktigt bra probiotika, en multivitamin och multimineral samt D-vitamin på vintern.
LÄS OCKSÅ: Var hittar jag algolja?
Mer prisvärd
Ett sätt att komma billigare undan är också att tänka på vilken form av tillskott du köper, eftersom det kan skilja stort mellan prislappen på olika former av tillskott.
– Exempelvis är en magnesiumspray mer dryg och prisvärd än tabletter och zink ger ofta bättre effekt i flytande form. Det kan också vara billigare med pulver än kapslar i vissa fall, som till exempel för C-vitamin, säger Zarah Öberg.
8 budgetkosttillskott
-
- Holistics Magnesiumspray är en produkt med bra upptag, även för dig som har dåligt näringsupptag eftersom den används utvärtes genom att masseras in på kroppen. Sprayen är både prisvärd och drygare än tabletter.
- KSM66 från Medicine garden innehåller ashwagandha och normaliserar kortisolvärdet hos dig med stress, utmattning, låga könshormoner eller andra former av hormonell obalans. KSM66 innehåller fem procent verksamma ämnen, istället för två procent som finns i liknande preparat, vilket gör den prisvärd.
- Zink status från Helhetshälsa är en billig, men bra produkt med flytande zink. Flytande zink ger ofta god effekt eftersom det är lättare för tarmen att ta upp ett flytande preparat, och blir därmed mer prisvärd.
- Apiforce bidrottninggelé från A Vogel kan användas vid hormonell obalans. Den är väldigt prisvärd då du sällan behöver använda en särskilt hög dos. Däremot bör det påpekas att du aldrig ska använda bidrottninggelé om du inte är helt säker på att ditt östrogen ligger lågt.
LÄS OCKSÅ: Finns det någon åldersgräns för när man kan börja äta KSM66? - Hypermin från A Vogel är billig trots att den är potent. Hypermin innehåller johannesört och fungerar bra vid nedstämdhet och lindrig oro. Vid lindriga besvär kan du även testa johannesört-te, men det ger inte samma terapeutiska effekt som tinktur från johannesört eller kapslar/tabletter med johannesört i form av naturläkemedel.
- Holistics algolja är ett billigt alternativ för att få gott om omega-3 och samtidigt slipper du de frågetecken som finns kring omega-3 från fisk, som kan innehålla mycket gifter och tungmetaller och som dessutom kan vara härsken vid dålig kvalitet/produktion.
- Rawpowder har gott om ekologiska pulver från exempelvis nässla, nypon och blåbär. Pulvren har ett skapligt pris och är ett effektivt sätt att få i dig vitaminer, mineraler, enzymer och antioxidanter.
Av Tina Harr