Annons

De indiska kryddornas många hälsofördelar

I Indien används kryddor som en självklar del av vardagen och i allt från maten till husapoteket. Så även många livsmedel. I söder används till exempel kokosnöten flitigt – och kokosoljan, som har blivit väldigt populär i Sverige, används här både i matlagning samt för hälsa och skönhet för till exempel hud och hår. En stor mängd av de kryddor som används dagligen i det indiska köket sägs ha flera hälsofördelar. Här får du veta några av dem.

Redaktionen

14 maj, 2016
De indiska kryddornas många hälsofördelar
Dela inlägget

I Indien används kryddor som en självklar del av vardagen och i allt från maten till husapoteket. Så även många livsmedel. I söder används till exempel kokosnöten flitigt – och kokosoljan, som har blivit väldigt populär i Sverige, används här både i matlagning samt för hälsa och skönhet för till exempel hud och hår.
En stor mängd av de kryddor som används dagligen i det indiska köket sägs ha flera hälsofördelar.
Här får du veta några av dem.

Är du rädd för att experimentera i köket? Var inte det. En nypa av en ny krydda kan sätta helt nytt piff på en gammal välbeprövad rätt.
Här får du lite mer inspiration.

Läs också: Det visste du inte om kryddor

Några av kryddornas hälsofördelar

Gurkmeja
Gurkmeja är en kraftfull antiinflammatorisk antioxidant.

Annons

Ingefära
Ingefära är antiinflammatorisk, sägs ha en avgiftande effekt på kroppen, öka cirkulation, stimulera matsmältning, immunförsvar, ämnesomsättning och fungera positivt vid illamående och åksjuka

Chili
Chili innehåller kapcaicin som sägs kunna öka förbränning, ha en antiinflammatorisk effekt och öka kroppens produktion av endorfiner

Saffran
Saffran kan fungera som en naturlig sinneshöjare

Kanel
Kanel sägs vara bra vid magproblem, matsmältning, blodcirkulation och blodsockerbalans

Bockhornsklöver
Bockhornsklöver sägs kunna balansera blodsockret och vara bra vid huvudvärk och migrän

Annons

Och många fler…
Övriga kryddor som används flitigt i Indien är kardemumma, spiskummin, mangopulver, stjärnanis, kokos, koriander och nejlika.

Läs också: Indien – ett färgsprakande och hett resmål

Av Maya Dilek

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons