Indien – färgsprakande och hett | Kurera.se

Foto: Maya Dilek

Indien – färgsprakande och hett

Frukt, kryddor, mängder av olika dofter, mängder av människor, färglada kläder, cricket, kor, fattigdom, badstränder, storstadspuls, yoga, hett klimat och ännu hetare mat. Ett stort och snabbt växande land. Konservativt i vissa aspekter, modernt i andra. Indien är verkligen ett spännande land och ett fascinerande resemål.

Vi landar i Mumbai efter en cirka 12 timmar lång flygresa och tar oss vidare i en taxi mot staden Pune, där vi kommer att bo under större delen utav vistelsen. Redan i taxin slås vi av mängder med nya intryck och taxiresan genom den indiska rusningstrafiken är en upplevelse i sig.
Pune är en stor stad med sina fem miljoner invånare men staden är inget stort turistmål. Högt tempo, människor i vackert färgglada kläder, mopeder och rickshaws (mopedtaxi) var man än vänder blicken.

Bilar och mopeder lämnar företräde för kor
Vi slås av det varma klimatet, dofter från kryddor, mat och rökelser. Kor och bufflar strosar längst vägarna som om det vore den mest självklara saken i världen, vilket det i och för sig är här.
En grupp kor bestämmer sig för att korsa den högt trafikerade vägen för att se om gräset faktiskt är grönare på andra sidan. Den annars så kaotiska och snabba trafiken stannar av runt korna. Bilar och mopeder väjer och lämnar företräde för djuren som i sin sakta mak säkert kan ta sig över till andra sidan.
Tempot är högt och folkmängden betydligt större än man är van vid i våra svenska städer. Man förstår snabbt varför en moped är att önska om man vill ta sig fram i någorlunda fart i staden.

Divali - en hinduisk ljusfestival
Under vårt besök i landet firades Divali, en hinduisk ljusfestival. Husen i staden pyntades med levande ljus och ljusslingor i både vita och färglada lampor. Vackra konstverk av färgglad sand dekorerade portarna till hus och byggnader. När skymningen föll fylldes himlen av fyrverkerier och vi klädde oss i traditionella indiska dräkter för att fira kvällen med vänner och bekanta. Inom hinduismen firas många olika festivaler och detta är en intressant upplevelse som jag rekommenderar att ta del av om man får möjligheten.

 

Maya Dilek och resesällskap

Maya Dilek och resesällskap.

Ett land med stora variationer
Indien är ett enormt stort land vilket leder till stora variationer från norr till söder, öst till väst. Allt ifrån stora förändringar i klimatet, till kläder, språk samt variationer i maten. I Indien kan du få känna på storstadspulsen men även få en fantastisk upplevelse nära djur och natur. En resa hit kommer att ge dig en upplevelse skiljt från den vanliga semesterresan, och ett äventyr utöver det vanliga. Här är det väldigt billigt att hitta något att äta samt att ta sig runt med en rickshaw om man vill åka på upptäcktsfärd. Jag kan verkligen rekommendera en tur i en rickshaw då man får uppleva staden på ett närmare sätt än i en taxi. Överlag möttes vi av gästvänliga och artiga människor. De flesta, i alla fall i de större städerna, förstår och pratar engelska vilket gör det relativt lätt att ta sig fram och göra sig förstådd.

► Läs också: Johan Örlander: ”Därför valde jag att flytta ut i skogen”

Det smakrika indiska köket 
I maten syns tydliga variationer beroende på i vilken del av landet du befinner dig. Maten i norra Indien har influerats av angränsande länder som tog med sig biryanis, en kryddig risrätt med grönsaker eller kött, kebab och tikkas. I öst är maten rik på fisk och skaldjur med lättare kryddning och ackompanjerat med en mängd olika chutneys. Här används även andra tillagningsmetoder så som ångkokning, till exempel momos som är ångad dumpling med kyckling eller grönsaksfyllning.

Kryddigt i norr och sött och fruktigt i söder
En kycklingrätt tillagad i norr är ofta kryddad med torkad kanel, i Punjab/Delhi är det vanligt med koriander och lök till skillnad från i de södra delarna där man ofta smaksätter med en krämig kokosmjölk och de kända currybladen. Maten i söder är också ofta lite sötare, fruktig och mer tropisk.
Överlag äts det mycket kolhydrater då bröd och ris är ett måste till de flesta rätter. Riset används även på många fler sätt än att ätas som det är, till exempel till att baka bröd. Kyckling och lamm är det kött som äts främst i landet och linser är något som används rikligt i rätter som till exempel dal som är en indisk linsgryta.
Brödet används istället för bestick och vi blev snabbt skickliga på att äta maten med händerna på detta avslappnade sätt.

► Läs också: Det visste du inte om kryddor

Ett vegoparadis
En stor del av befolkningen i Indien utesluter kött i sin kost och resemålet är en dröm om man är vegetarian. Vegetariska restauranger är lätta att hitta och på de flesta restauranger finns flertalet grönsaksbaserade rätter vilket gör valmöjligheten stor. Grönsaker, baljväxter och linser används flitigt. Paneer är också något som man stöter på mycket i de vegetariska rätterna. Paneer är en indisk färskost, som är en viktig proteinkälla i det indiskvegetariska köket. Osten känns som ett mellanting till halloumi och fetaost. Den är mild i smaken och bryter av en kryddigt het gryta fantastiskt bra.

 

Kryddor viktiga i tillvaron - både för matlagning och som husapotek
Det gemensamma med den indiska maten är att mycket kryddor används och rätterna är ofta väldigt smakrika, däremot kan hettan variera från riktigt starkt till mild. Kryddorna verkar spela en viktig roll i tillvaron, allt ifrån att användas i maten till det indiska apoteket. I samband med en tung måltid används ofta örter och kryddor för att hjälpa till med matsmältningen. Före en måltid blir man ibland serverad rå rödlök med citron eller lime, vilket sägs hjälpa matsmältningen. Efter maten är det vanligt att man får en kryddblandning av till exempel anisfrön och mynta. Även detta för att hjälpa matsmältningen och som en liten smakrensare eller munfräschare.

► Läs också: Att vandra 80 mil på El Camino: ”Varje dag var ett äventyr”

Foto: Maya Dilek

Foto: Maya Dilek

Indiska läkekonsten ayurveda
Ayurveda är en indisk hälsolära och livsfilosofi som bland annat handlar om att man ska leva och äta efter sin kroppstyp, vata, pitta eller kapha, för att uppnå balans.
På våra upptäcktsfärder såg vi många ayurvediska kosttillskott, mat och kroppsvård, där kryddor och örter spelar en viktig roll.

► Läs också: Intervju med ayurvedaläkaren Janesh Vaidya

En fantastisk och annorlunda upplevelse
Vår resa var en fantastisk upplevelse. I Pune och runt staden gick vi på marknader, i vackra fort, grottor och tempel, gick på museum och åt god mat. Under ett par dagar var vi på utflykt i västra Indien i Mumbai och mindre byar längst kusten. Efter en av dagarnas långa resa i taxi samt i en kokhet buss stannade vi i staden Alibag lagom tills att solen gick ner. Trötta, hungriga och varma gick vi in på en liten restaurang och beställde mat och dryck, bland annat rätten dosa som är en pannkaksliknande maträtt gjord på ris med olika sorters fyllning. Du äter rätten genom att bryta den i bitar och doppar i olika chutneys. Enkelt, gott och det perfekta tilltugget efter en lång dag.

Kaffeförsäljare på cykel
Vi spenderade eftermiddagen på en strand och tog oss vidare mot Mumbai senare på kvällen. Vi fick uppleva Mumbai ”by night” på motorcykel, vilket var en fantastisk upplevelse då klimatet var svalare och det var betydligt mindre folk än under dagen. Vi passade på att se Gateway of India som är ett monumentet byggt i gul sandsten och format som en triumfbåge samt ”The Queen’s necklace” vilket är gatlyktor länst en boulevard utmed bukten som på kvällarna ser ut som ett pärlhalsband. Längst kusten kunde man se kringcyklande kaffeförsäljare. Vi köpte varsin kopp kaffe av en äldre indisk man för några få rupis och fortsatte sedan vår promenad.

 

► Läs också: Äventyraren Annelie Pompe – Sverige coolaste kändisdoldis

Indien som resmål

Foto: Maya Dilek

Indien - ett minnesvärt resmål
Oavsett om du är ute efter en badsemester i solen eller en yogaresa med nyttig mat så kan du hitta det här. Ta del av den fantastiska maten, vandra i berg och natur eller titta på sagolika tempel och museum. Indien är ett resmål för dig som vill få en annorlunda och minnesvärd upplevelse.
Indien är ett folktätt land med stora samhällsklyftor med många fattiga människor. Men landet utvecklas snabbt och gör stora ekonomiska framsteg. Du kommer att få se fattigdom och samhällsklyftor, åka rickshaw i kaosartad trafik igenom tjock dimma av avgaser, äta mat med händerna, uträtta dina behov i ett hål i golvet och det är stor risk att du blir lite risig i magen under resan.

Tips! Glöm inte probiotikan
Låt dig inte skrämmas av detta, för du kommer att få med dig så många härliga upplevelser och landet är absolut värt ett besök! Ett extra tips inför resan är att ladda packningen med probiotika och handsprit.

Av Maya Dilek

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ny konsumentmärkning för närodlat

Kost

Nu lanseras en ny märkning för frukt och grönt som inte rest så långt. Den nya märkningen "Ju närmre desto bättre" ska informera konsumenterna om huruvida livsmedlet de håller i sin hand är närproducerat eller inte – en komponent allt fler bryr sig om i en tid då ordet "hållbart" trendar såväl på nätet som samhället i stort. 

Grön midsommarmiddag signerad Sophie

Recept

Ni har väl inte missat Sophies Bohnstedts blogg på Kurera med ljuvliga recept på mat som är både miljövänlig och hälsosam. Här bjuder hon på ett specialkomponerad midsommarmiddag till Kureras läsare. Vad sägs om purjolöks”rösti” med ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Till det serveras ruccola och ugnsrostad sparris. 

 

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.

Nutritionisten om hälsofördelarna med att fasta

Kost

Fasta har traditionellt används sedan urminnes tider inom olika religioner och traditioner. Det är skillnad på fasta och kalorirestriktion. Kalorirestriktion är när man minskar sitt intag av kalorier överlag och fasta innebär att man endast äter under specifika perioder eller tidpunkter. Många använder fasta för att gå ner i vikt med det har även visats ha många andra positiva hälsoeffekter. Nutritionisten Lina Åhlén hjälper oss att reda ut begreppen.

Allt fler barn kan prata med sin pappa om problem

Gravid/barn

Andelen barn och unga som kan prata med sin mamma om problem har varit hög i Sverige under lång tid. Nu ökar andelen som uppger att de kan prata förtroligt även med sin pappa, hos båda könen men särskilt bland flickor. Det visar de senaste resultaten från Folkhälsomyndighetens årliga undersökning om skolbarns hälsovanor.

Man skjutsar glad kvinna i skottkärra

Nya trenden: odla mat i grannens trädgård

Eko/miljö

Matcha odlingssugna med trädgårdsägare. Det är Rebecka Hagmans enkla idé som kan bidra till både mångfald och att outnyttjade trädgårdar tas tillvara. – Genom att dela trädgård skapas också nya möten mellan människor som annars inte hade träffats, säger hon.

 

Nationaldagsfirande med grekisk touch

Recept

Oavsett om du ska fira nationaldagen eller bara njuta med av en picknick i den underbara grönskan kan det vara gott med något att äta. Kurera bjuder på två recept med grekisk touch ur boken "Jills och Marias Taverna" av  Jill Johnson & Maria Molin Ljunggren. Båda rätterna passar utmärkt att ta med sig i den vegetariska picknickkorgen eller servera ihop med grillat – varför inte halloumi?