Indien – färgsprakande och hett | Kurera.se

Foto: Maya Dilek

Indien – färgsprakande och hett

Frukt, kryddor, mängder av olika dofter, mängder av människor, färglada kläder, cricket, kor, fattigdom, badstränder, storstadspuls, yoga, hett klimat och ännu hetare mat. Ett stort och snabbt växande land. Konservativt i vissa aspekter, modernt i andra. Indien är verkligen ett spännande land och ett fascinerande resemål.

Vi landar i Mumbai efter en cirka 12 timmar lång flygresa och tar oss vidare i en taxi mot staden Pune, där vi kommer att bo under större delen utav vistelsen. Redan i taxin slås vi av mängder med nya intryck och taxiresan genom den indiska rusningstrafiken är en upplevelse i sig.
Pune är en stor stad med sina fem miljoner invånare men staden är inget stort turistmål. Högt tempo, människor i vackert färgglada kläder, mopeder och rickshaws (mopedtaxi) var man än vänder blicken.

Bilar och mopeder lämnar företräde för kor
Vi slås av det varma klimatet, dofter från kryddor, mat och rökelser. Kor och bufflar strosar längst vägarna som om det vore den mest självklara saken i världen, vilket det i och för sig är här.
En grupp kor bestämmer sig för att korsa den högt trafikerade vägen för att se om gräset faktiskt är grönare på andra sidan. Den annars så kaotiska och snabba trafiken stannar av runt korna. Bilar och mopeder väjer och lämnar företräde för djuren som i sin sakta mak säkert kan ta sig över till andra sidan.
Tempot är högt och folkmängden betydligt större än man är van vid i våra svenska städer. Man förstår snabbt varför en moped är att önska om man vill ta sig fram i någorlunda fart i staden.

Divali - en hinduisk ljusfestival
Under vårt besök i landet firades Divali, en hinduisk ljusfestival. Husen i staden pyntades med levande ljus och ljusslingor i både vita och färglada lampor. Vackra konstverk av färgglad sand dekorerade portarna till hus och byggnader. När skymningen föll fylldes himlen av fyrverkerier och vi klädde oss i traditionella indiska dräkter för att fira kvällen med vänner och bekanta. Inom hinduismen firas många olika festivaler och detta är en intressant upplevelse som jag rekommenderar att ta del av om man får möjligheten.

 

Maya Dilek och resesällskap

Maya Dilek och resesällskap.

Ett land med stora variationer
Indien är ett enormt stort land vilket leder till stora variationer från norr till söder, öst till väst. Allt ifrån stora förändringar i klimatet, till kläder, språk samt variationer i maten. I Indien kan du få känna på storstadspulsen men även få en fantastisk upplevelse nära djur och natur. En resa hit kommer att ge dig en upplevelse skiljt från den vanliga semesterresan, och ett äventyr utöver det vanliga. Här är det väldigt billigt att hitta något att äta samt att ta sig runt med en rickshaw om man vill åka på upptäcktsfärd. Jag kan verkligen rekommendera en tur i en rickshaw då man får uppleva staden på ett närmare sätt än i en taxi. Överlag möttes vi av gästvänliga och artiga människor. De flesta, i alla fall i de större städerna, förstår och pratar engelska vilket gör det relativt lätt att ta sig fram och göra sig förstådd.

► Läs också: Johan Örlander: ”Därför valde jag att flytta ut i skogen”

Det smakrika indiska köket 
I maten syns tydliga variationer beroende på i vilken del av landet du befinner dig. Maten i norra Indien har influerats av angränsande länder som tog med sig biryanis, en kryddig risrätt med grönsaker eller kött, kebab och tikkas. I öst är maten rik på fisk och skaldjur med lättare kryddning och ackompanjerat med en mängd olika chutneys. Här används även andra tillagningsmetoder så som ångkokning, till exempel momos som är ångad dumpling med kyckling eller grönsaksfyllning.

Kryddigt i norr och sött och fruktigt i söder
En kycklingrätt tillagad i norr är ofta kryddad med torkad kanel, i Punjab/Delhi är det vanligt med koriander och lök till skillnad från i de södra delarna där man ofta smaksätter med en krämig kokosmjölk och de kända currybladen. Maten i söder är också ofta lite sötare, fruktig och mer tropisk.
Överlag äts det mycket kolhydrater då bröd och ris är ett måste till de flesta rätter. Riset används även på många fler sätt än att ätas som det är, till exempel till att baka bröd. Kyckling och lamm är det kött som äts främst i landet och linser är något som används rikligt i rätter som till exempel dal som är en indisk linsgryta.
Brödet används istället för bestick och vi blev snabbt skickliga på att äta maten med händerna på detta avslappnade sätt.

► Läs också: Det visste du inte om kryddor

Ett vegoparadis
En stor del av befolkningen i Indien utesluter kött i sin kost och resemålet är en dröm om man är vegetarian. Vegetariska restauranger är lätta att hitta och på de flesta restauranger finns flertalet grönsaksbaserade rätter vilket gör valmöjligheten stor. Grönsaker, baljväxter och linser används flitigt. Paneer är också något som man stöter på mycket i de vegetariska rätterna. Paneer är en indisk färskost, som är en viktig proteinkälla i det indiskvegetariska köket. Osten känns som ett mellanting till halloumi och fetaost. Den är mild i smaken och bryter av en kryddigt het gryta fantastiskt bra.

 

Kryddor viktiga i tillvaron - både för matlagning och som husapotek
Det gemensamma med den indiska maten är att mycket kryddor används och rätterna är ofta väldigt smakrika, däremot kan hettan variera från riktigt starkt till mild. Kryddorna verkar spela en viktig roll i tillvaron, allt ifrån att användas i maten till det indiska apoteket. I samband med en tung måltid används ofta örter och kryddor för att hjälpa till med matsmältningen. Före en måltid blir man ibland serverad rå rödlök med citron eller lime, vilket sägs hjälpa matsmältningen. Efter maten är det vanligt att man får en kryddblandning av till exempel anisfrön och mynta. Även detta för att hjälpa matsmältningen och som en liten smakrensare eller munfräschare.

► Läs också: Att vandra 80 mil på El Camino: ”Varje dag var ett äventyr”

Foto: Maya Dilek

Foto: Maya Dilek

Indiska läkekonsten ayurveda
Ayurveda är en indisk hälsolära och livsfilosofi som bland annat handlar om att man ska leva och äta efter sin kroppstyp, vata, pitta eller kapha, för att uppnå balans.
På våra upptäcktsfärder såg vi många ayurvediska kosttillskott, mat och kroppsvård, där kryddor och örter spelar en viktig roll.

► Läs också: Intervju med ayurvedaläkaren Janesh Vaidya

En fantastisk och annorlunda upplevelse
Vår resa var en fantastisk upplevelse. I Pune och runt staden gick vi på marknader, i vackra fort, grottor och tempel, gick på museum och åt god mat. Under ett par dagar var vi på utflykt i västra Indien i Mumbai och mindre byar längst kusten. Efter en av dagarnas långa resa i taxi samt i en kokhet buss stannade vi i staden Alibag lagom tills att solen gick ner. Trötta, hungriga och varma gick vi in på en liten restaurang och beställde mat och dryck, bland annat rätten dosa som är en pannkaksliknande maträtt gjord på ris med olika sorters fyllning. Du äter rätten genom att bryta den i bitar och doppar i olika chutneys. Enkelt, gott och det perfekta tilltugget efter en lång dag.

Kaffeförsäljare på cykel
Vi spenderade eftermiddagen på en strand och tog oss vidare mot Mumbai senare på kvällen. Vi fick uppleva Mumbai ”by night” på motorcykel, vilket var en fantastisk upplevelse då klimatet var svalare och det var betydligt mindre folk än under dagen. Vi passade på att se Gateway of India som är ett monumentet byggt i gul sandsten och format som en triumfbåge samt ”The Queen’s necklace” vilket är gatlyktor länst en boulevard utmed bukten som på kvällarna ser ut som ett pärlhalsband. Längst kusten kunde man se kringcyklande kaffeförsäljare. Vi köpte varsin kopp kaffe av en äldre indisk man för några få rupis och fortsatte sedan vår promenad.

 

► Läs också: Äventyraren Annelie Pompe – Sverige coolaste kändisdoldis

Indien som resmål

Foto: Maya Dilek

Indien - ett minnesvärt resmål
Oavsett om du är ute efter en badsemester i solen eller en yogaresa med nyttig mat så kan du hitta det här. Ta del av den fantastiska maten, vandra i berg och natur eller titta på sagolika tempel och museum. Indien är ett resmål för dig som vill få en annorlunda och minnesvärd upplevelse.
Indien är ett folktätt land med stora samhällsklyftor med många fattiga människor. Men landet utvecklas snabbt och gör stora ekonomiska framsteg. Du kommer att få se fattigdom och samhällsklyftor, åka rickshaw i kaosartad trafik igenom tjock dimma av avgaser, äta mat med händerna, uträtta dina behov i ett hål i golvet och det är stor risk att du blir lite risig i magen under resan.

Tips! Glöm inte probiotikan
Låt dig inte skrämmas av detta, för du kommer att få med dig så många härliga upplevelser och landet är absolut värt ett besök! Ett extra tips inför resan är att ladda packningen med probiotika och handsprit.

Av Maya Dilek

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.