Foto: Maya Dilek

Indien – färgsprakande och hett

Frukt, kryddor, mängder av olika dofter, mängder av människor, färglada kläder, cricket, kor, fattigdom, badstränder, storstadspuls, yoga, hett klimat och ännu hetare mat. Ett stort och snabbt växande land. Konservativt i vissa aspekter, modernt i andra. Indien är verkligen ett spännande land och ett fascinerande resemål.

Vi landar i Mumbai efter en cirka 12 timmar lång flygresa och tar oss vidare i en taxi mot staden Pune, där vi kommer att bo under större delen utav vistelsen. Redan i taxin slås vi av mängder med nya intryck och taxiresan genom den indiska rusningstrafiken är en upplevelse i sig.
Pune är en stor stad med sina fem miljoner invånare men staden är inget stort turistmål. Högt tempo, människor i vackert färgglada kläder, mopeder och rickshaws (mopedtaxi) var man än vänder blicken.

Bilar och mopeder lämnar företräde för kor
Vi slås av det varma klimatet, dofter från kryddor, mat och rökelser. Kor och bufflar strosar längst vägarna som om det vore den mest självklara saken i världen, vilket det i och för sig är här.
En grupp kor bestämmer sig för att korsa den högt trafikerade vägen för att se om gräset faktiskt är grönare på andra sidan. Den annars så kaotiska och snabba trafiken stannar av runt korna. Bilar och mopeder väjer och lämnar företräde för djuren som i sin sakta mak säkert kan ta sig över till andra sidan.
Tempot är högt och folkmängden betydligt större än man är van vid i våra svenska städer. Man förstår snabbt varför en moped är att önska om man vill ta sig fram i någorlunda fart i staden.

 

Divali – en hinduisk ljusfestival
Under vårt besök i landet firades Divali, en hinduisk ljusfestival. Husen i staden pyntades med levande ljus och ljusslingor i både vita och färglada lampor. Vackra konstverk av färgglad sand dekorerade portarna till hus och byggnader. När skymningen föll fylldes himlen av fyrverkerier och vi klädde oss i traditionella indiska dräkter för att fira kvällen med vänner och bekanta. Inom hinduismen firas många olika festivaler och detta är en intressant upplevelse som jag rekommenderar att ta del av om man får möjligheten.

Maya Dilek och resesällskap

Maya Dilek och resesällskap.

Ett land med stora variationer
Indien är ett enormt stort land vilket leder till stora variationer från norr till söder, öst till väst. Allt ifrån stora förändringar i klimatet, till kläder, språk samt variationer i maten. I Indien kan du få känna på storstadspulsen men även få en fantastisk upplevelse nära djur och natur. En resa hit kommer att ge dig en upplevelse skiljt från den vanliga semesterresan, och ett äventyr utöver det vanliga. Här är det väldigt billigt att hitta något att äta samt att ta sig runt med en rickshaw om man vill åka på upptäcktsfärd. Jag kan verkligen rekommendera en tur i en rickshaw då man får uppleva staden på ett närmare sätt än i en taxi. Överlag möttes vi av gästvänliga och artiga människor. De flesta, i alla fall i de större städerna, förstår och pratar engelska vilket gör det relativt lätt att ta sig fram och göra sig förstådd.

► Läs också: Johan Örlander: ”Därför valde jag att flytta ut i skogen”

Det smakrika indiska köket 
I maten syns tydliga variationer beroende på i vilken del av landet du befinner dig. Maten i norra Indien har influerats av angränsande länder som tog med sig biryanis, en kryddig risrätt med grönsaker eller kött, kebab och tikkas. I öst är maten rik på fisk och skaldjur med lättare kryddning och ackompanjerat med en mängd olika chutneys. Här används även andra tillagningsmetoder så som ångkokning, till exempel momos som är ångad dumpling med kyckling eller grönsaksfyllning.

Kryddigt i norr och sött och fruktigt i söder
En kycklingrätt tillagad i norr är ofta kryddad med torkad kanel, i Punjab/Delhi är det vanligt med koriander och lök till skillnad från i de södra delarna där man ofta smaksätter med en krämig kokosmjölk och de kända currybladen. Maten i söder är också ofta lite sötare, fruktig och mer tropisk.
Överlag äts det mycket kolhydrater då bröd och ris är ett måste till de flesta rätter. Riset används även på många fler sätt än att ätas som det är, till exempel till att baka bröd. Kyckling och lamm är det kött som äts främst i landet och linser är något som används rikligt i rätter som till exempel dal som är en indisk linsgryta.
Brödet används istället för bestick och vi blev snabbt skickliga på att äta maten med händerna på detta avslappnade sätt.

► Läs också: Det visste du inte om kryddor

Ett vegoparadis
En stor del av befolkningen i Indien utesluter kött i sin kost och resemålet är en dröm om man är vegetarian. Vegetariska restauranger är lätta att hitta och på de flesta restauranger finns flertalet grönsaksbaserade rätter vilket gör valmöjligheten stor. Grönsaker, baljväxter och linser används flitigt. Paneer är också något som man stöter på mycket i de vegetariska rätterna. Paneer är en indisk färskost, som är en viktig proteinkälla i det indiskvegetariska köket. Osten känns som ett mellanting till halloumi och fetaost. Den är mild i smaken och bryter av en kryddigt het gryta fantastiskt bra.

Kryddor viktiga i tillvaron – både för matlagning och som husapotek
Det gemensamma med den indiska maten är att mycket kryddor används och rätterna är ofta väldigt smakrika, däremot kan hettan variera från riktigt starkt till mild. Kryddorna verkar spela en viktig roll i tillvaron, allt ifrån att användas i maten till det indiska apoteket. I samband med en tung måltid används ofta örter och kryddor för att hjälpa till med matsmältningen. Före en måltid blir man ibland serverad rå rödlök med citron eller lime, vilket sägs hjälpa matsmältningen. Efter maten är det vanligt att man får en kryddblandning av till exempel anisfrön och mynta. Även detta för att hjälpa matsmältningen och som en liten smakrensare eller munfräschare.

► Läs också: Att vandra 80 mil på El Camino: ”Varje dag var ett äventyr”

Foto: Maya Dilek

Foto: Maya Dilek

Indiska läkekonsten ayurveda
Ayurveda är en indisk hälsolära och livsfilosofi som bland annat handlar om att man ska leva och äta efter sin kroppstyp, vata, pitta eller kapha, för att uppnå balans.
På våra upptäcktsfärder såg vi många ayurvediska kosttillskott, mat och kroppsvård, där kryddor och örter spelar en viktig roll.

► Läs också: Intervju med ayurvedaläkaren Janesh Vaidya

En fantastisk och annorlunda upplevelse
Vår resa var en fantastisk upplevelse. I Pune och runt staden gick vi på marknader, i vackra fort, grottor och tempel, gick på museum och åt god mat. Under ett par dagar var vi på utflykt i västra Indien i Mumbai och mindre byar längst kusten. Efter en av dagarnas långa resa i taxi samt i en kokhet buss stannade vi i staden Alibag lagom tills att solen gick ner. Trötta, hungriga och varma gick vi in på en liten restaurang och beställde mat och dryck, bland annat rätten dosa som är en pannkaksliknande maträtt gjord på ris med olika sorters fyllning. Du äter rätten genom att bryta den i bitar och doppar i olika chutneys. Enkelt, gott och det perfekta tilltugget efter en lång dag.

Kaffeförsäljare på cykel
Vi spenderade eftermiddagen på en strand och tog oss vidare mot Mumbai senare på kvällen. Vi fick uppleva Mumbai ”by night” på motorcykel, vilket var en fantastisk upplevelse då klimatet var svalare och det var betydligt mindre folk än under dagen. Vi passade på att se Gateway of India som är ett monumentet byggt i gul sandsten och format som en triumfbåge samt ”The Queen’s necklace” vilket är gatlyktor länst en boulevard utmed bukten som på kvällarna ser ut som ett pärlhalsband. Längst kusten kunde man se kringcyklande kaffeförsäljare. Vi köpte varsin kopp kaffe av en äldre indisk man för några få rupis och fortsatte sedan vår promenad.

► Läs också: Äventyraren Annelie Pompe – Sverige coolaste kändisdoldis

Indien som resmål

Foto: Maya Dilek

Indien – ett minnesvärt resmål
Oavsett om du är ute efter en badsemester i solen eller en yogaresa med nyttig mat så kan du hitta det här. Ta del av den fantastiska maten, vandra i berg och natur eller titta på sagolika tempel och museum. Indien är ett resmål för dig som vill få en annorlunda och minnesvärd upplevelse.
Indien är ett folktätt land med stora samhällsklyftor med många fattiga människor. Men landet utvecklas snabbt och gör stora ekonomiska framsteg. Du kommer att få se fattigdom och samhällsklyftor, åka rickshaw i kaosartad trafik igenom tjock dimma av avgaser, äta mat med händerna, uträtta dina behov i ett hål i golvet och det är stor risk att du blir lite risig i magen under resan.

Tips! Glöm inte probiotikan
Låt dig inte skrämmas av detta, för du kommer att få med dig så många härliga upplevelser och landet är absolut värt ett besök! Ett extra tips inför resan är att ladda packningen med probiotika och handsprit.

Av Maya Dilek

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Nilla Gunnarsson

Nilla Gunnarsson: ”Min förändrade kosthållning läkte mig”

Hälsoprofilerna berättar

Nilla Gunnarsson är kvinnan bakom den framgångsrika bloggen Nillas kitchen, där hon skriver om hälsosam och medveten matlagning – hennes stora passion och intresse. Men – det har inte alltid varit så. 2007 blev hon mer hälsomedveten och skalade bort osunda vanor, alkohol och började med yoga. Tre år senare gjorde hon förändringarna som hjälpte henne bli fri från muskelsmärtor, trötthet, PMS och magbesvär. "Efter att jag övergått till en kost fri från mejeri, gluten, vete och socker förbättrades mina symtom inom ett par veckor. Efter någon månad var jag helt smärtfri, vilket jag inte hade upplevt sedan innan puberteten", säger hon till Kurera.

Kollage man sover i olika positioner

Det säger din sovställning om din personlighet

Allmänt

Din musiksmak, klädstil, sätt att inreda eller hur du skakar någons hand. Allt är sådant som vittnar om din personlighet. Det gör även din sovställning –  med den skillnaden att denna är ditt omedvetna val och således troligen informerar mer sanningsenligt om din natur än sådant du medvetet väljer, som kläder, inredning etcetera. Detaljer som kanske mer är till för att stötta en (omedveten?) image. Så – vad säger vårt sätt att sova egentligen om oss? Det får du veta mer om här. 

gravid kvinna ligger intill sin hund

Djurägare får ofta friskare barn enligt ny forskning

Forskning

Goda nyheter för djurägare som går i väntans tider. Tidig exponering för husdjur kan minska risken för övervikt och allergi, särskilt efter kejsarsnitt. Ny forskning visar att barn i familjer med husdjur generellt har friskare barn. Anledningen? Jo, djur innebär ofta en gynnsam effekt på barnens mag-tarmkanalens bakterieflora – den så kallade mikrobiotan.

Squashrullader med fetaost

Squashrullar med fetaost

Recept

Kokboksförfattaren och matprofilen Ulrika Davidsson har komponerat detta goda recept, perfekt för den som vill ha in mer grönsaker i kosten, gott är det också. Njut som egen rätt, som tillbehör eller gör många och servera som en del av en buffé.

Läskedryck

Nya rön: Sötningsmedel en större bov än man tidigare trott?

Forskning

Med jämna mellanrum kommer påståenden att syntetiska sötningsmedel som till exempel aspartam som bland annat används i lightläsk är helt ofarliga, något som backas upp både av Livsmedelsverket och EUs myndighet för livsmedelssäkerhet EFSA. Men nästan lika ofta kommer forskningsresultat som visar på motsatsen. Sötningsmedel pekas nu ut som möjlig orsak till både vuxendiabetes, stroke, alzheimers och cancer.

Cannabisplanta

Förbjuden ört ska testas mot nervsmärta

Allmänt

Cannabis är en kontroversiell växt då den vanligtvis används som drog. På grund av dessa egenskaper är den också förbjuden på många håll i världen men då den även visat sig ha medicinsk effekt vid bland annat smärta börjar allt fler länder lätta på restriktionerna.

ensam man sedd bakifrån går mitt i väg i regn

”Mineralet litium skulle kunna förbättra den mentala folkhälsan radikalt”

Mental hälsa

I början av året skrev Pehr-Johan Fager en krönika om mineralet litium. Kurera fick så mycket läsarfrågor på det inlägget, och blev själva så nyfikna, att vi ville följa upp det med en längre intervju. Det gör vi här. "Trots att man visat att litium har viktig betydelse för allt levande har det fastnat i facket för läkemedel. Det gör att man inte får sälja litium som kosttillskott, inte ens i doser hundra gånger lägre än läkemedelsdosen. Det är synd eftersom mineralet skulle kunna förbättra den mentala folkhälsan radikalt. Studier visar till exempel att man i områden med mer litium i dricksvattnet har lägre frekvens av självmord", säger Pehr-Johan, kemist och författare till boken ”Litium – det nya hälsomineralet”. 

Peter Wilhelmsson

Du är vad du äter

Krönikan

Vi har alla hört uttrycket ”Du är vad du äter”. Det är en bra påminnelse för att motivera människor att äta bättre, men är samtidigt en grov förenkling av verkligheten. ”Du är vad du äter, smälter och absorberar” är en mer korrekt påminnelse om att det är viktigt att både äta bättre och smälta maten bättre för en optimal hälsa. Här är min detaljerade topp 12-lista för att öka medvetenheten om hur intag av livsmedel påverkar din hälsa.

Karl Dyall i danspose

Karl Dyall om vägen tillbaka från sin svåra tid – och om sin nya kärlek…

Hälsoprofilerna berättar

Karl Dyall är ex-dansaren som skadade sig mitt under en föreställning och sedan botade sin smärta med crossfit. Han blev så biten att han till och med skrev en bok om den högintensiva träningsformen och startade ett crossfit-gym. För Kurera berättar han om vägen tillbaka, hur han håller sig ung och om tilliten till så kallad supernäring. – Jag har privilegiet att ha en fru som är näringsterapeut så jag är väl medveten om vilken roll kost, tillskott och så kallad superfoods kan spela, säger han till Kurera.

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.