Annons

De timmar du sover har större betydelse än vad du tror

Alla vet hur det känns när sömnen har varit dålig en period. Och ingen har väl missat att lite sömn och perioder av sömnlöshet på sikt kan ge sjukdomar. En studie visar en koppling mellan hur länge man sover och sjukdomar i hjärta-kärl och typ-2 diabetes.

Inger Palm

25 september, 2023
De timmar du sover har större betydelse än vad du tror
Dela inlägget

Att sova för lite gör dig trött, hängig och lättretlig. En av tre svenskar har problem med sömnen lite då och då. Vi har länge känt till att dålig sömn kan leda till hjärt-kärlsjukdomar och typ-2 diabetes, men sömnlösa nätter kan också bidra till övervikt, sämre minne och immunförsvar. Men bilden är komplex och ibland kan själva sjukdomen var det som gett sömnproblem.

En studie som är gjord vid Lunds och Uppsala universitet visare ett samband mellan antalet timmar man sover och ett antal biomarkörer som är kopplade till hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes.

Annons

Komplext mönster

Sölve Elmståhl, professor i geriatrik och koordinator vid EpiHealth vid Lunds universitet som är en av forskarna bakom studien, menar att med ökad kunskap om mekanismerna bakom sjukdomar så ökar även möjligheterna för riktad behandling.

Tidigare forskning har visat att förutom brist på sömn kan även för mycket sömn bidra till sjukdom. Man vet att proteiner eller biomarkörer som finns i blodet har en koppling till metabola och kardiovaskulära sjukdomar.

Sölve Elmståhl säger att det studien är en av de första som undersöker sambandet mellan biomarkörer och sömnstörningar för att se om sambandet håller.

Stor databas

Forskarna har använt sig av data och blodprov från en befolkningsstudie på 25 000 personer från Malmö och Uppsala. Personerna var mellan 45 och 75 år och bland dessa svarade 2 430 personer på frågor om sömn. Nio av tio hade en bra sömn, men åtta procent sov mindre än sex timmar per natt och fyra procent sov mer än nio timmar.

Om det är sömnstörningarna som ligger bakom att proteinmarkörerna förändras eller inte, det vet man inte. Sannolikt är det fler olika faktorer som bidrar till att en person blir sjuk. Kan man identifiera mekanismerna bakom så kan framtida behandlingar också bli bättre.

Annons

Av Inger Palm

Källa: Lunds universitet

 

Annons