Västerås kommun gav nyligen en lokal handlare och vitaminleverantör säljförbud på tio kosttillskott. Doserna låg över rekommenderad maxdos, något inspektören menade kunde innebära hälsorisker.
Överdriven skrämselpropaganda utropade andra experter och uppmanade tvärtom svenska myndigheter att höja dosrekommendationerna för att rädda den dalande folkhälsan.
Men hur har vitaminleverantören själv upplevt drevet? Kurera frågade honom.
Rolf Forslund som saluför Lamberts kosttillskott är den utsatta handlaren. Han upplever att det pågår en häxjakt.
– För min del har jag har det tufft just nu när svenska myndigheter verkar ha som högsta prio att häxstämpla alla som jobbar med näringsämnen. De biverkningar som miljö- hälsoskyddsinpektören målade upp i TV om mina produkter – alltså nervskada, koaguleringsproblem, sviktande njurar och nedsatt immunförsvar – är absurda. I mina ögon har hon i princip sagt samma sak som att jag säljer flugsvamp till befolkningen.
”Jasså, är det du som säljer farliga kosttillskott?”
Han berättar att säljförbudet och TV-inslaget inte bara drabbat honom yrkesmässigt utan även rent privat.
– Jag märker redan när jag träffar okända människor på stan att deras skrämselpropaganda haft effekt. Fick igår kommentaren ”Jasså, är det du som säljer farliga kosttillskott?” Kul bild folk nu har, säger Rolf Forslund, som förutom importör av näringsämnen och kosttillskott samt diplomerad hälsorådgivare också är legitimerad sjuksköterska med brittisk, norsk och svensk legitimation.
Han tillägger, med ett stort mått ironi:
– Lika bra att jag börjar gå runt i häxkläder och med kvast på en gång så att jag ger kunderna en tydligare varudeklaration, säger Rolf Forslund.
Feltolkning av lagen
Många har menat att Västerås kommun gjort fel när de gav Forslund säljförbud eftersom det inte finns lag som förbjuder dessa preparat.
– Det är ingen lag, det är en rekommendation från EFSA men den är inte tvingande. Svenska myndigheter överskrider sina befogenheter och bryter mot EU:s lag när de stoppar produkter de tycker innehåller för höga doser, sa bland andra hälsoprofilen Bertil Wosk i Kurera nyligen.
Förlegade rekommendationer
Han menade också att RDI, det vill säga ”rekommenderat dagligt intag”, startade på 1940-talet för att undvika bristsjukdomar hos soldater i krig och att dagens RDI-värden inte är satta med tanken att man ska må optimalt bra.
– Tar man de doser myndigheterna rekommenderar kommer man fortsätta att ha näringsbrist resten av livet, fortsatte Wosk.
Inte heller Rolf Forslund ger våra svenska myndigheter någon vidare kredd:
– Jag tror jag snart har mer hälsofrihet i Nordkorea än i Sverige med styrande Livsmedelsverket som har nutritionister som lever i en grotta.
Finland mer medvetna
Rolf Forslund hänger – liksom många experter Kurera talat med – kvar extra länge vid d-vitaminet, där den samlade åsikten verkar vara att de svenska dosrekommendationerna är på tok för låga. Han berättar om Finland där myndigheterna rekommenderar D vitaminkosttillskott för alla upp till 18 års ålder, inte bara upp till två års ålder som i Sverige.
– I Sverige skulle jag väl bli dömd för häxeri för sådana rekommendationer.
Vad händer nu?
– Eftersom jag har två barn på åtta och elva år att försörja orkar jag inte bråka hur länge som helst med kommunens inspektörer som lever i en isolerad grotta eller Livsmedelsverket som helt stoppar huvudet i sanden vad gäller viktiga närings- och nutritionsfrågor. Jag kommer strida så mycket jag orkar våren ut sedan får jag väl överväga att flytta företaget till annat EU-land som har mer kunskap och intresse för nutritionsfrågor.
Har startat motoffensiven ”Vitaminupproret”
Han har nu startat motoffensiven Vitaminupproret, med tillhörande manifest, vilket på bara ett dygn har gått viralt och signerats av 420 personer.
– Även 16 sakkunniga har skrivit under varav flera tungviktare som bland annat Stig Bengmark som är både läkare och professor i Nutrition och som undervisar på universitet både i London och Sverige, säger Rolf.
– På tisdag den tredje februari kommer jag och många andra nutritionsföretagare vara med vid ett möte hos Livsmedelsverket i Uppsala hela dagen, berättar han.
Han hoppas då att hans manifest ska ha skrivits under av ännu fler.
–Det hade varit bra om vi redan då kunde visa att vi har stor folklig uppslutning – och att många känner ilska kring hur de jobbar.
Sedan kommer namnlistan att lämnas över till Livsmedelsverket, regeringens berörda departement, statsministern samt riksdagen.
– Detta för att dessa viktiga närings- och nutritionsfrågor ska börja tas på allvar, säger Rolf Forslund.
Läs Kureras tidigare artiklar:
- Kommun stoppar kosttillskott – experten fördömer handlingen
- D-vitaminbrist kan leda till demens – och flera andra sjukdomar
- Sanna Ehdin: ”Livsmedelsverket bör lyfta fram behovet av högre doser D-vitamin”
- Professorn om för låga rekommendationer selen och varför vi behöver kosttillskott
Av Isabelle G Hedander
Fakta
Säljförbudet för handlaren i Västerås gäller följande preparat:
Vitamin B6 50mg
Vitamin B50 Komplex
Vitamin B100 Komplex
Vitamin D 4000iu (100mcg)
Vitamin E 400iu (268mg)
Zink 30mg och zink 50mg.
Vill du också skriva på?
Du hittar Vitaminupproret här.