Annons

Diabetes – en global epidemi

Typ 1-diabetes är en autoimmun sjukdom. Kroppens immunförsvar förstör de insulinproducerande cellerna. Sjukdomen drabbar i första hand barn och ungdomar och kallas därför även ”barndiabetes”. I början av 80-talet var det en ovanlig diagnos, men idag har Sverige den näst högsta förekomsten i världen av diabetes typ 1. Det landet som toppar denna dystra lista är Finland.

Redaktionen

12 maj, 2014
Diabetes – en global epidemi
Dela inlägget

Typ 1-diabetes är en autoimmun sjukdom där kroppens immunförsvar förstör de insulinproducerande cellerna. Sjukdomen drabbar i första hand barn och ungdomar och kallas därför även ”barndiabetes”. I början av 1980-talet var det en ovanlig diagnos, men idag har Sverige den näst högsta förekomsten i världen av diabetes typ 1. Landet som toppar denna dystra lista är Finland.

En ny studie vid Sahlgrenska akademin visar att antalet ungdomar och unga vuxna med diabetes typ 1 kan vara upp till tre gånger större än vad man tidigare uppskattat. Studien har genomförts med Nationella Diabetesregistret. Diabetes Incidens Studien, DISS, har följt utvecklingen av diabetes sedan 1983.

600 unga insjuknar varje år
Sedan 1980 har insjuknandet i diabetes ökat med tre procent varje år i gruppen barn upp till 14 år. I gruppen 15 till 34 år är insjuknandet två till tre gånger högre än vad man tidigare uppskattat – omkring 600 ungdomar och unga vuxna insjuknar årligen. Sjukdomen går även längre ner i åldrarna för varje år. Det vanligaste är att få diabetes typ-1 i åldern 10 till 15 år, men gruppen som är 0 till 4 år är den som ökar mest. Flickor får i regel sjukdomen lite tidigare än pojkar.

Sverige på en andraplacering i världen
I Sverige finns det drygt 50 000 personer med diagnosen typ 1-diabetes och förutom i Finland och Sverige så är sjukdomen vanligast förekommande i Norge, Storbritannien, Kanada, Australien, Danmark, Tyskland, Nya Zeeland och Puerto Rico.

Många bakomliggande faktorer
Diabetes beror på många olika faktorer som arv, händelser i fosterlivet, infektioner, tillväxt, miljö, stress och kost. Resultaten av en europeisk studie visar att barn som var längre och tyngre, som alltså hade högre BMI, vid två års ålder var mer benägna att senare få typ 1-diabetes. Detta kan bero på att vid snabb tillväxt ökar insulinbehovet, vilket också skulle förklara att många får diabetes i puberteten.

Annons

Ökar vid inflyttning till Sverige
I en annan undersökning – gjord av Ahmed Delli, Lund University Diabetes Center – visar en kartläggning att risken att få diabetes typ-1ökar vid inflyttning till Sverige. I studien deltog 1550 barn som hade diagnosticerats med diabetes. Barnen delades in i grupper och tog hänsyn till föräldrars och far- och morföräldrars ursprung. Sedan jämfördes antalet insjuknade barn i grupperna med förekomsten av sjukdomen i ursprungslandet och resultatet visade att barnen vars föräldrar hade invandrat till Sverige löpte två till tre gånger så hög risk att få diabetes typ-1 jämfört med barnen som levde i ursprungslandet.

Av Malin Duvstedt

Källor: Sahlgrenska akademin, Lunds universitet samt Diabetesportalen
(http://diabetesportalen.se/foerdjupning/viktiga-vetenskapliga-undersoekningar/teddy-och-dipis-soeker-den-utloesande-faktorn/sveriges-diabetesframkallande-miljoe/
http://www.medfak.umu.se/digitalAssets/111/111206_forskn.dag_2012_kap2.pdf
http://www.sahlgrenska.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj/manga-fler-unga-har-typ-1-diabetes-an-vad-som-tidigare-beraknats.cid1214206)

 

 

Annons

Annons
Fakta

Fakta

Diabetes typ 1
Typ 1-diabetes drabbar främst barn och unga och kallades tidigare barndiabetes. Från att ha varit en sällsynt sjukdom i början av 1980-talet har Sverige idag den näst högsta förekomsten av typ 1-diabetes i världen – bara Finland har fler fall. Antalet fall förutspås enligt vetenskapliga studier öka med uppåt 70 procent fram till 2020.
Källa: Sahlgrenska akademin

Annons