Helena Nyblom tillhör de läkare som tar matens inverkan på hälsan på allvar. Utöver sina läkarutbildningar har hon även förkovrat sig i livsstilsmedicin och förebyggande medicin. Tidigare arbetade Helena bland annat på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, numera är hon bosatt i Norge och ägnar sig idag främst åt att föreläsa om kost och hälsa.
Helena kom nyligen ut sin tredje bok ”Läkarens guide till den naturliga supermaten” där hon benar ut vad som enligt vetenskapen utgör nyttig mat och hur vi ska äta och leva för att ta hand om vår hälsa.
– Jag är mycket för back to basic, sover man inte ordentligt, stressar för mycket, inte rör på sig och äter dåligt är det självklart att man får symptom från kroppen, säger Helena Nyblom till Kurera.
Helena Nyblom är både läkare inom invärtes medicin och psykiatriker och för henne är detta att ta hand om kroppens basala funktioner en grundförutsättning för att vi ska fungera men samhället idag uppmuntrar inte till det menar hon.
– Vi stressar för mycket, vi sover för lite och sedan hoppar vi på dieter och trender för att må bättre.
Vården brister när det kommer till kosten
När Helena arbetade inom sjukvården tyckte hon att de var för dåliga på att se hur viktiga dessa grundstenar var, framför allt kosten.
– Här tror jag att man kan göra mycket för den enskilda individen, säger Helena.
Inte minst inom psykiatrin där Helena varit verksam som psykiatriker menar hon att det leder till stora bekymmer när något så grundläggande som kosten inte fungerar.
– Det blir dessutom en stor kostnad för samhället när människor inte mår bra i kroppen eller själen.
LÄS OCKSÅ: Renée peppar till förändring
Ny forskning ledde till ny bok
Helena var först tveksam till om hon skulle skriva en bok till.
– Det har gått så mycket trender i det här med dieter.
Men den utvecklingen är också något som bidrog till att hon bestämde sig för att ändå göra det, det och att hon tycker att det går en röd tråd i den forskning som kommit på senare år. Där allt pekar åt samma håll, den mat som är bra för hjärnan är samma som är bra för hjärta och kärl och så vidare.
– Det kokar ned till samma budskap hela tiden.
Helena menar att den mat hon rekommenderar i boken är den som visat sig fungera, hon exkluderar de värsta bovarna men förbjuder inget. Vill man äta biff med bearnaisesås får man det, det handlar mer om hur ofta och i vilka mängder.
LÄS OCKSÅ: Anders vill vidga ramarna för vad som anses normalt
Nyttig mat är supermat
För tio år sedan kom Helenas första bok som hette ”Supermat”, ett ord hon tycker kidnappats sedan dess och numera mer används till exotiska pulver som färdats långväga snarare än den ursprungliga innebörden vilket är vanlig mat med goda egenskaper så som grönsaker, frukt och bär. Så numera är Helena noga med att förklara vad hon menar för att undvika att det blir några missförstånd.
LÄS OCKSÅ: Vikten av att mota Olle i grind
Små förändringar ger stora resultat
Det är ganska lite som ska till för att göra stora hälsovinster menar Helena. Att till exempel lägga till gröna bladgrönsaker och bär, lägga sig vinn om att sova ordentligt eller att börja röra sig mer.
– Det är mitt främsta budskap och det jag vill föra vidare, säger hon.
Av Nina Törmark
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Namn: Helena Nyblom
Yrke: Medicine doktor i invärtes medicin samt specialistläkare inom psykiatri och författare.
Bor: Norge
Böcker av Helena i urval: Supermat Vägen till ett friskare liv, Vägen till friskare hud och Läkarens guide till den naturliga supermaten