Annons

Dr Diamantis:”Kroppen kan läka sig själv, om den får rätt förutsättningar”

Ge dig själv de bästa förutsättningarna att stärka upp kroppen och läka dig själv i livets olika faser. Med hjälp av antiinflammatorisk kost kan du balansera både blodsocker och hormoner samt hålla energin uppe, enligt "Dr Diamantis" Koukouvinos.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
13 maj, 2024
Dr Diamantis

Han kallas Dr Diamantis, men hans riktiga namn är Diamantis Koukouvinos, och är utbildad inom kinesisk medicin och inom funktionsmedicin och naprapati. Han är också aktuell med kokboken ”Det läkande köket”, som är full av goda och hälsosamma recept, anpassade efter livets olika faser.

Diamantis driver idag en egen klinik i Solna utanför Stockholm och har även skrivit två tidigare böcker om hormonell, holistisk hälsa samt självläkning med kinesisk medicin. Rötterna har han i både Polen och Grekland, vilket också speglas i bokens recept. Gemensamt för maten i boken är att den är antiinflammatorisk och hjälper till att balansera både blodsocker och hormoner. Samtidigt ger den långvarig energi. 

Vilka ingredienser i dina recept är det som åstadkommer dessa läkande hälsoeffekter?

Recepten är rika på fibrer, som har en viktig funktion i att balansera blodsockret på olika sätt. Fibrer minskar hastigheten vid vilken kolhydrater absorberas i blodomloppet och på så sätt sänker de måltidens glykemiska index. Kroppen kan inte bryta ner och absorbera fibrer och därför tar de mycket plats. Det gör att mättnadskänslan ökar, vilket förebygger risken med att äta för mycket. Fibrer kan även förhindra höga insulinnivåer, något som i sin tur kan påverka kvinnans hormoner negativt, som östrogen.

Inspirerad av buddhistiska munkar

Andra läkande ingredienser är olika typer av antioxidanter, som det finns rikligt av i örter och kryddor, förklarar Diamantis. Antioxidanter har en förmåga att neutralisera fria radikaler, som det skapas mer av under stress och som kan skada våra celler.

Annons

 Hur ser din matfilosofi ut och vad inspireras du av när du själv lagar mat?

Jag pratar alltid om “riktig mat”. Ekologiskt, närodlat och enligt säsong i den mån det går för varje individ. Jag växlar mellan kryddiga medelhavsgrytor som är rika på oregano, persilja, dill, timjan och basilika, och värmande asiatiska soppor med ingefära och rotgrönsaker. Jag är väldigt inspirerad av det buddhistiska tempel som jag brukade besöka och spendera några dagar i varje år. Där fick jag äta med munkar; mat som var tillagad över öppen eld.

LÄS OCKSÅ: Johannes Cullberg: ”10 stora matföretag vill styra våra matvanor”

Recept för särskilda hälsobehov

Recepten är märkta med olika symboler som gör det enkelt för läsaren att hitta recept som gynnar just hens hälsa. Exempelvis ”Menstruation & PMS” , ”Klimakteriet” och ”IBS”.

Hur kommer det sig att du valt att ha med just dessa symboler?

Annons

För mig är det viktigt att skapa en större förståelse kring mat utifrån flera olika perspektiv. Jag integrerar näringslära med den energiska kvalitet som varje råvara och måltid bär med sig. Jag lever efter vad den västerländska medicinens fader Hippokrates sa: “Låt din mat vara din medicin” och därför har jag märkt recepten med olika symboler för att hjälpa läsaren med vilket recept som passar just hen. Recepten är för alla men skulle någon med hormonella obalanser behöva välja mellan olika recept så försöker jag vägleda dem till de som passar dem lite bättre.

Du skriver i boken att kroppen är självläkande när den fungerar som den ska – allt den behöver är de rätta förutsättningarna. Hur kan dessa förutsättningar se ut?

Kroppens intelligens och visdom bär på möjligheten att läka sig själv, så länge den får rätt förutsättningar. Vilket kan innefatta att sova i tid och tillräckligt mycket. Dricka tillräckligt med vatten och äta så naturligt som möjligt. Men även avsätta tid och äta i lugn och ro; för vi är inte vad vi äter, men vad vi kan absorbera av det vi äter. Motion är viktigt men även den sociala tillvaron vi befinner oss i, i livet.

Balanserade måltider som skiftar med årstiderna

Diamantis utbildade sig inom kinesisk medicin på plats i Kina.

Hur ser den kinesiska läkekonstens syn på kosten och dess påverkan på vår hälsa ut?

– I den kinesisk medicinska läkarutbildningen får vi lära oss mycket om vad den energiska aspekten bär med sig, vilket kan skilja sig från hur vi förstår oss på näringslära i väst. Ingefära har en värmande förmåga, vilket kan främja matsmältningen för den med dålig matsmältning, men kan förvärra symtomen för den med sura uppstötningar. Måltiden ska vara balanserad och skifta under olika årstider. Den kan vidare anpassas för olika individer baserad på deras obalanser och de hälsoutmaningar de går igenom. En balans mellan varmt och kallt, surt och sött är något som alla försöker skapa – även här i väst men kanske utan att vi tänker på det ur ett energiskt perspektiv. I Kina så har det sura en sammandragande effekt medan kanel, peppar, stjärnanis, kardemumma och ingefära en värmande effekt som används endast under vintern. Många av dem är juliga kryddor, vilket jag inte tror är en tillfällighet.

Foto: Stephanie Sifvert

Fakta

Diamantis Koukouvinos

Ålder: 39 år.

Bor: Lägenhet i Sundbyberg.

Familj: Frun Priscilla och dottern Vida.

Gör: Driver klinik inom kinesisk medicin och funktionsmedicin. Författare, aktuell med tredje boken ”Det läkande köket”.

Så mår jag bra: Hela jag mår bra när jag ger kroppen möjligheterna att fungera som den är menad: äter bra, sover i tid, motionerar lagom och skrattar mycket. När jag spenderar tid med dem jag älskar, förlåtit dem som gjort mig illa och ser livet lite mer lättsamt.

Annons