Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Montage: Carina Stahre och bild på rå lax och grönsaker

Carina Stahre: “Antiinflammatorisk kost håller mig medicinfri”

Efter att både ha fått en kronisk tarmsjukdom och varit sjukskriven en lång period till följd av stress, bestämde sig bokaktuella Carina Stahre för att läsa på om kostens roll för hälsan. Paleo- och antiinflammatorisk mat fick en stor roll i hennes tillfrisknande.

Idén till kokboken "Bella bakar", en fantasifull och hälsosam bakbok som vill få små som lite större bagare att lära sig baka utan vitt mjöl, socker och laktos, fick Carina Stahre efter en tio års lång sjukskrivning till följd av stressrelaterad ohälsa.

 

 

 Dottern ska slippa stress och ohälsa

– När jag fick barn själv blev det  därför viktigare än någonsin att inte min dotter skulle gå i mina fotspår. Jag är grafisk formgivare, barnbokillustratör och utbildad inom träning och hälsa så egentligen kunde det inte bli något annat än just en hälsosam bakbok för barn. Det här var ett tillfälle där jag fick möjligheten att förena alla mina kunskaper i en och samma form.

 

Bokomslag "Bella bakar"

Hur skulle du vilja beskriva din matfilosofi och din syn på hälsa?
– Min matfilosofi grundar sig framförallt på erfarenhet då jag fick en kronisk tarmsjukdom efter min sjukskrivning och läkarna ordinerade både medicin och diskuterade operation. Jag köpte inte diagnosen utan började istället läsa på inom kost. Och kosten visade sig bli en stor del i tillfrisknandet, berättar Carina och förtydligar att paleokost och antiinflammatorisk kost visade sig vara ovärderligt för henne.

Medicinfri tack vare kosten

Idag väljer Carina Stahre bort socker, vete och laktos så mycket hon kan och håller sig på så sätt medicinfri. Men samtidigt tycker hon att det är  otroligt viktigt med balans.
– Jag tror på medvetna val och långsiktighet före dieter för att ge sig själv de bästa förutsättningarna för att må bra. Hälsa för mig är synonymt med balans. Att ge sig själv så bra förutsättningar som möjligt, efter just ens egna personliga resurser, i form av kost, motion och återhämtning.

Barn älskar godsakerna

Har du några tips till andra föräldrar som kämpar med att få sina barn att vilja äta och baka annat än kakor och tårtor gjorda på traditionellt vis, med vetemjöl och socker?
– Då måste jag ju säga – köp min bok! Jag är helt säker på att alla föräldrar redan gör så gott de kan efter sina egna förutsättningar. Men det händer ofta att man bara kör på av gammal vana utan att fråga sig varför. Så även jag innan jag blev sjuk. Min erfarenhet är dock att barn älskar godsaker utan socker, vete och laktos, men att de inte fått chansen till att pröva det innan.
Vilka är de främsta fördelarna med att baka på ditt och Bellas vis?
– Hälsosamma matvanor hjälper oss att vara friskare och att hålla oss borta från folksjukdomar så som diabetes, hjärt och kärlsjukdomar med mera. Fördelarna att välja hälsosamma och näringstäta ingredienser före socker, vete och laktos genererar även näring som kroppen mår bra av. Det ger ett blodsocker som inte slår i taket och energi som man kan använda till något man tycker är kul.
Dock inte sagt att godsakerna är kalorifria trots att de är hälsosamma. Så spara godsakerna till lördag!
Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.