Annons
Annons

Välgörande mat för dig som yogar

Yogamat, vad är det? Och hur ser sambandet mellan yoga och mat ut? Kocken och näringsterapeuten Cecilia Davidsson är aktuell med en bok för dig som älskar yoga och god, hälsosam mat. Här bjuder hon på ett recept på svartvinbärssmoothie!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
14 maj, 2021
Välgörande mat för dig som yogar

Vad är yogamat? Och hur ser sambandet mellan yoga och mat ut? Cecilia Davidsson är aktuell med en bok för dig som älskar yoga och hälsosam mat. Här bjuder hon på ett smoothierecept!

Cecilia Davidsson är aktuell med boken ”Yogamat” (Semic) där hon bjuder på en uppsjö av hälsosamma, frestande och i huvudsak växtbaserade recept – samt yogaövningar som passar att göra i ditt kök. Cecilia är verksam som kock och näringsterapeut och driver den ekologiska cateringfirman Curlyfood i Stockholm, i vilken hon även håller i inspirerande, hälsosamma matlagningskurser och lagar mat på yogaretreats.

Cecilia Davidsson, kock och näringsterapeut
Cecilia Davidsson är kock och näringsterapeut. (Foto: Åsa Liffner)

Hej Cecilia! Hur hänger mat och yoga ihop?

Yoga betyder ju att förena på sanskrit och maten i boken är min tolkning av att förena yoga och mat på ett inspirerande och lustfyllt sätt.

LÄS OCKSÅ: Skönt grön detox-smoothie

Vad kännetecknar din definition av yogamat, och därmed även recepten och matfilosofin i boken?

I boken skriver jag om hur yogan praktiseras i köket genom vördnad för naturen, vår jord, djur och människor i vårt val av råvaror, odlingssätt och säsong. Redan när vi står i butiken och väljer vår mat så gör vi ett medvetet val om vart den kommer ifrån, vad den innehåller och hur den kan påverka vårt välmående.

Vad betyder mat respektive yoga för dig, personligen?

De har följt mig som en röd tråd sedan jag startade Curlyfood för 15 år sedan. Att laga mat är en kreativ process där jag inspireras av begränsningar och av hur vi kan påverka vårt välmående genom det vi äter. Yogan är ett sätt att leva, andas och vara som gör mig mer medveten och närvarande. Det fina är de båda glädjer så många.

LÄS OCKSÅ: Smoothies för ett starkt immunförsvar

Här bjuder Cecilia på ett recept på svartvinbärssmoothies!

”Bär är något vi kan äta mycket mer av än vad många av oss gör och att använda dem i smoothies är ett enkelt sätt att få i sig en större mängd. Här har jag valt svarta vinbär, syrliga och skarpa i smaken och rika på vitamin C, kalium och mängder av antioxidanter”, skriver Cecilia i sin bok.

2–3 portioner

Svartvinbärssmoothies
Foto: Åsa Liffner.

1 dl mango, färsk eller fryst
1 1⁄2 dl svarta vinbär eller blåbär, färska eller frysta
1⁄2 gurka
4 cm färsk ingefära, skalad
10 g persilja
10 g koriander
1 stjälk blekselleri
3 dl vatten, 40 grader

Mixa samtliga ingredienser i en blender till en slät krämig smoothie. Förvara i kylen i 3 dagar och drick med fördel rumstempererad.

LÄS OCKSÅ: Så gör du en tacksamhetsskanning

Av Carolina Eriksson

Annons
Fakta

Cecilias Davidssons stalltips i köket!

• Välj råvaror efter säsong.
• Välj ekologiskt så ofta du kan.
• Se till dina egna behov, vad behöver du just i dag, just nu.
• Organisera ditt kök så att det inbjuder till matlagning.
• Låt måltiden vara en tid för gemenskap.
• Främja din matsmältning.
• Ställ inga orimliga krav.

Annons
Annons