Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Buffébord med vegetariska rätter

Foto: Åsa Liffner.

Välgörande mat för dig som yogar

Cecilias Davidssons stalltips i köket!

• Välj råvaror efter säsong.
• Välj ekologiskt så ofta du kan.
• Se till dina egna behov, vad behöver du just i dag, just nu.
• Organisera ditt kök så att det inbjuder till matlagning.
• Låt måltiden vara en tid för gemenskap.
• Främja din matsmältning.
• Ställ inga orimliga krav.

Vad är yogamat? Och hur ser sambandet mellan yoga och mat ut? Cecilia Davidsson är aktuell med en bok för dig som älskar yoga och hälsosam mat. Här bjuder hon på ett smoothierecept!

Cecilia Davidsson är aktuell med boken "Yogamat" (Semic) där hon bjuder på en uppsjö av hälsosamma, frestande och i huvudsak växtbaserade recept – samt yogaövningar som passar att göra i ditt kök. Cecilia är verksam som kock och näringsterapeut och driver den ekologiska cateringfirman Curlyfood i Stockholm, i vilken hon även håller i inspirerande, hälsosamma matlagningskurser och lagar mat på yogaretreats.

 

Cecilia Davidsson, kock och näringsterapeut

Cecilia Davidsson är kock och näringsterapeut. (Foto: Åsa Liffner)

Hej Cecilia! Hur hänger mat och yoga ihop?

Yoga betyder ju att förena på sanskrit och maten i boken är min tolkning av att förena yoga och mat på ett inspirerande och lustfyllt sätt.

LÄS OCKSÅ: Skönt grön detox-smoothie

Vad kännetecknar din definition av yogamat, och därmed även recepten och matfilosofin i boken?

I boken skriver jag om hur yogan praktiseras i köket genom vördnad för naturen, vår jord, djur och människor i vårt val av råvaror, odlingssätt och säsong. Redan när vi står i butiken och väljer vår mat så gör vi ett medvetet val om vart den kommer ifrån, vad den innehåller och hur den kan påverka vårt välmående.

Vad betyder mat respektive yoga för dig, personligen? 

De har följt mig som en röd tråd sedan jag startade Curlyfood för 15 år sedan. Att laga mat är en kreativ process där jag inspireras av begränsningar och av hur vi kan påverka vårt välmående genom det vi äter. Yogan är ett sätt att leva, andas och vara som gör mig mer medveten och närvarande. Det fina är de båda glädjer så många.

LÄS OCKSÅ: Smoothies för ett starkt immunförsvar

Här bjuder Cecilia på ett recept på svartvinbärssmoothies!

"Bär är något vi kan äta mycket mer av än vad många av oss gör och att använda dem i smoothies är ett enkelt sätt att få i sig en större mängd. Här har jag valt svarta vinbär, syrliga och skarpa i smaken och rika på vitamin C, kalium och mängder av antioxidanter", skriver Cecilia i sin bok.

 

2–3 portioner

Svartvinbärssmoothies

Foto: Åsa Liffner.

1 dl mango, färsk eller fryst
1 1⁄2 dl svarta vinbär eller blåbär, färska eller frysta
1⁄2 gurka
4 cm färsk ingefära, skalad
10 g persilja
10 g koriander
1 stjälk blekselleri
3 dl vatten, 40 grader

Mixa samtliga ingredienser i en blender till en slät krämig smoothie. Förvara i kylen i 3 dagar och drick med fördel rumstempererad.

LÄS OCKSÅ: Så gör du en tacksamhetsskanning

Av Carolina Eriksson


Cecilias Davidssons stalltips i köket!

• Välj råvaror efter säsong.
• Välj ekologiskt så ofta du kan.
• Se till dina egna behov, vad behöver du just i dag, just nu.
• Organisera ditt kök så att det inbjuder till matlagning.
• Låt måltiden vara en tid för gemenskap.
• Främja din matsmältning.
• Ställ inga orimliga krav.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mandlar skyddar mot hjärtsjukdomar

Hälsa

En handfull näve mandlar om dagen ökar det goda kolesterolet och avlägsnar plack som kan orsaka hjärtsjukdomar. Mandlar förbättrar inte bara hjärthälsan, nötterna innehåller också bra fetter, E-vitamin och fibrer.

Frallor, plommon och plommonkompott

Näringsrikt plommonbröd med dinkel

Matbröd

Ta vara på plommonskörden på ett nytt sätt – släng ner de saftiga frukterna i en bröddeg! Dessa goda frallor, som passar perfekt till frukost eller en kopp te, är gjorda på den urgamla, näringsrika mjölsorten dinkel.

“Nu kan jag cykla igen”

Naturlig hälsa

I hela sitt yrkesverksamma liv har Ingela Johansson haft tunga fysiska jobb. Belastningen på lederna gjorde att hon fick artros. Speciellt ett knä har krånglat. Ingefära och gurkmeja gjorde att hon blev av med smärtan och kunde sluta med värktabletterna.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

Färre nattkissningar och ökad lust

Naturlig hälsa

Med ökad ålder får alla män förstorad prostata, med symtom som urinträngningar och fler nattliga toalettbesök. Prostataförstoring är också en vanlig orsak till att mäns sexuella lust avtar. Extrakt av sågpalmetto kan minska symtomen så nattkissningarna upphör och den sexuella hälsan förbättras.

 

Anna Flodberg, lutad mot trädstam vid vatten

Anna Flodberg: “Jag vill hjälpa andra med utmanande föräldraskap”

Hälsa

Hon är inte bara ny chefredaktör på Kurera, utan också aktuell med en bok om det både utmanande och berikande livet som förälder till barn med neuropsykiatriska diagnoser. Här berättar Anna Flodberg – som själv har två söner med autism respektive ADHD – om diagnoserna, sin envisa kamp för barnens rätt till stöd i skolan och om vikten av att få återhämtning i vardagen som förälder.

Mineralet som höjer mannens sexuella aptit

Naturlig hälsa

Det  livsnödvändiga mineralet zink ingår i hundratals enzymer i kroppen och är kanske mest känd för sin kapacitet att stötta immunförsvaret. Men zink har också en mycket bra effekt för mannens hormonbalans, och kan höja lägre testosteronnivåer och därmed bidra till en bättre sexuell hälsa

Kantarellgratäng med oliver

Kantarellgratäng med svartkål och oliver

Recept

Den här lättlagade gratängen passar perfekt till både vardag och helg i höst. Kål, lök och kantareller passar riktigt bra ihop, tycker Madeleine Landley som skapat receptet. Och med oliver och soltorkade tomater får gratängen extra sälta och smak. 

 

Goda bakterier kan hjälpa vid post-covid

Mage

Bland patienter som varit inlagda på sjukhus med svår covid-19 infektion upplevde mer än 30 procent att de hade besvär efter sex månader. Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, träffar ofta post-covid patienter och jobbar med att förändra deras livsstil för bättre mående. 

Selen kan göra män fertila

Naturlig hälsa

Genomsnittssvensken har en låg selenstatus. En man med låg selenstatus, som vill ha barn kan få svårt att bidra till en graviditet. Tillräckliga nivåer av selen kan påverka spermiernas kvalitet, hastighet och antal. Kureras expert Fredrik Ölander berättar om klienter som tillsatt mer selen, och som blivit pappor efter ett halvår.

kvinnas ben bakifrån

Därför är det svårt att hålla vikten när vi blir äldre

Vikt

Att det är svårt att hålla vikten i takt med att vi blir äldre, det har nog de allra flesta upplevt som passerat 35-40. Motion, mindre portioner eller kanske mer korrekt – rätt mat på tallriken samt mindre stress bromsar viktökning. För det går ju inte att slarva som tidigare, men senare tids forskning kan visa på vad viktuppgång delvis kan bero på.

Ung kvinna blundar i skräddarställning

Så behåller du semesterlugnet under hösten

Mental hälsa

Efter sommaren vill vi gärna hålla kvar känslan av semesterlugn. Men det kan vara lättare sagt än gjort när jobb, fritidsaktiviteter och andra måsten hopar sig. Öva dig på att få in kortare stunder av yoga och avslappning i vardagen. Det är bra redskap för att mota stressen i grind, säger yogalärare och stresspedagog Livia Wanntorp.

 

Kvinna med kort grått hår granskar sitt ansikte i spegeln

Så reparerar du huden efter sommaren

Hud

Efter en sommar med stark sol är huden i stort behov av återfuktning och ”after sun” i form av läkande antioxidanter, som motverkar hudens nedbrytning. Men en lugnande eller djuprengörande kur kan också behövas, säger Kureras hudvårdsexpert.

Doftfri vitlök stärker hjärtat

Naturlig hälsa

Att drabbas av hjärtinfarkt är det vanligaste sättet att dö på i Sverige. Högt blodtryck, övervikt, rökning och stress är de vanligaste orsakerna. Att förändra livsstilen är därför a och o. Men har du hört talas om doftfri långlagrad vitlök? 900 studier visar att extraktet har effekt på hjärta- och kärl.

 

Hand sätter rosa post it-lapp på kylskåp

Så lär du dig slappna av snabbt!

Mental hälsa

Behöver du lära dig att slappna av snabbt? Och vill du kunna göra det i alla slags stressiga situationer? Med hjälp av så kallade triggerlappar som påminner dig, kan du lära dig att varva ner i såväl kön i mataffären och hemma som på jobbet!

Paj med grön och gul zucchini

Gul och grön zucchinipaj med rödlök

Recept

Den här färgsprakande pajen med två sorters zucchini ger den perfekta, höstiga känslan på matbordet. Både matig, värmande, näringsrik och vacker att se på! Receptet kommer från bokaktuela matbloggaren Madeleine Landley.

 

man med stoppur

6 skäl att träna intervaller

Träning

Intervallträning är fysiskt ansträngande. Under korta intervaller jobbar du upp pulsen till 85-95 procent av din maxpuls. Sedan vilar du en minut och så kör du igen. Det är jättejobbigt, men det är otroligt effektivt. Här är sex skäl till varför du borde träna intervaller.

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Kost

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.