Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Buffébord med vegetariska rätter

Foto: Åsa Liffner.

Välgörande mat för dig som yogar

Cecilias Davidssons stalltips i köket!

• Välj råvaror efter säsong.
• Välj ekologiskt så ofta du kan.
• Se till dina egna behov, vad behöver du just i dag, just nu.
• Organisera ditt kök så att det inbjuder till matlagning.
• Låt måltiden vara en tid för gemenskap.
• Främja din matsmältning.
• Ställ inga orimliga krav.

Vad är yogamat? Och hur ser sambandet mellan yoga och mat ut? Cecilia Davidsson är aktuell med en bok för dig som älskar yoga och hälsosam mat. Här bjuder hon på ett smoothierecept!

Cecilia Davidsson är aktuell med boken "Yogamat" (Semic) där hon bjuder på en uppsjö av hälsosamma, frestande och i huvudsak växtbaserade recept – samt yogaövningar som passar att göra i ditt kök. Cecilia är verksam som kock och näringsterapeut och driver den ekologiska cateringfirman Curlyfood i Stockholm, i vilken hon även håller i inspirerande, hälsosamma matlagningskurser och lagar mat på yogaretreats.

 

Cecilia Davidsson, kock och näringsterapeut

Cecilia Davidsson är kock och näringsterapeut. (Foto: Åsa Liffner)

Hej Cecilia! Hur hänger mat och yoga ihop?

Yoga betyder ju att förena på sanskrit och maten i boken är min tolkning av att förena yoga och mat på ett inspirerande och lustfyllt sätt.

LÄS OCKSÅ: Skönt grön detox-smoothie

Vad kännetecknar din definition av yogamat, och därmed även recepten och matfilosofin i boken?

I boken skriver jag om hur yogan praktiseras i köket genom vördnad för naturen, vår jord, djur och människor i vårt val av råvaror, odlingssätt och säsong. Redan när vi står i butiken och väljer vår mat så gör vi ett medvetet val om vart den kommer ifrån, vad den innehåller och hur den kan påverka vårt välmående.

Vad betyder mat respektive yoga för dig, personligen? 

De har följt mig som en röd tråd sedan jag startade Curlyfood för 15 år sedan. Att laga mat är en kreativ process där jag inspireras av begränsningar och av hur vi kan påverka vårt välmående genom det vi äter. Yogan är ett sätt att leva, andas och vara som gör mig mer medveten och närvarande. Det fina är de båda glädjer så många.

LÄS OCKSÅ: Smoothies för ett starkt immunförsvar

Här bjuder Cecilia på ett recept på svartvinbärssmoothies!

"Bär är något vi kan äta mycket mer av än vad många av oss gör och att använda dem i smoothies är ett enkelt sätt att få i sig en större mängd. Här har jag valt svarta vinbär, syrliga och skarpa i smaken och rika på vitamin C, kalium och mängder av antioxidanter", skriver Cecilia i sin bok.

 

2–3 portioner

Svartvinbärssmoothies

Foto: Åsa Liffner.

1 dl mango, färsk eller fryst
1 1⁄2 dl svarta vinbär eller blåbär, färska eller frysta
1⁄2 gurka
4 cm färsk ingefära, skalad
10 g persilja
10 g koriander
1 stjälk blekselleri
3 dl vatten, 40 grader

Mixa samtliga ingredienser i en blender till en slät krämig smoothie. Förvara i kylen i 3 dagar och drick med fördel rumstempererad.

LÄS OCKSÅ: Så gör du en tacksamhetsskanning

Av Carolina Eriksson


Cecilias Davidssons stalltips i köket!

• Välj råvaror efter säsong.
• Välj ekologiskt så ofta du kan.
• Se till dina egna behov, vad behöver du just i dag, just nu.
• Organisera ditt kök så att det inbjuder till matlagning.
• Låt måltiden vara en tid för gemenskap.
• Främja din matsmältning.
• Ställ inga orimliga krav.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Man och kvinna på äng med en drake

Potens – en fråga om friskt blodflöde

Hjärt- kärlhälsa

I den manliga självbilden ingår förmågan att få erektion. Men för att kunna ha sex behöver sinnena stimuleras och det har inte med ålder att göra. Stefan Arver är docent och överläkare på ANOVA vid Karolinska universitetssjukhuset. Han menar att ofta är erektionsproblem lätta att lösa. Det handlar i grunden om att få fart på blodflödet.

bara ben

Naturliga sätt att ta bort hudflikar

Hud

Hudflikar är små utväxter som plötsligt dyker upp på halsen, under armen, på ögonlocket och där det finns veck på kroppen. Dessa kan uppstå vid hormonförändringar och med en ökad ålder. Här är några naturliga sätt att få bort dem.

Man i kostym

Så slapp Magnus biverkningar från statiner

Övrigt

Magnus Nibelius var bara 33 år när han vid en hälsokontroll fick veta att hans kolesterolvärde var alldeles för högt. Han ordinerades kolesterolsänkande statiner, men medicinerna gav smärtsamma biverkningar. När han började ta Q10 upphörde bieffekterna av läkemedlet.

Närbild på händer som knäpper bh på ryggen

Därför ska du skippa bh

Hälsa

Att slänga bh:n, som på ”det glada sjuttiotalet”, eller i alla fall byta din bygel-bh mot en annan variant, kan vara en god idé för din hälsa. Det handlar om att inte stoppa upp kroppens lymfsystem. Här berättar vi mer!

 

ek

Ekved kan hjälpa kroniskt trötta

Övrigt

Från franska ekar utvinns ett vattenextrakt som ger extra energi till mitokondrierna – cellens eget kraftverk. Studier har visat att sömnproblem och kronisk trötthet blivit bättre av extraktet. Även fullt friska sportande personer gynnades – där visade rapporter att muskelmassan ökade och återhämtningen gick snabbare.

 

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

kvinna knyter sko

Så blir din konditionsträning effektivare

TRÄNING

Att ha en livsstil som innefattar olika former av fysisk aktivitet är enormt viktigt för hälsan. Vissa ser fram emot sina träningspass medans andra gör det med sviktande motivation, och för att man måste. För att få mycket ut av sin konditionsträning kan man effektivisera den.

Fyra vänner ler och håller om varandra

Psykologen: så hittar och behåller du goda vänner

Mental hälsa

Forskning visar tydligt att starka relationer till andra gör oss lyckliga och ger längre och friskare liv. Ändå har vi en förmåga att underskatta och bortprioritera våra vänner. Men vad kännetecknar en god vänskapsrelation? Och hur skapar vi och bibehåller goda vänskaper över tid?  Bokaktuella psykologen Frida Andersson svarar.

Tareq Taylor

Tareq Taylor: ”Jag blev sjuk av skräpmat”

Hälsa

Vare sig mobbingen i barndomen, för mycket skräpmat eller en bruten nacke har kunnat stoppa Tareq Taylor från att leva sin dröm – att vara ”njutningsleverantör”, som han själv kallar kockyrket. Hans önskan är att beröra i allt han gör och få folk att må bra. Men han vill se en ny definition av begreppet hälsa.                           

Rotfruktslasagne med bönor

Tareq Taylors enkla rotfruktslasagne

Recept

Rotfrukter hör hösten till, och lasagne är både perfekt vardagsmat och rejäl "comfort food" när vinden viner utanför knuten. Denna smakrika vegetariska lasagne är signerad tv-aktuella stjärnkocken Tareq Taylor.

 

De har startat en klubb som motverkar utbrändhet

Mental hälsa

Många av oss  försöker hinna med "allt" i en hektisk vardag, och har samtidigt glömt hur man har en hobby, är kreativ och "leker" som vuxen. Vi tappar kontakten med oss själva och andra och hittar inte ro och livsbalans. Det ville Julia Hagnäs och Lindsay Hedenskog ändra på och startade något som de själva behövde – en klubb som motverkar utbrändhet.

 

Montage: Lotta Lagerberg och närbild på dansande fötter

Krönika: “Du passar inte in här!”

Krönikan

Det här är den sista delen i en krönikeföljetong, där vi fått följa Lotta Lagerberg på sin dansskola för 40-plussare under coronapandemin. På dag tre kommer hon till en avgörande insikt. Med dessa krönikor vill Lotta belysa gruppdynamik, utanförskap och fenomenet "vi och dom".

 

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

tonåring avvisar förälder

Guiden som ska minska på bråken mellan tonåringar och föräldrar

Barn

När tonåringar bråkar är det en form av frigörelse från föräldrarna i kombination med hormonsvängningar och kroppsliga förändringar. Men tonårsbråken är inte alltid lätt för föräldrarna. Därför har organisationen Mind och Apoteket hjärtat tagit fram en guide som ska göra det lättare att navigera när bråken uppstår.