Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Buffébord med vegetariska rätter

Foto: Åsa Liffner.

Välgörande mat för dig som yogar

Cecilias Davidssons stalltips i köket!

• Välj råvaror efter säsong.
• Välj ekologiskt så ofta du kan.
• Se till dina egna behov, vad behöver du just i dag, just nu.
• Organisera ditt kök så att det inbjuder till matlagning.
• Låt måltiden vara en tid för gemenskap.
• Främja din matsmältning.
• Ställ inga orimliga krav.

Vad är yogamat? Och hur ser sambandet mellan yoga och mat ut? Cecilia Davidsson är aktuell med en bok för dig som älskar yoga och hälsosam mat. Här bjuder hon på ett smoothierecept!

Cecilia Davidsson är aktuell med boken "Yogamat" (Semic) där hon bjuder på en uppsjö av hälsosamma, frestande och i huvudsak växtbaserade recept – samt yogaövningar som passar att göra i ditt kök. Cecilia är verksam som kock och näringsterapeut och driver den ekologiska cateringfirman Curlyfood i Stockholm, i vilken hon även håller i inspirerande, hälsosamma matlagningskurser och lagar mat på yogaretreats.

 

Cecilia Davidsson, kock och näringsterapeut

Cecilia Davidsson är kock och näringsterapeut. (Foto: Åsa Liffner)

Hej Cecilia! Hur hänger mat och yoga ihop?

Yoga betyder ju att förena på sanskrit och maten i boken är min tolkning av att förena yoga och mat på ett inspirerande och lustfyllt sätt.

LÄS OCKSÅ: Skönt grön detox-smoothie

Vad kännetecknar din definition av yogamat, och därmed även recepten och matfilosofin i boken?

I boken skriver jag om hur yogan praktiseras i köket genom vördnad för naturen, vår jord, djur och människor i vårt val av råvaror, odlingssätt och säsong. Redan när vi står i butiken och väljer vår mat så gör vi ett medvetet val om vart den kommer ifrån, vad den innehåller och hur den kan påverka vårt välmående.

Vad betyder mat respektive yoga för dig, personligen? 

De har följt mig som en röd tråd sedan jag startade Curlyfood för 15 år sedan. Att laga mat är en kreativ process där jag inspireras av begränsningar och av hur vi kan påverka vårt välmående genom det vi äter. Yogan är ett sätt att leva, andas och vara som gör mig mer medveten och närvarande. Det fina är de båda glädjer så många.

LÄS OCKSÅ: Smoothies för ett starkt immunförsvar

Här bjuder Cecilia på ett recept på svartvinbärssmoothies!

"Bär är något vi kan äta mycket mer av än vad många av oss gör och att använda dem i smoothies är ett enkelt sätt att få i sig en större mängd. Här har jag valt svarta vinbär, syrliga och skarpa i smaken och rika på vitamin C, kalium och mängder av antioxidanter", skriver Cecilia i sin bok.

 

2–3 portioner

Svartvinbärssmoothies

Foto: Åsa Liffner.

1 dl mango, färsk eller fryst
1 1⁄2 dl svarta vinbär eller blåbär, färska eller frysta
1⁄2 gurka
4 cm färsk ingefära, skalad
10 g persilja
10 g koriander
1 stjälk blekselleri
3 dl vatten, 40 grader

Mixa samtliga ingredienser i en blender till en slät krämig smoothie. Förvara i kylen i 3 dagar och drick med fördel rumstempererad.

LÄS OCKSÅ: Så gör du en tacksamhetsskanning

Av Carolina Eriksson


Cecilias Davidssons stalltips i köket!

• Välj råvaror efter säsong.
• Välj ekologiskt så ofta du kan.
• Se till dina egna behov, vad behöver du just i dag, just nu.
• Organisera ditt kök så att det inbjuder till matlagning.
• Låt måltiden vara en tid för gemenskap.
• Främja din matsmältning.
• Ställ inga orimliga krav.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.

Näringen som håller ögonen friska

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.

örter

Ny bok: Apoteket i ett litterärt bibliotek

Naturlig hälsa

Apotekaren Jan G Bruhn är doktor och professor i farmakognosi. Han har under 50 år föreläst, forskat och spridit kunskap om naturmedel, läkemedel och medicinska livsmedel. I hans nya bok, som är tjock som en tegelsten, har han samlat över tusen texter och citat från världslitteraturen, om gamla droger och nya läkemedel.

huvud med blomma som växer ut huvud

Mindful Tapping förändrade Lindas liv

Hälsa

Är du avundsjuk, lättirriterad eller faller du lätt för sötsaker? Kanske tänker du som så många andra –att det bara sådan du är? Det behöver inte vara så. Med Mindful Tapping får du en varaktig förändring som förändrar på djupet bortom de logiken. Linda Malmkvist led av en svår depression och som så många andra har hon levt med höga prestationskrav och dålig självkänsla men som med hjälp av Mindful Tapping mår bättre än på länge.

 

Man med en hund i sin famn

Bevisat att hundar kan vara svartsjuka

Husdjur

Tidigare forskning har visat att hundar kan känna samma grundläggande känslor som en mänsklig två-treåring. Men de kan faktiskt känna även mer komplexa känslor, som svartsjuka. Det visar en ny spännande studie från Nya Zeeland.

Glasburk med skrubbkräm av nässlor

Så gör du en egen kroppsskrubb med nässlor

Hud

Nässlor förtjänar titeln superfood snarare än ”ogräs”,  då de är fulla av vitaminer, mineraler och antiinflammatoriska egenskaper. Men varför inte använda dem även i din hudvårdsrutin? Här är ett recept på en härlig kroppsskrubb som får fart på cirkulationen!