Går folk provocerande långsamt framför dig på trottoaren? Är din partner ett komplett as? Andas din katt plötsligt för högt- eller, har du PMS? Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson som driver PMS-podden skriver i sin krönika om hur den trånga kvinnokostymen skaver extra mycket under PMS.
När vi växte upp på 1980–talet drömde vi om att se ut som antingen Krystle eller Alexis i TV–serien Dynastin. Krystle var blond, vansinnigt vacker, mjuk, intagande och glittrande god. Alexis var mörkhårig, manipulativ, gapande gränslös och sexig. Deras gemensamma nämnare var Blake, en man som tidigare varit gift med Alexis, men som sedermera abdikerade till Krystles eviga kärlek. Valet var lika svårt varje lördagskväll när vinjetten drog igång.
LÄS OCKSÅ: Så försvann Sarahs PMS
Vem av dem ville vi helst vara som? Vilka “slags” kvinnor skulle vi bli när vi växte upp? Vi tänkte så våra hjärnor höll på att explodera. Skulle vi bli onda eller goda? Vansinniga eller fromma? Skulle vi sitta snällt och vänta på att få ordet, eller skulle vi höja våra röster – och ta det!
Någonstans där somnade vi oftast under vardagsrumsbordet med ett gäng nonstop i mungipan, men vi tänker att den där antingen–eller–bilden av oss själva lever kvar i våra 43–åriga kvinnojag. Vår kvinnokostym känns fortfarande svintrång och vi har bara två stycken trötta, daterade och patriarkala modeller, o som i ond eller g som i god, att välja mellan. Kanske är det just det som ställer till det extra mycket för oss som lider av PMS.
LÄS OCKSÅ: Kan nattljusolja hjälpa mot min PMS?
När den slår till har vi inget val längre. All vår (sorgliga) anpassning till att passa in som kvinnor raseras på ett nanosekund när
vår inre Alexis exploderar och högljutt deklarerar att ALLA ÄR IDIOTER OCH MÅSTE HÅLLA KÄFTEN INKLUSIVE MINA BARN!! Vi smäller i dörrar, vrålar av vansinne och skickar sms så elaka att vi borde få straffpåföljd för att sekunden efter vrida oss i ångest i den sömnlösa natten. “Såhär skulle Krystle aldrig ha gjort”, tänker vi och gråter. Först tyst, sedan högre och högre. Hulkande, med händerna för ansiktet förbannar vi oss själva, för tusende gången, för att vi inte klarar av att vara “goda” kvinnor. När gråten lugnat sig en aning möter vi vårt trötta ansikte i spegeln. Med ångeststel blick stirrar vi på den rödgråtna och sköra kvinnan som är vi och viskar: “Sluta grina nu, så skulle Alexis aldrig gjort!”
LÄS OCKSÅ: Vulverine: “Nej – det är inte onödigt att menstruera”
Här skulle vi såklart bara kunna bestämma oss för att vi får vara PRECIS som vi vill. Mjuka, hårda, arga, ledsna, kåta, trötta, rädda, modiga, vansinniga, vidriga och ljuvliga i en enda stor göttig blandning. Men det är inte så enkelt alla gånger. Särskilt inte när man lider av PMS.
Varje vecka lyssnar tiotusentals kvinnor på vår podd PMS-podden, där vi blandar wallraffande av behandlingar, den senaste forskningen, cykelsynkning och sekretskola med rädslan av att inte räcka till i rollen som kvinna och mamma, längtan efter förståelse och det magiska pillret. Allt i hopp om att hitta nyckeln till att må bättre cykliskt. Att slippa PMS:en.
Men din menscykel är också en källa till enorm potential! Lika dåligt som vi kan må före mens, lika extraordinär är vår kraft och energi runt ägglossning! Tyvärr utgår vi kvinnor ofta från att ständigt prestera på samma nivå, oavsett var i cykeln vi befinner oss. Vi skulle må så sjukt mycket bättre om vi kunde anpassa livet efter kroppens hormonella förutsättningar.
LÄS OCKSÅ: Expertens tips för dig med PMS!
Men det är lättare sagt än gjort, eftersom den trånga kvinnokostymen skaver extra mycket under PMS. Då har vi följande råd; mixa upp Krystle och Alexis i en stor fet cocktail och smaksätt den med allt som är du. Skit i om ingen annan gillar smaken! Ta alla dina supergoda och vrålonda egenskaper och rita ett eget mönster. Slutresultatet kommer bli den mest frasiga och storslagna state–of–the–art–haute–couture–yours–for–a lifetime–människokostym du någonsin burit.
Och den kommer passa dig perfekt.
Av Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson som driver PMS-podden
Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta: webbredaktor(@)kurera.se.
Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson
Namn: Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson
Gör: TV-producent och copywriter
Bor: I Stockholm
Familj: Charlie är ensamstående med tre barn i åldrarna 8-17, Jenny lever med man och två barn
Ålder: 43
Så mår vi bra: När vi lever efter och accepterar vår cykel. Vilket inte är det lättaste! Men vi får ett nytt försök varje månad!