kille i profil snyter sig

Du kan ha snutit dig fel i hela ditt liv! Så gör man

De flesta vuxna tror nog att de har koll på hur man snyter sig.
Men – sättet du gör det på kan vara helt fel. Och är det så kan ditt snytande göra mer skada än nytta.
Så här ska snyter du dig – egentligen!

När man är riktigt snorig är det skönt att snyta sig och kunna andas igen, eller hur?
Men få vet att om man snyter sig fel kan man förvärra sina förkylningssymtom och skada näsan och skapa fler problem. En täppt näsa är nämligen ofta ett tecken på svullna och inflammerade näsgångar – och inte bara ett tecken på för mycket slem.

LÄS OCKSÅ: Det säger ditt snor om din hälsa

 

Hård snytning förvärrar problemen
Inte minst ska man inte snyta sig för hårt, menar experter som The Independent pratat med.
– Att nysa näsan för hårt är inte en bra idé, eftersom det kan irritera insidan av näsan och skada näsans slemhinnan och bihålorna, säger läkaren Lucy Belton till tidningen.

Genom att snyta sig för hårt kan man även råka tvinga ner luft i rören som är anslutna till ögon och öron, något som kan orsaka smärta.

LÄS OCKSÅ: 14 saker du troligen inte visste om handhygien – både din och andras

Så här snyter du dig på rätt sätt

Så hur gör man då? Jo, så här:

1. En näsborre i taget
Tryck ett finger mot en näsborre i taget och snyt dig försiktigt. Observera att du alltså inte ska ha båda näsborrarna fria för andning utan att den ena alltid ska vara “stängd” när du snyter dig. Detta kommer att hjälpa dig rensa dina näsborrar från slem mer effektivt och problemfritt.

2. Rensa inte din näsa med “våld”
Vad du än gör, undvik att snyta dig för hårt eller anstränga dig för hårt för att rensa din näsa. Det är precis det som istället riskerar göra att dina symtom förvärras och det kan orsaka skada.

3. Saltlösning kan vara underskattat
Nässpray och saltspray kan hjälpa till att öppna upp dina luftvägar. Men överanvänd det inte, särskilt inte nässprayen. Det är lätt att bli beroende och då blir dina problem bara värre.

4. Andas in vattenånga
Nästäppan känns ofta bättre om man andas in vattenånga. Kommer göra under särskilt om du jättetäppt.

LÄS OCKSÅ: Nässpray skapar beroende – och gör dig bara mer täppt

Av Isabelle G Hedander

Källa: The Independent

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så fick Kjell normalt blodtryck utan mediciner

Hälsa

Kjell Anthelenius körde på i ett högt tempo – och både blodtryck och kolesterolvärdet sköt i höjden. Han bestämde sig för att sätta sin hälsa först och lägga om sin livsstil. Nu är hans värden normala igen, tack vare regelbunden träning, meditation, mer vegetarisk mat och ett tillskott med lagrad vitlök.

kvinna oroar sig mind 2018

Mind 2018: Orons viktiga funktion

Mental hälsa

Oro hjälper oss att förbereda oss för svårigheter och att kunna fatta bra och genomtänkta beslut. Att inte oroa sig kan göra att man är oförberedd på att handskas med problem menar stresscoachen Karin Isberg som dock skiljer på konstruktiv oro och oro som livsinställning.yoga i tantolunden yogaläraren anna gordh humlesjö

Anna ordnar yoga i parken för en god sak

Trendspaning

Att yoga utomhus sommartid är en växaande rörelse, i parker landet runt samlas människor för att yoga under bar himmel. Ofta är det gratis och ibland kan man ges möjlighet att bidra med en slant till en viktig sak, som i Tantolunden i Stockholm där det anordnas yoga med humanitärt fokus för femte året i rad.

bonsallad

Krispig grön bönsallad

Recept

Det bästa med skördetider är att det är så enkelt och går så snabbt att laga mat och få till goda och näringsrika måltider. Gå på marknader och botanisera bland nyskördade grönsaker. Detta recept från Nilla's Kitchen innehåller förvällda bondbönor, brytbönor och sockerärtor.

övrrviktig kvinna tränar på gym

Försämrad fettnedbrytning kan ligga bakom fetma

Vikt

Vad som gör att vissa kan hålla sig smala till synes utan ansträngning medan andra går upp i vikt bara de tittar på en bakelse, det är en fråga som gäckat mänskligheten länge. Svenska forskare har nu kommit med en möjlig förklaring och det är att övervikten i vissa fall kan förklaras med en sämre förmåga att omsätta fett.

hund i gräns och simmar

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Övrigt

78 procent av alla hundägarna tar med sig hunden på semestern något både hund och människa kan ha glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för den fyrbenta vännen. Här följer några tips på hur du gör din semester mer hundvänlig.

skylt varnar för fästingar

“Fästingburna sjukdomen borrelia är en dold epidemi”

Krönikan

Varje sommar får tusentals svenskar fästingbett och blir infekterade av de sjukdomar dessa  kryp sprider.  När hon själv drabbades svårt blev Cornelia Södergren tvungen att ta reda på så mycket hon kunde om fästingburna sjukdomar, deras förlopp och hur hon skulle skydda sig i fortsättningen. Ett arbete som resulterade i boken ”Borreliafenomenet – Den dolda epidemin”, som kommer ut senare i sommar.

Friskare hår – en kick för självkänslan

Hud

Håret är ett viktigt och känsligt kapitel för många. Teresa hade tjockt, välmående hårsvall – ett hår att vara stolt över. När hon plötsligt började tappa stora tussar hår i höstas blev hon riktigt orolig. Hade hon drabbats av någon allvarlig sjukdom?

bulgursalad

Saftig bulgursallad med mandel

Recept

Saftig, sammetslen bulgur i sällskap av grönsaker. Servera som huvuddelen av en måltid och komplettera med valfritt protein eller mer grönsaker. Resterna passar förträffligt i matlådan.

rosor

”De är blommornas Rolls royce”

Hud

Rosor har en air av romantik kring sig, de uppskattas både för sin skönhet och sin ljuvliga doft men vad kanske inte alla känner till är att de även har medicinska egenskaper – särskilt gynnsamma är de för huden.

Berika tarmfloran – 8 anledningar att välja mjölksyrat

Mage

Det bor två kilo bakterier, svampar och mikroorganismer i din tarm. Du har allt att vinna på att vårda dem, för de styr allt från humör till vikt och immunförsvar. Mjölksyrabakterier är en förutsättning för en näringsrik tarmflora – och kan dessutom göra underverk för huden. Här är åtta smarta tips om hur vassle kan hjälpa din hälsa.

Nu kan jag äntligen njuta av solen!

Hud

Tuula Gunnarsson älskar solen på alla sätt. När hon för många år sedan fick soleksem så var det en katastrof. Rådet var att ha långärmat och sitta i skuggan, vilket Tuula inte ville. När hon hittade ett tillskott för pigment och solbränna, med bland annat betakaroten, kunde hon njuta av solen igen. 

“Storasyster? Nej, jag är hans mamma!”

Hud

Annette fyller snart 45 år men får ändå inte sällan frågan om hon är storasyster till sin son som är 19. Hemligheten bakom Annette Carlssons ungdomliga utseende är en kombination av bra gener, positiv livssyn och en svensk, patenterad hudkräm.