Du kan ha snutit dig fel i hela ditt liv! Så gör man | Kurera.se
kille i profil snyter sig

Du kan ha snutit dig fel i hela ditt liv! Så gör man

De flesta vuxna tror nog att de har koll på hur man snyter sig.
Men – sättet du gör det på kan vara helt fel. Och är det så kan ditt snytande göra mer skada än nytta.
Så här ska snyter du dig – egentligen!

När man är riktigt snorig är det skönt att snyta sig och kunna andas igen, eller hur?
Men få vet att om man snyter sig fel kan man förvärra sina förkylningssymtom och skada näsan och skapa fler problem. En täppt näsa är nämligen ofta ett tecken på svullna och inflammerade näsgångar – och inte bara ett tecken på för mycket slem.

 

LÄS OCKSÅ: Det säger ditt snor om din hälsa

Hård snytning förvärrar problemen
Inte minst ska man inte snyta sig för hårt, menar experter som The Independent pratat med.
– Att nysa näsan för hårt är inte en bra idé, eftersom det kan irritera insidan av näsan och skada näsans slemhinnan och bihålorna, säger läkaren Lucy Belton till tidningen.

Genom att snyta sig för hårt kan man även råka tvinga ner luft i rören som är anslutna till ögon och öron, något som kan orsaka smärta.

LÄS OCKSÅ: 14 saker du troligen inte visste om handhygien – både din och andras

Så här snyter du dig på rätt sätt

Så hur gör man då? Jo, så här:

1. En näsborre i taget
Tryck ett finger mot en näsborre i taget och snyt dig försiktigt. Observera att du alltså inte ska ha båda näsborrarna fria för andning utan att den ena alltid ska vara "stängd" när du snyter dig. Detta kommer att hjälpa dig rensa dina näsborrar från slem mer effektivt och problemfritt.

2. Rensa inte din näsa med "våld"
Vad du än gör, undvik att snyta dig för hårt eller anstränga dig för hårt för att rensa din näsa. Det är precis det som istället riskerar göra att dina symtom förvärras och det kan orsaka skada.

3. Saltlösning kan vara underskattat
Nässpray och saltspray kan hjälpa till att öppna upp dina luftvägar. Men överanvänd det inte, särskilt inte nässprayen. Det är lätt att bli beroende och då blir dina problem bara värre.

 

4. Andas in vattenånga
Nästäppan känns ofta bättre om man andas in vattenånga. Kommer göra under särskilt om du jättetäppt.

LÄS OCKSÅ: Nässpray skapar beroende – och gör dig bara mer täppt

Av Isabelle G Hedander

Källa: The Independent

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.