Annons

Glutenfritt durrabröd med morot och pomerans

Njut av ett hembakat, saftigt bröd som passar perfekt med en kopp te i höstrusket! Detta bröd är bakat med naturligt glutenfritt durramjöl. Dessutom är det fullt av nyttiga vitaminer tack vare både morotsjuice och rivna morötter.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
9 november, 2022
Glutenfritt durrabröd med morot och pomerans

Njut av ett hembakat, saftigt bröd som passar perfekt med en kopp te i höstrusket! Detta bröd är bakat med naturligt glutenfritt durramjöl. Dessutom är det fullt av nyttiga vitaminer tack vare både morotsjuice och rivna morötter.

”Kryddan pomerans passar fint till sötman från morötterna. Det går såklart lika bra att baka på vatten, men det är roligt att prova sig fram med olika slags degvätska”, tipsar Annelie Andersson, som skapat detta recept med morotsjuice i degen.

Receptet kommer från Annelies senaste bok ”Baka & ta tillvara” (Bladh by Bladh).

LÄS OCKSÅ: Våffelmackor med portabello och västerbottenost

Bokomslag Baka och ta tillvara

Annons

 

Ingredienser

12 st
5 g jäst
550 g (5,5 dl) morotsjuice, eller vatten
40 g (2 msk) honung
30 g (2 msk) rapsolja
15 g (1 msk) äppelcidervinäger
80 g (2 dl) fint rivna morötter
150 g (3 dl) durramjöl
110 g (2 dl) fullkornsrismjöl
200 g (4 dl) tapiokamjöl/stärkelse
20 g (2 msk) finmalda psylliumfröskal
2–3 tsk malda pomeransskal
2 tsk salt
1 ägg
en nypa salt och lite vatten
vallmofrön eller sesamfrön

LÄS OCKSÅ: Långjäst lingonbröd med råg och dinkel

Gör så här

Smula jästen i en bunke och tillsätt vätska, honung, olja och äppelcidervinäger. Vispa om.
Riv och blanda ner morötterna. Blanda alla torra ingredienser i en skål och vispa ner till en jämn smet. Blanda ordentligt. Gå över till att arbeta med en slickepott tills degen börjar släppa från kanterna.
Tippa ut på lätt mjölat bakbord och arbeta ihop med lätta händer. Tillsätt lite mer mjöl om degen känns väldigt kladdig. Dela i 12 lika stora delar.
Fukta händerna. Platta ut varje del lite och vik in från ytterkant till mitt, hela vägen runt, och nyp till lite i mitten.
Rundriv bullen på bakbordet tills ytan är spänd. Mjöla lätt om det behövs för att kunna forma brödet. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och jäs i ca 1,5 timme.
Värm ugnen i god tid till 250°. Vispa ihop ägg med salt och vatten.
Pensla bröden, strö över vallmo-/sesamfrön och snitta eventuellt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 25–30 minuter. Låt kallna helt på galler och vila i minst 5–6 timmar innan du skär i dem.

LÄS OCKSÅ: Glutenfritt bananbröd till fika och frukost

Av Carolina Eriksson

Annons

Annons