De som äter främst ekologisk mat löper 25 procent lägre risk att få cancer, jämfört med de som främst äter konventionellt framställda livsmedel. Det visar en stor fransk studie.
En fransk studie från 2018 som följde 70 000 vuxna fransmän under fyra och ett halvt år, visade att de som åt mest ekologisk mat löpte mindre risk att utveckla cancer – jämfört med de som åt minst. Forskarna som genomförde studien bedömer att vi genom att välja företrädelsevis ekologiska livsmedel avsevärt minskar risken att få cancer.
Forskarna ville undersöka om exponering för olika bekämpningmedel i livsmedel bidrar till att orsaka cancer. Att ekologisk mat innehåller betydligt färre rester av bekämpningsmedel jämfört med konventionella livsmedel är ganska givet, men få studier före denna har undersökt om det kan påverka risken att få cancer.
LÄS OCKSÅ: Därför är klimatförändringar ett hot även mot vår hälsa
Fokuserade på 16 livsmedel
Därför beslöt forskarlaget i Paris att titta närmre på sambandet mellan ekologisk matkonsumtion och risken för cancer genom att undersöka en stor grupp vuxna fransmän. Gruppens matvanor kartlades under flera år och forskarna fokuserade på 16 olika ekologiska livsmedel. Däribland frukt, grönsaker, mejerivaror, kött och fisk, ägg, baljväxter, spannmål, oljor och kryddor, samt kaffe och te, vin, kakor, choklad, sötsaker och kosttillskott.
LÄS OCKSÅ: Ekologiskt jordbruk bättre rustat att klara torka
Ekologisk mat minskade cancerrisk
Forskarna fann att hög konsumtion av ekologiska livsmedel var förknippad med minskad risk för cancer. De som åt allra mest ekologiskt var betydligt mindre benägna att utveckla cancer än de som främst åt konventionellt odlad mat.
Den främsta källan till bekämpningsmedel är kosten. Ekologiska livsmedel innehåller betydligt mindre bekämpningsmedelsrester än konventionellt odlade livsmedel, och ekologiska livsmedel minskar därför exponeringen för vissa bekämpningsmedel.
LÄS OCKSÅ: 4 skäl att välja eko för klimatet
Förebyggande strategi mot cancer
Forskarteamet menar att man behöver göra fler studier för att bekräfta resultaten. Men de drar ändå slutsatsen att ”främjande av ekologisk matförbrukning hos befolkningen kan vara en lovande förebyggande strategi mot cancer”.
Jorge Chavarro, läkare och forskare vid Harvard University, säger i en kommentar till The Times att den nya studien var ”otroligt viktig” och att man skulle kunna se ännu större effekt genom att rikta in sig på de livsmedel som innehöll mest rester av pesticider.
Källa: Natural products global och Medical Express
Av redaktionen/Carolina Eriksson