Annons

En av tre svenskar äter inte fisk och skaldjur

Fisk och skaldjur kan vara både hälsosamma och hållbara livsmedel samtidigt som det kopplas samman med klimatpåverkan och gifter. Just den osäkerheten kan vara en bidragande orsak till att endast en av tre svenskar får i sig rekommenderad mängd och att var tredje svensk undviker det helt.

Redaktionen

31 augusti, 2019
En av tre svenskar äter inte fisk och skaldjur
Dela inlägget

Fisk och skaldjur kan vara både hälsosamma och hållbara livsmedel samtidigt som det kopplas samman med klimatpåverkan och gifter. Just den osäkerheten kan vara en bidragande orsak till att endast en av tre svenskar får i sig rekommenderad mängd och att var tredje svensk undviker det helt.

Totalt har den globala konsumtionen av sjömat, det vill säga fisk och skaldjur fördubblats sedan 1960-talet. Ändå är det alltså bara en av tre svenskar som får i sig den mängd som Livsmedelsverket rekommenderar. Det visar rapporter från två forskningsprojekt genomförda av RISE, Research institutes of Sweden, skriver Forskning.se.

”Sjömat” har lägre klimatpåverkan än kött
Sjömat är i regel rik på mineraler, vitaminer och fleromättade fetter som är viktiga för hälsan. Men det finns en stor variation mellan arterna, både vad gäller näringsinnehåll och klimatpåverkan. En del arter, som till exempel sill, har låg miljöpåverkan och högt näringsinnehåll, medan andra, som havskräftan, har en relativt hög klimatpåverkan och lågt näringsinnehåll. De flesta arter har dock en betydligt lägre klimatpåverkan per näringsinnehåll än landbaserad djurproduktion, i synnerhet i jämförelse med rött kött.

LÄS OCKSÅ: Bättre kontroll ska stoppa export av fisk med miljögift

En av tre äter aldrig fisk
I Sverige äter vi årligen cirka 13 kilo fisk eller skaldjur per person och år, det vill säga en till två gånger per vecka. De arter som vi äter mest av är lax, sill, torsk och räkor. Enligt Livsmedelsverket ska vi äta fisk eller skaldjur två till tre gånger per vecka för att minska riskerna för bland annat hjärt-kärlsjukdom, fetma och vissa cancerformer. Men konsumtionen av fisk och skaldjur är ojämnt fördelad och högre bland äldre samt män och personer med hög inkomst och utbildning. Men en av tre svenskar äter inte fisk och skaldjur alls. Och två av tre skulle behöva öka sin konsumtion av fisk och skaldjur både ur miljö- och hälsosynpunkt, enligt rapporten.

Annons

LÄS OCKSÅ: Forskare har hittat mikroplaster från fimpar i fisk

Stor okunskap om ursprung
Livsmedelsverket rekommenderar samtidigt att vi begränsar intaget av de arter som kan innehålla höga halter miljögifter. Det gäller framför allt vissa grupper som exempelvis gravida.Vi har har generellt uppfattningen att fisk och skaldjur är nyttigt och bra för hälsan, men många känner en osäkerhet kring vilka arter som är bra att äta och hur ofta de kan ätas. Rapporten visar också att konsumenterna har begränsad kunskap om var fisken och skaldjuren de köper kommer ifrån.

Av redaktionen

Källa. RISE

Annons