Surdegstrenden håller i sig. En undersökning visar att det är den populäraste brödsorten efter fullkornsbröd och knäckebröd. En tredjedel av svenskarna äter helst surdegsbröd. På frågan ifall man saknar något i brödhyllan svarar majoriteten att de helst vill ha fler sorters surdegbröd att välja mellan.
Surdegstrenden har bidragit till ett större brödsortiment och ökat intresse för bröd. Enligt en ny undersökning är ett större utbud av surdeg det som svenskarna saknar mest i brödhyllan. 27 procent svarar att de saknar fler surdegsbröd i mataffären och kvinnor önskar i högre grad än män att det fanns mer surdeg att välja mellan.
Unga killar är frontfigurer
Över 1000 svenskar har deltagit i undersökningen som United Minds genomfört på uppdrag av Brödinstitutet.
– Att baka med surdeg är ett exempel på den hantverkstrend som breder ut sig bland allmänheten. Intressant är att det är unga killar som är lite frontfigurer för surdegsbakning. Det är en ny grupp som inte ägnat sig åt bakning förut. Man skapar sin egen surdeg, bakar tillsammans med sina vänner och provar sig fram med olika mjölksorter. Den här trenden är bra för folkhälsan. Att surdegsbröd är gott känner många till, men det är också ett bröd som ger oss viktiga mineraler och vitaminer, säger brödexperten Catarina Bennetoft.
En trend i storstäder
När respondenterna fick välja vilken brödsort de helst äter svarade flest fullkornsbröd och därefter knäckebröd och surdegsbröd. Det är 33 procent av svenskarna som helst väljer att äta surdegsbröd och i åldersgruppen 45-65 år föredrar flest surdegsbröd. Surdegsbrödet är populärare i storstäderna och i Stockholms län är det 40 procent som helst äter surdeg.
Av Emma V Larsson